hamburger-icon

Kliker.info

Komisija Predstavničkog doma jednoglasno izglasala : Donald Trump će morati da svjedoči u istrazi o napadu na Kapitol 06. januara 2021. godine

Komisija Predstavničkog doma jednoglasno izglasala : Donald Trump će morati da svjedoči u istrazi o napadu na Kapitol 06. januara 2021. godine

14 Oktobra
05:03 2022

Komisija Predstavničkog doma za istraživanje nereda na Kapitolu 6. januara 2021. izdala je obavezujući poziv Donaldu Trampu da svjedoči o napadu na Kapitol.

Komisija je jednoglasno izglasala da bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država mora da se pojavi.

“Moramo tražiti svjedočenje pod zakletvom centralnog igrača 6. januara”, rekla je zastupnica Liz Cheney, potpredsjednica komiteta.

Cheney dodaje da su obavezni “tražiti odgovore direktno od čovjeka koji je sve ovo pokrenuo. I svaki Amerikanac ima pravo na te odgovore.”

Komisija je predstavila intervjue sa njegovim pomoćnicima i nove dokumente u kojima se detaljno opisuju njegovi napori da poništi svoj izborni poraz 2020. godine.

Komisija iznosi nove detalje i dokaze o Trumpu koji je odbijao priznati izborni poraz od Joea Bidena, što je rezultiralo napadom na Kapitol 2021.

Pokazali su do sada neviđene snimke kongresnih lidera kako telefoniraju zvaničnicima za pomoć tokom napada.

Također, u nikada ranije viđenim porukama Tajne službe, panel je iznio dokaze o načinu na koji su ekstremističke grupe pružile pomoć u borbi za Trumpovo predsjedništvo, planirajući sedmicama prije napada da pošalju nasilnu grupu u Washington.

“Njihov plan je bukvalno da ubijaju ljude”, pisalo je u dojavi koja je poslata Tajnoj službi više od sedam dana prije nasilja 6. januara.

Tajna služba upozorila je u e-mailu 26. decembra 2020. na dojavu da su članovi desničarskih Proud Boysa planirali marširati u Washingtonu 6. januara sa grupom dovoljno velikom da brojčano nadmaši policiju.

Vijeće Predstavničkog doma upozorilo je da pobuna na Kapitolu nije izolovani incident, već upozorenje na to koliko je krhka demokratija u vremenu poslije Trumpa.

“Ništa od ovoga nije normalno, prihvatljivo ili zakonito u Republici”, rekla je republikanska predstavnica Liz Cheney.

“Nije odbrana da je Donald Trump prevaren ili iracionalan. Nijedan predsjednik ne može prkositi vladavini zakona i ponašati se na ovaj način u ustavnoj republici, tačka.”

Neredi u zdanju Kapitola, sjedištu američkog Kongresa, izbili su nakon što se oko 2.000 pristalica Donalda Trampa 6. januara 2021. okupilo na protestu tokom koga je bivši predsjednik ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa – koji su uzrokovali njegov poraz.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i bježe. Poginulo je pet osoba, a 140 policajaca je ranjeno.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjednika Joe Bidena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj historiji da nije provedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku