hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija u Washingtonu : Sastanak sa dužnosnicima koji su učestvovali u kreiranju Daytonskog sporazuma

Lagumdžija u Washingtonu : Sastanak sa dužnosnicima koji su učestvovali u kreiranju Daytonskog sporazuma

24 Avgusta
05:46 2012

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje će, na poziv Republikanske stranke, prisustvovati Nacionalnoj konvenciji ove stranke koja će biti održana u Tampi na Floridi od 27. do 30. avgusta, saopštilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova BiH.Kako se navodi, tokom dosadašnjeg boravka u Vašingtonu, osim sastanaka sa čelnicima State Departmenta i Kongresa SAD-a, Lagumdžija se sastao sa bivšim državnim sekretarom u Vladi predsjednika Williama Clintona i predsjednicom Albright Stonebridge grupacije Madeleine Albriht.Također, Lagumdžija se sastao sa predsjednikom Nacionalnog demokratskog instituta Kennethom Wollackom, te bivšim pomoćnikom državnog sekretara Madeleine Albright i vođom tima koji je u Dejtonu pisao Ustav BiH Jimom O’Brianom.Lagumdžija je upoznao sagovornike sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini i aktivnostima na implementaciji presude "Sejdić i Finci“ kao dijela ukupnih ustavnih reformi. U tom smislu, Lagumdžija je istakao punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u kao vanjskopolitičke prioritete Bosne i Hercegovine.

 Kazao je da je članstvo u EU i NATO-u bosanskohercegovački cilj, ali i sredstvo za postizanje tog cilja.Naglasio je da samo sa reformama koje su potrebne za punopravno članstvo u EU ili NATO-u Bosna i Hercegovina može postići stabilnost i dugoročni prosperitet.U kontekstu približavanja Evropskoj uniji, Lagumdžija je upoznao sagovornike sa trenutnim statusom evropskih integracija Bosne i Hercegovine i tom prilikom izrazio uvjerenje da je nakon prvog Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, održanog 27. juna u Briselu, o čijim detaljima je također govorio, Bosna i Hercegovina jedan korak bliže evropskoj familiji nacija.Istaknuo je da bosanskohercegovački lideri moraju u potpunosti biti posvećeni ispunjavanju usaglašene Mape puta, sa namjerom da do kraja 2012. godine BiH podnese kredibilnu aplikaciju, a do 2014. godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Lagumdžija je također upoznao sagovornike i sa trenutnim napretkom kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za početak primjene Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i izrazio nadu da bi BiH u jesen ove godine mogla da otpočne sa prvim ciklusom MAP-a.Pri tome je naglasio važnost opredjeljenja Vijeća ministara BiH kao i cjelokupne političke javnosti za ubrzanje puta ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji, kao i opredijeljenost BiH za daljnje produbljivanje regionalne saradnje.

Lagumdžija je također razmijenio mišljenja o situaciji u regionu i regionalnoj saradnji, istaknuvši da je razlog za to veoma jednostavan i jasan – kroz regionalnu saradnju potvrđuju se i drugi vanjskopolitički prioriteti BiH, prije svih procesi evropskih i evroatlantskih integracija, koji opet potiču i potvrđuju dobre odnose naše zemlje sa susjednim i zemljama regiona.Lagumdžija je upoznao sagovornike i o svom nedavnom boravku u Saudijskoj Arabiji na Samitu OIC-a, te su u tom kontekstu izmijenjena mišljenja o situaciji u Siriji, te cjelokupnoj regiji Bliskog istoka.Tokom boravka u SAD Lagumdžija je imao i niz susreta sa predstavnicima poslovne zajednice, tokom kojih se razgovara o investicionim mogućnostima u BiH, a posebno u energetskom i infrastrukturnom domenu.Lagumdžija je istaknuo prioritet u razvoju ekonomske saradnje, te naglasio da će ispunjavanje vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine imati uticaja u smislu privlačenja stranih investicija, jačanja ekonomije i održavanja dugoročnog mira i sigurnosti. Sagovornike je upoznao sa mogućnostima investiranja u Bosnu i Hercegovinu, kao i razvoja bilateralne i multilateralne ekonomske saradnje.Sagovornici su iskazali podršku napretku Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evroatlantskim integracijama i istaknuli da su te integracije jedini put za političku i ekonomsku stabilnost Bosne i Hercegovine, ali i regije u cjelini. (Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku