hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak : U BiH nijedan narod ne smije biti preglasan

Miroslav Lajčak : U BiH nijedan narod ne smije biti preglasan

26 Februara
08:05 2011

BiH je navikla na štap, ali ja u BiH nisam došao ni sa štapom ni sa šargarepom, rekao je u intervjuu za "Nezavisne novine" Miroslav Lajčak, izvršni direktor za zemlje Evrope van EU i zemlje centralne Azije u Službi za spoljne poslove EU.Lajčak kaže da najveća kazna za građane BiH ne dolazi od evropskog štapa, nego ako BiH ne ispunjava svoje obaveze na putu za članstvo u EU.

"Pogrešno je razmišljati na način šta će EU uraditi ako se desi ovo ili ono. Ono što će se desiti – zaustaviće se proces, a to bi bila najteža kazna – oduzeti građanima BiH evropsku perspektivu. Ne može biti gore sankcije od toga", rekao je Lajčak.On je upozorio da za BiH neće biti prečice na putu ka EU, dodavši da će BiH moći nastaviti integraciju u EU tek kada završi obaveze vezane za popis stanovništva, ispuni presudu iz slučaja "Sejdić – Finci" i usvoji zakon o državnoj pomoći.

"Za nas jeste strateški važno da BiH postane dio EU, ali nemojte da očekujete da ćete zbog toga napredovati ako ne ispunite postavljene uslove", rekao je Lajčak. On je dodao da je moguće da Srbija do kraja godine dobije kandidaturu za članstvo, te da je moguće da BiH do tada stigne Srbiju – ako ispuni postavljene uslove.

 

NN: Da li ste u ovim razgovorima koje ste imali uspjeli naći neki zajednički imenitelj s Vašim sagovornicima?

LAJČAK: Da. Našao sam dva imenitelja. Reakcija svih mojih sagovornika kada sam im objasnio filozofiju djelovanja EU je pozitivna i svi su je doživjeli kao ohrabrujuću vijest. Svi su pozdravili jače angažovanje EU kao glavnog međunarodnog partnera BiH. Drugi imenitelj je kad sam govorio o tome kakav nam je plan za ovu godinu i šta sve želimo da uradimo. I tu smo imali pozitivnu reakciju. A naši uslovi su jasno definisani i to je sve poznato. Vaše institucije su preuzele na sebe da to ispune, tako da je ta perspektiva koja ide ka podnošenju aplikacije vrlo ohrabrujuća.

NN: Jeste li u BiH došli sa štapom ili sa šargarepom?

LAJČAK: Evropska filozofija je filozofija pozitivne motivacije. Ona se gradi na tome da ko želi da se pridruži EU, treba da bude aktivan i da pokaže da želi da dijeli evropske vrijednosti. BiH je navikla na štap. Imam stalno mnogo pitanja o tome. EU ima te mjere i ona ih koristi u određenim slučajevima. Ali, pogrešno je razmišljati na način šta će EU uraditi ako se desi ovo ili ono. Ono što će se desiti – zaustaviće se proces, a to bi bila najteža kazna – oduzeti građanima BiH evropsku perspektivu. Ne može biti gore sankcije od toga. Vjerujem da je moja posjeta doprinijela tome da je svima jasno kakve su perspektive EU.

NN: Znači, bilo je više šargarepe?

LAJČAK: Ma, nije bilo ni štapa ni šargarepe! To je pogrešno. Ključna stvar je da smo mi ozbiljni i dali smo BiH evropsku perspektivu, ali to nije automatizam. Ostvarenje te perspektive zavisi isključivo od BiH. To je moja najvažnija poruka: Vaša brzina je prije svega u vašim rukama.

NN: Često se u nekim analitičkim krugovima može čuti da neki političari ne žele približavanje BiH EU, jer bi to možda značilo da bi mogli završiti u zatvoru – uslov za ulazak u EU je borba protiv kriminala i korupcije, a šta se može desiti, viđeno je na slučaju bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera… Da li ima opasnosti da bi neko mogao namjerno kočiti evropski put BiH?

LAJČAK: Ako je neko nepošten i korumpiran, onda naravno mora da se plaši! Ali, to će se sve vidjeti, ko vodi, a ko koči. Nije moje da ja iznosim ko su ti. Vaši političari imaju demokratski legitimitet na izborima, a vi treba da kao mediji igrate svoju ulogu i pratite to. Velika većina građana BiH želi da zemlja napreduje ka EU. Znamo tačno šta su uslovi, a vi pratite kako se ko ponaša!

NN: Kakve su šanse Srbije da u ovoj godini postane kandidat za članstvo u EU?

LAJČAK: Srbija ne krije da želi ove godine da dobije kandidatski status i nije nemoguće da se to i ostvari. To nije nerealno, ali moraju da urade svoj posao.

NN: Znači, BiH je sada posljednja u regionu?

LAJČAK: Nije posljednja.

NN: Ko je još ostao iza nas?

LAJČAK: Kosovo. Ali, BiH može brzo da se približi Srbiji. Do kraja godine može da se približi i Srbiji i Crnoj Gori.

NN: Ako sprovedemo popis, usvojimo zakon o državnoj pomoći i implementiramo presudu iz slučaja "Sejdić – Finci"?

LAJČAK: Da, to troje nije za pregovaranje. Bez toga ne možemo uopšte dalje da razgovaramo o bilo čemu.

NN: Bili ste visoki predstavnik. Kako Vam se danas čini BiH? Ima li nekih promjena?

LAJČAK: Ja imam svoju definiciju cijelog ovog područja: Puno se dešava, ali se malo toga mijenja. (Smijeh)

NN: Neki ističu da BiH u stvari i nije toliko važna za EU. Recimo, u Vašem resoru su Rusija i Ukrajina, energetski div i žitnica Evrope, koji su mnogo važniji za EU. Da li dijelite to mišljenje?

LAJČAK: Ne, ja se s tim ne slažem. Svaka zemlja ima svoje geopolitičko mjesto i svoj značaj. Ali, niko ne može da misli da će sama geopolitika biti dovoljna. Za nas jeste strateški važno da BiH postane dio EU, ali nemojte da očekujete da ćete zbog toga napredovati ako ne ispunite postavljene uslove. Neko razmišljanje da li je Ukrajina ili neko drugi važniji od BiH je pogrešno.

NN: Kako komentarišete trenutni položaj Hrvata u BiH?

LAJČAK: Filozofija dejtonske BiH je da postoje tri konstitutivna i ravnopravna naroda i da politički sistem i praksa to moraju potvrditi. Ne smije se desiti preglasavanje jednog ili dva protiv jednog ili slično. Svaki od tri naroda mora da doživi BiH kao svoju zemlju u kojoj može da ostvari svoje interese i u kojoj može da brani svoje interese i to mora da bude institucionalno potvrđeno.

NN: Koliko često ćemo Vas viđati u BiH?

LAJČAK: Imam ogroman prostor za koji snosim odgovornost i imam jaku ulogu u brojnim procesima poput toga da sam glavni pregovarač za sporazum o asocijaciji sa Ukrajinom i Moldavijom i tako dalje. Imam ogroman broj obaveza te prirode. Ne mogu da odgovorim precizno na to pitanje, a pored toga, imam mnogo obaveza i u Briselu.

Odgovornost političara

NN: Hoćete li na neki način pomoći konstituisanje vlasti u BiH?

LAJČAK: Stav EU je taj da je to odgovornost domaćih političara. Nikad se ne zalažemo da ova ili ona stranka bude u vlasti, ali smo rekli da BiH ima ambiciozan reformski program i da od vlasti imamo očekivanja da ispuni obaveze koje je preuzela, i zato je potrebna vlada koja ima reformski program i koja ima snagu da taj program ostvari kroz svoje institucije. Znači, to je vlada koja ne gubi vrijeme baveći se sama sobom ili nekim drugim unutrašnjim blokadama. To mi tražimo i očekujemo, to sam prenio svim liderima.

NN: Kada će doći do zatvaranja OHR-a?

LAJČAK: Jednog dana će doći do zatvaranja OHR-a, a PIC-a će odlučiti kada će do toga doći. Mi smo tu samo jedan od aktera. Niko, takođe, ne spori da nakon zatvaranja OHR-a glavni igrač treba da bude EU. Od EU se očekuje da pokaže da ima i strategiju za BiH i mi smo to pokazali. To je važno za BiH, jer ona ima evropsku budućnost. Dejan Šajinović (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku