hamburger-icon

Kliker.info

Milica Marković osumnjičena za korupciju : Dodikova zastupnica predmet istrage komisije Vijeća Evrope

Milica Marković osumnjičena za korupciju : Dodikova zastupnica predmet istrage komisije Vijeća Evrope

22 Januara
16:39 2018

Ministarstvo vanjskih poslova BiH  prikupilo je informacije od Stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope gdje je navedeno da je formirana komisija koja će vršiti istražne radnje protiv tri člana Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz Bosne i Hercegovine, među kojima je i poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milica Marković.

Ovo su potvrdili iz Ministarstva vanjskih poslova u saopćenju koje su javnosti proslijedili nakon napada poslanice Marković na šefa bh. diplomatije Igora Crnatka prethodnih dana, a posebno zbog, kako su naveli, netačne tvrdnje Milice Marković da ona nije predmet nikakve istrage u Vijeću Evrope.

U informaciji dostavljenoj Ministarstvu navodi se da je, povodom zahtjeva pojedinih članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za istraživanje tvrdnji o korupciji troje članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope od kojih je jedna i Milica Marković, formirana komisija.

Ta komisija, obrazlaže se nadalje, dobila je mandat da, između ostalog, prikupi neophodnu dokumentaciju i potrebne informacije vezane za moguća koruptivna djelovanja ova tri poslanika, kao i bilo kojih drugih poslanika za koje bi se u međuvremenu pojavila sumnja.

Moguća koruptivna djelovanja

“Specijalno istražno tijelo formirano je odlukom Komiteta ministara Vijeća Evrope u junu 2017. godine, a čine ga tri nezavisna eksperta. Ovo tijelo se prvi put sastalo u julu 2017. godine, a u septembru su održana prva saslušanja svjedoka”, pojašnjeno je.

Istaknuto je da posebna istražna komisija ima značajna ovlaštenja, poseban budžet, njen rad je strogo povjerljiv i potpuno nezavisan u odnosu na Komitet ministara i Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, a prvi izvještaj trebala bi podnijeti do kraja prve polovine 2018. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je izrazilo žaljenje što je jedan od zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz Bosne i Hercegovine predmet sumnje za koruptivna djelovanja u okviru svojih zastupničkih aktivnosti.

“Veoma je važno da se poštuje princip presumpcije nevinosti te izražavamo nadu da će rad ove komisije pokazati da zastupnici iz Bosne i Hercegovine nisu bili uključeni u nezakonite djelatnosti kao članovi ovog važnog tijela Vijeća Evrope”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Milica Marković je zastupnica u bh. Parlamentarnoj skupštini iz redova SNSD-a, partije na čijem je čelu predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *