hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija : SDP ne želi da bh. Hrvati plaćaju cijenu sebične politike jedne partije

Lagumdžija : SDP ne želi da bh. Hrvati plaćaju cijenu sebične politike jedne partije

30 Decembra
14:54 2010

Može li četvorka okupljena oko Platforme formirati vlast u Federaciji ukoliko Čović održi obećanje o blokadama?
– Niko ne može blokirati uspostavu vlasti u Federaciji BiH legalnim i institucionalnim sredstvima. Čović sada svim Hrvatima u ovoj zemlji pokušava ispostaviti račun za njegovu pogubnu politiku, na što je u kampanji ukazivao i HDZ 1990, ali javnost BiH će imati priliku da se uvjeri da je to kratka daha. Za razliku od njega, SDP ne želi da bh. Hrvati plaćaju cijenu sebične i kratkovide politike jedne političke partije. Stoga je u Platformu uvršten cijeli set promjena koji će Hrvatima u BiH, kao i svim ostalim narodima i građanima, omogućiti da budu ravnopravni i u Banjoj Luci i u Sarajevu i u Mostaru.

Iako je kandidat SDP-a BiH Željko Komšić pojedinačni apsolutni pobjednik posljednjih izbora, u Platformi je – u dijelu ustavnih reformi – predviđen drugačiji izbor članova Predsjedništva. Zašto?
– To je bilo predviđeno i tzv. aprilskim paketom i, ako smo tada podržali tu odredbu, ne vidim razlog da je ne podržimo sada. Mislim da bi bilo bolje da Dodik i Čović objasne zašto su, za razliku od prije četiri godine, sada protiv toga. Kada bi se u ovom sazivu Parlamenta vršio izbor članova Predsjedništva po modelu aprilskog paketa, ni tada HDZ ne bih bio nezaobilazan.

Zanimljiva je šutnja međunarodne zajednice nakon Platforme, iako je riječ o dokumentu koji uistinu sveobuhvatno tretira upravo one reforme koje su BiH neophodne i o kojima su ti isti ambasadori, visoki dužnosnici EU, NATO-a i američke administracije u svojim istupima bezbroj puta insistirali. U čemu je njihov problem?
– Ne dijelim vaše mišljenje. U svim kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, uključujući i bilateralne sastanke sa predstavnicima stranih vlada i ambasada, SDP je na svakom koraku bio ohrabrivan da nastavi ići u pravcu u kojem je krenuo. Oni su i nama i našim partnerima obećali podršku na tom putu, kao i podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Ali ono što oni od nas očekuju je da sami učinimo sve što je u našoj moći, a ne da samo oni rade naš posao.

Mogu li SDP i SNSD naći zajedničke interese na ovom dokumentu?
– Nakon sastanka u Sarajevu vjerovao sam da Milorad Dodik dijeli SDP-ovu želju da u konstruktivnom dijalogu dođemo do onih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi u naredne četiri godine građani BiH živjeli bolje. A onda se čovjek vratio u Banju Luku. Dogovor je bio da se razmijene programske platforme. Mi smo svoju odmah dali, a njihovu još nismo dobili. Na kraju će se opet morati sjesti i dogovoriti šta nam je činiti. (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku