hamburger-icon

Kliker.info

Kriza dostiže vrhunac : Građani Bosne i Hercegovine masovno prodaju zlato

Kriza dostiže vrhunac : Građani Bosne i Hercegovine masovno prodaju zlato

23 Januara
07:21 2012

Trend otkupa zlata u BiH svakim je danim sve izraženiji. Veliki broj građana naše države zbog teške ekonomske situacije primoran je prodavati zlato da bi preživio, pričaju za "Dnevni avaz" otkupljivači zlata na sarajevskoj Baščaršiji.Prema njihovim riječima, recesija je glavni krivac, ali i cijena zlata koja iznosi od 35 do 40 KM po gramu. – Prije su zlato prodavali samo penzioneri, stariji ljudi, danas ga prodaju svi redom. Po tome čovjek najbolje vidi kolika je kriza u državi.

 Nema ko nam ne dolazi u radnju, a prošla godina je bila nezapamćena – kaže zlatar Adnan Isanović. Sarajlija Hajrudin Bajrović, koji se, kako kaže, prodajom zlata bavi duže od 30 godina, ističe da je sve počelo unazad dvije godine.- Kako je ova recesija počela, ljudi masovno prodaju sve što im može donijeti neku zaradu. Neko ima stare zalihe pa prodaje, a većina zlato prodaje što mora i, jednostavno, ovaj je "posao" procvjetao preko noći – tvrdi Bajrović.Kako kaže, puno je i onih koji su zlato prije kupovali po nižoj cijeni, a sada ga prodaju po mnogo višoj.- Ima i toga. Svi prate berze koje se mijenjaju iz dana u dan. Cijena zlata se kreće od 38, 39 KM po gramu, a zamjena je do 42 KM. Vidite i sami da se na Baščaršiji zlato otkupljuje na svakom ćošku. Sad i na trafikama nude otkup zlata – kaže on.Zlatar Haris Novalija ističe da, s jedne strane, građani njima prodaju zlatu, a, s druge, niko ga ne kupuje, što im stvara dosta problema.

Razlog pljački

Bajrović nam priča da je jedan od razloga učestalih pljački u Sarajevu upravo zlato koje pljačkašima donosi veliku zaradu.- Stanovi, kuće, zlatare, vidite da se samo krade zlato. Lopovi ga ukradu, izlome i riješena stvar. Mi ne možemo znati da je ukradeno – kaže Bajrović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku