hamburger-icon

Kliker.info

Moguć novi proces pred sudom pravde u Hagu: Presuda Mladiću donosi reviziju tužbe protiv Srbije

Moguć novi proces pred sudom pravde u Hagu: Presuda Mladiću donosi reviziju tužbe protiv Srbije

31 Maja
05:31 2011

  Bh. agent u procesu pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), prof. dr. Sakib Softić kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" da dokazi koji će biti izvedeni pred Haškim tribunalom (ICTY) i očekivana presuda tog suda ratnom zločincu Ratku Mladiću mogu pomoći BiH u pokretanju revizije tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore. Taj sud je ranije presudio Srbiji zbog nesprečavanja genocida i naredio hapšenje odgovornih, ali nije određena nikakva odšteta žrtvama i BiH.On kaže da je Beograd znao da će biti počinjen genocid u Srebrenici, odnosno BiH, i da su "oni to željeli", ali da se to ne može dokazati, jer "nemamo stenograme telefonskih razgovora između Mladića i Slobodana Miloševića u periodu kad su se sporni događaji dešavali".

Softić se pita ko ga može uvjeriti da Mladić nije razgovarao s vrhovnom komandom u Beogradu od 11. do 16. jula 1995. godine, kada se desio srebrenički genocid. – Sada je dovoljno da postoji presuda u slučaju "Mladić", u kojem se u nekoliko rečenica navodi da su u Beogradu znali šta Mladić namjerava raditi ili šta se uopće dešava. Dakle, dovoljno je da imamo od suda potvrđenu izjavu da su u Beogradu znali da će Mladić počiniti genocid. Za nas je, također, važno da Mladić potvrdi da su za njegove aktivnosti znali u Beogradu i da im je on javljao kako se akcija odvijala… To bi nam moglo koristiti za reviziju presude. Ta rečenica suda bila bi ključna – kazao je Softić.

Politička volja Predsjedništva BiH             Softić ističe da je kod revizije tužbe protiv Srbije za genocid presudna volja Predsjedništva BiH. Ono je ustavno nadležno za sudske postupke koje BiH vodi protiv drugih država. – Treba utvrditi političku volju da se pristupa tom poslu, pa onda utvrđivati jesu li ispunjene pravne pretpostavke da dođe do revizije postupka. Mislim da su dvojica članova Predsjedništva BiH zainteresirana za nastavak procesa. Ali, nije dovoljna samo izjava da su spremni ići u reviziju. To je pasivan pristup, koji ne dovodi do uspjeha. Ovo je pitanje koje zahtijeva nešto više, tj. odluku da neko radi na tom projektu. Treba definirati naša očekivanja od ovog postupka, jer ni postojeća presuda nije potpuno valorizirana – kazao je Softić.

Srbija naoružala zločince                              Softić je podsjetio da je presuda Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine potvrdila da je Srbija naoružala i opremila snage koje su počinile genocid u Srebrenici i oko nje. Čak se u jednom pasusu presude tvrdi da je akcija zamišljena i koordinirana iz Beograda, ali "nismo dokazali da su donosioci odluka imali genocidnu namjeru niti su, navodno, znali da druga strana ima genocidne namjere". Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku