hamburger-icon

Kliker.info

Konstituisan novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Konstituisan novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta BiH

01 Decembra
13:51 2022

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH), koji su izabrani na općim izborima 2. oktobra ove godine, u četvrtak su na konstituirajućoj sjednici tog doma dali svečanu izjavu.

Konstituirajuću sjednicu za danas je sazvao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu Nebojša Radmanović koji je na početku sjednice, kao privremeni predsjedavajući, pročitao listu poslanika u novom sazivu Predstavničkog doma PSBiH, koji su preuzeli dužnost zajedničkim davanjem i pojedinačnim potpisivanjem svečane izjave.

Predstavnički dom sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu činit će: Stranka demokratske akcije sa devet poslanika (osam iz FBiH i jedan iz RS-a); SDP BiH sa pet poslanika, HDZ BiH,HSS,HSP BiH,HKDU,HSPAS,HDU,HSPHB,HRAST koji će imati četiri poslanika. Po tri poslanika imaće Željko Komšić – Za građansku državu – DF/GS, kao i Narod i pravda, po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES-Za nove generacije, dok će jednog poslanika imati Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, SDS i PDP po dva, dok su po jedan mandat osvojili Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Demokratski savez-DEMOS i Ujedinjena srpska.

Druga tačka dnevnog reda bila je izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, a treća izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Izbor rukovodstva biće obavljen nakon polusatne pauze koju je zatražio klub zastupnika SDA.

Aktuelni saziv Predstavničkog doma koji je konstituiran danas u Sarajevu čine poslanici Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Šerif Špago i Edin Ramić iz SDA.

Poslanici HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB, HRAST su Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) ima pet poslanika i to Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

Poslanici “Željko Komšić – za građansku državu – DF/GS” su Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Mandate u Predstavničkom domu osvojili su i poslanici Naroda i pravde Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, te Naše stranke Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

NES-Za nove generacije ima dva poslanika i to Zlatka Miletića i Jasmina Emrića, a Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad jednog – Aidu Baručiju.

Što se tiče stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj Savez nezavisnih demokrata (SNSD) osvojio je šest mandata, a u poslaničke klupe sjeli su Zoran Tegeltija, Ljubica Miljanović, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Poslanici Srpske demokratske stranke u ovom sazivu su Darko Babalj i Mladen Bosić, a Partije demkratskog progresa Branislav Borenović i Mira Pekić.

Po jednog poslanika u Predstavničkom domu imaju Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića i to Nenada Grkovića, Demokratski savez-DEMOS Čedomira Stojanovića i Ujedinjena srpska Milana Petkovića.

(Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku