hamburger-icon

Kliker.info

Led je krenuo : Nakon Lagumdžijine odluke, Čović panično prijeti!

Led je krenuo : Nakon Lagumdžijine odluke, Čović panično prijeti!

16 Decembra
07:28 2010

Krenulo je na dobro – SDP je platformu zajedničkog nastupa u institucijama BiH u periodu 2010. – 2014. godina uputio strankama s kojima je postignut najveći stepen saglasnosti o ključnim političkim i ekonomskim pitanjima – Stranci demokratske akcije, Hrvatskoj stranci prava i Narodnoj stranci Radom za boljitak.Prema onome što „San" saznaje, te četiri stranke će činiti koaliciju, zapravo front usmjeren ka reformama i ubrzanju evropskih integracija. Izvjesno je da će ta koalicija u Federaciji BiH imati čvrstu i stabilnu većinu što će joj omogućiti da razbije sve blokade i žestoko krene u rješavanje problema.

Programska koalicija      Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, stranke koja je na oktobarskim izborima osvojila najviše glasova, ponovo ističe:SDP nije zainteresovan za podjelu funkcija sa partnerima u vlasti nego isključivo za podjelu odgovornosti za budućnost BiH koja vrlo brzo može krenuti naprijed ukoliko se postigne saglasnost o implementaciji ključnih politika. SDP neće dozvoliti da se ponove protekle četiri godine.Sulejman Tihić, predsjednik SDA, stalno naglašava da je programska koalicija jedina koja BiH može izvući iz teške ekonomske i političke krize. Mladen Lijanović Ivanković, lider Narodne stranke Radom za boljitak kazao je da ta politička partija ide sa SDP-om jer se poklapaju programska opredjeljenja.

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, odmah nakon izbora i bezbroj puta kasnije saopćio je da je Hrvatska stranka prava na istim stajalištima kao SDP, SDA i stranka Radom za boljitak.Jučerašnja vijest o ovoj koaliciji izazvala je pravu pometnju u HDZ-u, a šef te partije Dragan Čović panično prijeti da će koristiti sve mogućnost da to spriječi blokadom vlasti.Lagumdžijina izjava da SDP nije zainteresovan za podjelu funkcija na najbolji način je demantovala Čovića i njegove ortake Milorada Dodika i Fahrudina Radončića. Oni se ubiše uvjeravajući javnost da je SDP-u jedino važno da Lagumdžija dobije funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Obmane i manipulacije       Sada je sasvim razvidno da se radi o manipulaciji i obmani u režiji ovog trojca. Istina je da je Dodiku, Čoviću i Radončiću jedini i svakako privatni cilj podjela funkcija i preuzimanje kontrole nad budžetskim novcem, javnim preduzećima, agencijama i direkcijama.Čović je jučer preko Radončićevog „Avaza" poručio da su politički potezi SDP-a „cirkus koji neće dati rezultate". Za današnji „Glas Srpske" rekao je da „SDP pod plaštom multietničnosti želi da od BiH napravi građansku unitarnu državu što je nemoguće". Dodao je da će na pokušaje SDP-a da istisne iz vlasti oba HDZ-a, ove hrvatske stranke će odgovoriti blokadom vlasti.- HDZ neće dozvoliti bilo kakva uređenja BiH po mjeri jednog naroda – kazao je Čović za „Glas Srpske".On ne objašnjava po čemu to HSP nije hrvatska stranka i po čemu, recimo, Zvonko Jurišić nije Hrvat.

To upućuje na zaključak da je Čović sam sebe proglasio osobom koja odlučuje ko jeste, a ko nije Hrvat.Iz Dodikovog štaba jučer nisu reagovali na formiranje nove koalicije, ali je on kazao da SNSD želi što prije formirati vlast i Vijeće ministara „i naš stav je da mjesto predsjedavajućeg treba pripasti autentičnom pripadniku hrvatskog naroda". To je i Čovićev stav pa iz toga dalje proizilazi da jedino njih dvojica odlučuju ko je autentični Hrvat.Poslovnično oprezni i lukavi Božo Ljubić, šef HDZ-a 1990, pokušao je jučerašnjim komentarom da odškrine vrata.- Ovo ne znači konačan dogovor o formiranju vlasti i o tome će još biti pregovora – poručio je Veso vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990, uz da se ta stranka nada da će biti „dio vladajuće koalicije koja će u sebi imati većinski hrvatski izborni legitimitet".- SDP kao najjača stranka treba da bude dio vladajuće koalicije i u BiH i u Federaciji kao i u većini kantona – kazao je Vegar..

Tihić: Zabrinavajući etnonacionalni blokovi     Predsjednik SDA Sulejman Tihić razgovarao je jučer u sjedištu stranke u Sarajevu sa Božom Ljubićem, predsjednikom HDZ-a 1990. Oni su se složili da kašnjenje u provedbi izbornih rezultata i formiranju vlada dodatno otežava kompleksnu situaciju na bh. političkoj sceni.Tihić je formiranje etnonacionalnih blokova i najave njihove suradnje ocijenio posebno zabrinjavajućim.

Koalicija SDP – a SDA u Unsko- sanskom kantonu, Lipovača premijer     

Sasvim je izvjesno da će SDP i SDA biti u koaliciji u Unsko-sanskom kantonu. SDA će dobiti četiri, a SDP pet ministarskih mjesta u Vladi Kantona, s tim što će ta stranka jedno ustupiti Narodnoj stranci Radom za boljitak.Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona bit će iz SDA,a premijer iz SDP.Kako saznajemo, Hamdija Lipovača, koji je na oktobarskim izborima dobio poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, najozbiljniji je kandidat za kantonalnog premijera.Za sutra je u Bihaću najavljeno zajedničko obraćanje javnosti predsjednika kantonalnih odbora SDP-a i SDA. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku