hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija o Dodikovim prijetnjama : Slušali smo i ranije slične izjave

Lagumdžija o Dodikovim prijetnjama : Slušali smo i ranije slične izjave

16 Avgusta
16:22 2012

Po povratku sa vanrednog samita Organizacije islamske saradnje (OIC) održanog u saudijskom gradu Meki, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je cilj njegovog putovanja bilo i posredovanje za pomoć bh. državljanima koji žele da izađu iz Sirije, kao i reafirmacija ekonomskih veza BiH s prijateljskim zemljama, učesnicama Samita .Što se tiče oficijelnog dijela ovog skupa, i pored početnih oprečnih stavova nekih zemalja o sirijskom pitanju, usvojena je zajednička deklaracija prema kojoj je jasno da je pad aktuelnog sirijskog režima, koji ubija svoje ljude, samo pitanje vremena, a interes svih zemalja OIC-a je da se to desi što prije i što mirnije, rezimirao je Lagumdžija.
 
Usvojen je i kominike o solidarnosti unutar islamskog svijeta i s drugim kulturama te inicirano osnivanje globalnog centra posvećenog unutarislamskom i dijalogu s drugima.Od bilateralnih susreta u Meki sa šefovima i suverenima prijateljskih zemalja, Lagumdžija je na pres-konferenciji izdvojio kontakt sa saudijskim kraljem Abdullahom.Tu je otvoreno pitanje obnove finansijske podrške za četiri bolnice u našoj zemlji, što Saudijski fond za razvoj finansira trenutno s 35 miliona dolara.Vrlo brzo bi trebalo da bude operativan i projekt izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu, a ozbiljnog prostora ima i za kreditnu podršku izgradnji saobraćajne infrastrukture u BiH, prvenstveno na Koridoru 5-c, naveo je ministar vanjskih poslova BiH po povratku iz Meke.
 
U susretu s jordanskim i turskim zvaničnicima je također vidio spremnost da izađu ususret bh. državljanima u njihovim nastojanjima da napuste Siriju.I s njima je razgovarao o ekonomskoj saradnji te u nizu sljedećih bilateralnih susreta uvidio podršku da se u okviru projekta oživljavanja ekonomske diplomatije BiH, do kraja godine susretnu boanskohercegovački privrednici s kolegama iz Bahreina, Omana, Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije.Lagumdžija je uvjeren da je otvorena nova stranica saradnje i s novim zvaničnicima Libije, zemlje koja ima dugu ekonomsku saradnju s BiH, zatim Egipta i Tunisa te Alžira.Na pres-konferenciji je postavljeno i novinarsko pitanje o načinu na koji je ministar putovao u Saudijsku Arabiju, privatnim avionom koji je iznajmljen za 8.000 KM, kako je on naveo.
 
Neki novinari su spočitali Lagumdžiji što je  putovao privatnom letjelicom u vlasništvu čovjeka kojeg je svojevremeno u predizbornoj kapmanji ocijenio vrlo negativno (lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića), na šta je on odgovorio da je naša zemlja jedina koja nema avion za državnu delegaciju te da bi on uvijek, kad treba platiti za to, izabrao bosanskohercegovačku firmu prije nego bilo čiju drugu.Osim toga, kazao je, troškovi za četvoročlanu bh. delegaciju iznosili bi minimalno 20.000 KM da je putovala redovnim letom, a on kao ministar vanjskih poslova, uvijek će razmišljati o povoljnijoj varijanti, dodao je.Izjavio je i da bi bh. diplomate ustupile svoje mjesto po povratku u avionu  bh. izbjeglicama iz Sirije da su se eventualno pojavile danas u Istanbulu.
 
Na konferenciji mu je postavljeno i pitanje da li će podnijeti ostavku, koju od njega traže neki politički faktori u BiH.Odgovorio je da to neće učiniti i da bi ostavku podnio da to od njega traže političke snage koje mogu formirati parlamentarnu većinu.Za glasanje predstavnika naše zemlje o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini UN-a naveo da je tu sve urađeno prema ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, instrukcijama iz Predsjedništva BiH i u skladu s bh. opredjeljenjima prema međunarodnim dokumentima, što je on spreman obrazložiti i u državnom parlamentu.Zamoljen da prokomentira zadnje antidržavne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, između ostalog da je Bosna i Hercegovina okov za RS, Lagumdžija je odgovorio: "Slušali smo i ranije slične izjave….Jedini problem bi bio pokušaj rušenja ustavnog poretka, ali ne mislim da će išta od toga biti.Kad razgovaram s takvim ljudima, ne djeluju mi kao oni koji će krenuti u kidanje okova". (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku