hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Tuđman o razgovoru u Hagu : Radovan Karadžić neće ništa dokazati!

Miroslav Tuđman o razgovoru u Hagu : Radovan Karadžić neće ništa dokazati!

20 Avgusta
06:50 2011

Piter Robinson (Peter Robinson), pravni savjetnik ratnog zločinca Radovana Karadžića, trebao bi se idućeg petka susresti s Miroslavom Tuđmanom, nekadašnjim šefom Hrvatske obavještajne službe (HIS) i sinom bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

 Šverc oružja                                                             No, Karadžićeva odbrana "još čeka da Vlada Hrvatske razjasni hoće li Tuđmana osloboditi obaveze čuvanja državne tajne", kako bi mogao odgovoriti na Karadžićeva pitanja. Tuđman bi se tako trebao izjasniti o navodnom švercu oružja iz Irana preko Hrvatske u zaštićene zone Srebrenica i Žepa 1994. i 1995. godine, i to uz prešutnu saglasnost Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.  – Haški tribunal izdao je obvezujući nalog po kojem se ja moram odazvati na taj razgovor s odvjetnikom. U suprotnom, zaprijećena mi je kazna od sedam godina zatvora ili 100.000 eura. Međutim, ja moram poštivati hrvatske propise i zakone, jer sam ja bio službenik Hrvatske. Treba vidjeti hoće li Vlada meni skinuti oznaku tajnosti. Još nisam dobio obavijesti hoće li Vlada to učiniti ili ne – kazao je Tuđman za "Avaz".

 Izdavanje naloga                                                        Poznato je, kaže on, da je Hrvatska za vrijeme rata propuštala naoružanje za HVO i Armiju RBiH.- Karadžićeva je teza, očito, ta da je dio oružja otišao u Srebrenicu. Prema tome, da to valjda nije bila zaštićena zona, i Karadžić je iz tog razloga naredio ono što je naredio. Mislim da Karadžić time ništa neće uspjeti dokazati. Drugo je pitanje poštovanja odluka Vijeća sigurnosti UN-a… Srebrenica nije ugrožavala Srbe, nego su oni ugrozili egzistenciju Bošnjaka – smatra Tuđman.U julu ove godine, podsjetimo, Raspravno vijeće Haškog tribunala odobrilo je Karadžićev zahtjev za izdavanje naloga Vladi Hrvatske da Tuđmanu uruči poziv za razgovor s njegovim pravnim savjetnikom.

 Jelačić: Vidjet ćemo za oznaku tajnosti                Kako je za naš list kazala portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić, ako Karadžić ocijeni da Vlada Hrvatske nije dovoljno uradila da osigura Tuđmanovo svjedočenje, onda on može tražiti od Sudskog vijeća da intervenira.- A hoće li Vijeće intervenirati, zavisi od toga da li je potrebno da bude skinuta oznaka tajnosti i obaveza čuvanja tajne. Svaka država članica UN-a ima obavezu da sarađuje s Haškim tribunalom, Sudom, Tužilaštvom i odbranom. To se ogleda i u dostavljanju dokumenata i osiguranju svjedoka potrebnih za predmet. Ali, to ne znači da države moraju odustati od oznake tajnosti, odnosno obaveze da se čuva njihova tajna – istakla je Jelačić. Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku