hamburger-icon

Kliker.info

Lavrov u Sarajevu : Rusija hoće kompromis i odlazak OHR-a

Lavrov u Sarajevu : Rusija hoće kompromis i odlazak OHR-a

05 Novembra
15:18 2009

Nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH i ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da se Rusija zalaže za striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma, hitnu transformaciju Ureda visokog predstavnika i ukidanje bonskih ovlaštenja koja, prema njegovim riječima, usporavaju afirmaciju državnosti BiH. "Činjenica da je BiH postala nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda potvrđuje kako ova zemlja mora preuzeti odgovornost za sopstvenu sudbinu. Zato je neophodno da se hitno ispune svi uslovi koje je postavilo Vijeće za provedbu mira kako bi se OHR (Ured visokog predtavnika za BiH) transformirao u Ured specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR)", rekao je Lavrov. 
Lavrov: "Podržavamo rješenja koja su rezultat opće saglasnosti"                        
Lavrov je komentirao i aktuelne reformske procese i nastojanja da se promjenama Ustava omogući bolje funkcioniranje institucija BiH. "U posljednje vrijeme pojavile su se različite ideje za rješenje bh. krize koje su van okvira principa dogovorenih u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira. Naš stav u vezi s ovim idejama je vrlo jasan. Rusija će podržati svako rješenje do kojeg Bosanci i Hercegovci dođu konsenzusom i konstruktivnim dijalogom, dakle ono rješenje koje je rezultat opće saglasnosti", kazao je ruski ministar.Ministar Lavrov je posebno naglasio da će se Rusija, kao članica Vijeća za provedbu mira, zalagati za donošenje odluka koje će podržati oba bh. entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Lavrov i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj konstatirali su da dvije zemlje moraju unaprijediti ekonomsku saradnju.Bildunterschrift: Baza EUFOR-a u Butmiru gdje su održani razgovori o reformi Ustava BiH pod okriljem EU i SAD

Zajednički interes je unapređenje ekonomskih odnosa                 "Dogovorili smo se, između ostalog, da hitno iniciramo sastanak dvojice kopredsjedavajućih Mješovite komisije za praćenje trgovinsko-ekonomske saradnje", rekao je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. "Također je dogovoreno stvaranje institucionalnih okvira za unapređenje investicija i reguliranje pitanja dvostrukog oporezivanja", kazao je Alkalaj.Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da se najveći dio zajedničkih ekonomskih projekata za sada realizira u Republici Srpskoj, ali je izrazio nadu da će i u Federaciji BiH doći do pomaka na ovom planu, za šta poseban interes iskazuju i ruske kompanije.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku