hamburger-icon

Kliker.info

Misija OSCE-a u BiH :Razočarani smo nedavnim izjavama Dodika i Čovića

Misija OSCE-a u BiH :Razočarani smo nedavnim izjavama Dodika i Čovića

22 Maja
16:16 2020

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini je razočarana nedavnim izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i zanemarivanjem demokratskih standarda u vezi sa održavanjem izbora.

Uslovljavanjem odobravanja sredstava neophodnih za održavanje izbora zasnovanim na političkim raspravama oko sastava Centralne izborne komisije (CIK) vlasti rizikuju da naruše ustavni poredak i funkcioniranje demokratije. Opstruiranje izbora na ovaj način kršilo bi politička prava svih građana BiH i bilo bi u suprotnosti sa opredjeljenjima BiH kao države članice OSCE-a da organizuje i održava izbore u skladu s međunarodnim obavezama i standardima, uključujući i obaveze OSCE-a.

Podsjećamo sve nadležne organe, uključujući i Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na zakonsku obavezu osiguravanja adekvatnih sredstava za organiziranje izbora. Postupajući u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH raspisala je lokalne izbore 7. maja, što znači da sredstva za finansiranje izbornog procesa moraju biti osigurana do 22. maja.

Sve primjedbe u vezi sa procesom imenovanja članova Centralne izborne komisije BiH bi trebalo rješavati pred nadležnim sudom i poštujući zakonski propisane procedure, a ne putem političkih blokada.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve strane da se uzdrže od politiziranja Centralne izborne komisije BiH. U sastavu te institucije trebaju raditi visoko kvalificirane, stručne i nepristrasne osobe, koje su po zakonu obavezne nadgledati provedbu Izbornog zakona BiH na potpuno neovisan i nepristrasan način.

Naglašavamo da su se sve države članice OSCE-a, uključujući Bosnu i Hercegovinu, obavezale da će brzo postupiti po izbornim preporukama OSCE-ovog ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR). Na taj način bi se unaprijedio izborni proces u BiH i to je ono na šta bi vlasti i institucije trebalo da usmjere svoju pažnju i postupke, navode iz OSCE-a  u BiH.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Sramota prema jadnom, napacenom, bosansko-hercegovackom natodu. I to velika i istorijska , evropska sramota
  Sramota prema jadnom, napacenom, bosansko-hercegovackom natodu. I to velika i istorijska , evropska sramota 22 Maja, 17:39

  Nesposobni ste i nemocni. Puni predrasuda i neposteni. Bezvoljni ste i neodlucni. Pravite se ludi i zacudjeni. Imate sve alate u rukama da preokrenete situaciju na bolje ali vas nije briga. Nesavjesni ste bili i onda kao sto ste i danas. Nemate empatije ni suosjecanja prema napacenom bosanskohercegovackom narodu. Miko ste i nista. Ni malo bolji od onih koje ne sprjecavate u naumu da poteku novi potoci krvi. Saucesnici ste u zlocinu. Zlocinci ste i sami jer zlocin dopustate a primate plate da ga sprjecavate. Dio ste starog, teadicionslnog. Srednjevjekovnog sranja

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 23 Maja, 09:23

  GOSPODINE PREDHODNI KOMENTATORU OVDJE NIJE JEDAN VEĆ TRI NARODA I TO IZGLEDA NIJE JASNO TEBI KAO NI OSCE-u.VI PRELAZITE PREKO ČINJENICE DA SU DODIK I ČOVIĆ PREDSTAVNICI SVOJIH NARODA SKORO PLEBISCITARNO PODRŽANI,SVIDJELO SE TO VAMA ILI NE.PITAM KOMENTATORA O KAKVOM RATU PRIČA,PA GOSPODINE DOK GOD SDA POKUŠAVA DA U REDOVIMA SRBA I HRVATA PRAVI KOALICIJE SA OTPADNICIMA TOGA NARODA NEMA MIRA I PROLAZA DALJE MAKAR BILO RATA. MORATE BITI SVJESNI DA SE SRBI I HRVATI IMAJU NA KOGA OSLONITI I SA KIM PRAVITI SEBI DRŽAVU A PITAM VAS KO JE VAŠA BAZA.AKO MISLITE DA SU TO ONI PAKISTANCI KOJIMA VAŠ AMBASADOR U ISLAMABADU DAJE VIZE BEZ ZNANJA DRUGA DVA NARODA ILI HRVATIMA IZABERETE ČLANA PREDSJEDNIŠTVA KOJI SVOJIM GLAVNIM POSLOM SMATRA DA TREBA TUŽITI HRVATSKU ZBOG MOSTA A ZABORAVLJA DA HRVATSKA DEBELO POMAŽE HRVATE U BIH I DA HRVATIMA U NEUMU TAJ MOST NESMETA ALI SMETA SERONJAMA U SARAJEVU.BIRATE IZBORNU KOMISIJU U KOJU STAVLJATE ŠAROVIĆEVU SEKRETARICU DA BI ŠAROTA I MEKTAŠ,VAŠ POTURČENJAK,SPASILI DA NEODU SA ISTORIJSKE SCENE.VI BI DA MARIFETLUCIMA IZABERETE NAČELNIKA SREBRENICE DA BI SE IŽIVLJAVALI NAD SRBIMA I SRALI O NEPOSTOJEĆEM GENOCIDU.VI CIJELO VRIJEME HOĆETE CENTALIZACIJU NA SILU UMJESTO DA BIH GRADIMO DOGOVOROM.ZATO IMATE SRBE I HRVATE PROTIV TAKVE BIH I FALA BOGU PA ĆE SE ZBOG TOGA RASPASTI.PRIČATE O VAŠOJ PATNJI A CIJELO VRIJEME TRAJQANJA OTOMANSKE OKUPACIJE,ČIM STE PRIMILI ISLAM VI STE BILI POVLAŠTENI I ŽIVILI STE NA GRBAČI PONAJVIŠE SRBA I DIJELOM HRVATA U HERCEGOVINI(onih koji su bili Katolici) UZIMAJUĆI IM TREĆINU OD NJIHOVOG ZNOJA.U PRVOM RATU NA STRANI GUBITNIKA I NISTE PLATILI RATNU ŠTETU ZAHVALJUJUĆI DOBROTI SRPSKOG KRALJA(jebo mu pas mater),NIJE VAS PUSTIO DA ODETE I IZGUBITE SE U PUSTARI ANADOLIJE,GDJE NEMA BOŠNJAKA VEĆ STE ONI KOJI SU OTIŠLI POSTALI TURCI I PRIČAJU TURSKI.U DRUGOM RATU STE PRIGRLILI NDH GORLJIVO KAO I HRVATI ZATO ŠTO JE BILA PROTIV SRBA I SAD SE PERETE KAD JE BILA MISA ZA BLAJBURG A INAČE REDOVNO U BLAJBURGU I IMAM UČESTVUJE U MOLITVI ZA STRADALE MUSLIMANE USTAŠE I 1996-e STE ODRŽALI MISU ZAJEDNO SA HRVATIMA U TOM ISTOM SARAJEVU I NISTE PRAVILI PROBLEM.DIČITE SE DA STE SAČUVALI HAGADU ALI STE ZATO POBILI SKORO SVE JEVREJE(Židove) CIJELI DRUGI RAT GRADONAČELNICI SARAJEVA I SVIH DRUGIH GRADOVA U BIH I OSTALA VLAST JE BILA SASTAVLJENA OD MUSLIMANA USTAŠA I VI STE 1942-e ORGANIZOVALI SRBIMA 3500 LJUDI “ĐURĐEVDANSKI URANAK”DO JASENOVCA.VAŠ KETMANLUK I BEZOBRAZLUK NEMA GRANICA PA TAKO ORGANIZUJETE SA SRPSKIM OTPADOM REZOLUCIJU U KOJOJ NAVODNO NA USTAŠE SVALJUJETE STRADANJE BOSANSKOHERCEGOVAČKIH ANTIFAŠISTA BEZ DA SE KAŽE DA SU OD USTAŠA STRADALI SRBI,JEVREJI I CIGANI,MUSLIMANI NISU STRADALI OD USTAŠA JER SU I SAMI BILI USTAŠE,GOVORIM O NAJVEĆEM DIJELU MUSLIMANA A ONI KOJI SU BILI NA ANTIFAŠISTIČKOJ STRANI SVAKAKO SU SE OSJEĆALI SRBIMA(karabegović,MUSTAFA GOLUBIĆ I DRUGI)IMA NARODNA IZREKA KOJA KAŽE “KO NEMA OBRAZA GUZICI SE NEBOJI”

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku