hamburger-icon

Kliker.info

Minka Ljubijankić, supruga ratnog šefa bh. diplomatije: Zašto Irfanovo ubistvo nikada nije rasvijetljeno?

Minka Ljubijankić, supruga ratnog šefa bh. diplomatije: Zašto Irfanovo ubistvo nikada nije rasvijetljeno?

09 Marta
07:34 2012

Progutali smo brojne nepravde, ja i moja djeca, i još se pitam se zašto BiH nikada nije pokrenula istragu o smrti mog muža, izjavila je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" Minka Ljubijankić, supruga rahmetli Irfana Ljubijankića, ratnog ministra vanjskih poslova. – Uskoro će godišnjica smrti mog Irfana. Te dane moja djeca i ja vrlo teško podnosimo. Najbolje znamo moj sin Senad, kćerka Selma i ja kako smo sve ove godine podnosili tugu i bol za našim Irfanom, kako smo morali imati sabura i progutati mnoge nepravde koje su nam nanesene, sakriti suze da ne pokažemo da su nas uvrijedili, a isplakati se čim ostanemo sami – priča Minka. 

Snimak CNN-a

Njen suprug Irfan Ljubijankić bio je vrsni ljekar specjalista za uho, grlo i nos iz Bihaća, koji je za ministra vanjskih poslova RBiH imenovan 23. juna 1994. godine. Na toj dužnosti  poginuo je 28. maja 1995. Prema zvaničnoj verziji, helikopter kojim se vraćao iz Bihaća u Zagreb navodno je oboren agresorskom raketom pobunjenih Srba iz Hrvatske nedaleko od Velike Kladuše.Minka Ljubijankić danas kaže da joj nikada niko nije zvanično dao odgovor na to kako je oboren helikopter.- Nama je rečeno da je u blizini Slunja oboren helikopter u kojem su bili članovi delegacije, da su ga pogodili pobunjeni Srbi, pripadnici paravojne vojske "republike srpske Krajine". Međutim, ja sam na CNN-u vidjela snimak na kojem su prikazali Irfanovo tijelo na travi i mrlju od krvi u predjelu srca na plavoj košulji. Stalno se pitam, ako je helikopter oboren, da li je tijelo moglo biti cijelo i zašto baš samo u mrlja u predjelu srca, a gdje je tijelo pilota Dudajeva, Ukrajinca – ističe Ljubijankić.

Kruže priče

Ona potcrtava da već godinama kruže razne priče o umiješanosti visokih dužnosnika u ovaj zločin.- Smatram da je sramota za državu što nije do sada pokrenula istragu o ovom zločinu. Mnoge porodice zaboravljene su od vlasti, pa tako i naša. Čast pojedincima, malo ih je, ali ih ima, koji s poštovanjem govore o Irfanovom liku i djelu. Voljela bih kada bi se jednom  na obilježavanju pogibije visoke državne delegacije 28. maja pojavio neko od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnika države i SDA – kaže Ljubijankić.

Plakala sam s Alijom

Ljubijankić se prisjeća kako je ujesen 1995. doputovala iz Zagreba u Split kako bi se sastala s rahmetli Alijom Izetbegovićem. – U Splitu je održavan bilateralni sastanak između Hrvatske i BiH. Predsjednik Izetbegović pozvao me da dođem, jer smo se poznavali odranije. Sjeli smo da pričamo, plakali smo zajedno zbog gubitka Irfana. Rekao mi je: "Volio sam tvog Irfana, želio sam da me on naslijedi. Reci kako ti mogu pomoći." Nažalost, predsjednik je umro, a vidite šta je s nama – kaže Ljubijankić. 

Ukrali su mu "Zlatni ljiljan"

Minka Ljubijankić kaže da je prije nekoliko godina iz stana u Bihaću ukraden "Zlatni ljiljan" koji je njenom suprugu dodijeljen nakon smrti. – Obili su nam stan i samo su ukrali to ratno priznanje, a u stanu je bilo sve. Nakit i novac nisu uzeli. Pitam se zašto su nam uzeli baš to – ističe Ljubijankić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku