hamburger-icon

Kliker.info

Kladioničarska mafija : Travnik, Slavija, Zrinjski i Široki namještali utakmice

Kladioničarska mafija : Travnik, Slavija, Zrinjski i Široki namještali utakmice

18 Avgusta
06:04 2010

Njemački istražni organi koji već više od dvije godine vode istragu o djelovanju kladioničarske mafije u Evropi, pripremilo je obimnu dokumentaciju i najavilo je skoro podizanje optužnica zbog namještanja utakmica.Istraga je počela kada je su otkriveni mutni poslovi Ante Šapine koji živi u Njemačkoj. Za Šapinu, koji je rođen u njemačkoj, a porijeklom je iz BiH, utvrđeno je da je vođa kladioničarske mafije koja obrće stotine miliona eura.

Članovi uprave             Prema jučerašnjim informacijama njemačkih medija do kojih du došli uvidom u dokumentaciju Državnog tužilaštva u Bohumu, istražuje se i osam fudbalskih utakmica odigranih u BiH.Prema onome što je do sada utvrđeno, namješten je rezultat utakmice Travnik – Slavija u okviru Premijer lige BiH, koja je odigrana u avgustu prošle godine. Travnik je pobijedio s 3:0 i sumnja se da su dva člana uprave i nekoliko igrača Travnika bili umiješani u namještaljku.Sumnjiva je i utakmica odigrana u avgustu 2009. između Travnika i Zrinjskog koja je završena rezultatom 3:3. Prema saznanjima njemačkih istražitelja opet su u namještaljku bili umiješana dva člana uprave i nekoliko igrača Travnika, a bio je podmićen i sudija. U toj utakmici Travnik je trebao pobijediti. U oba slučaja, glavni osumnjičeni je Ante Šapina.

Ko je dobio eure            Njemačko tužilaštvo istražuje i utakmice koje su neki bh. klubovi igrali u kvalifikacijama za Evropsku ligu. Istražitelji su došli do saznanja da je namještanje rezultata bilo planirano i u lanjskom meču između Širokog Brijega i Banantsa iz Erevana koji je završen pobjedom Banantsa. Sudija tog meča i još nekoliko igrača iz oba tima trebali su dobiti 50.000 eura i njemački istražitelji još ispituju kome je novac uplaćen.Također se istražuje i utakmica između Slavije iz Istočnog Sarajeva i Algeborga koja je završena pobjedom Slavije sa 3:1. Dosadašnja istraga je pokazala da je Mario Cvrta, jedan od glavnih saradnika Ante Šapine, pojedincima iz Slavije platio 50.000 eura. S obzirom da je Slavija pobijedila, istražitelji prepostavljaju da je namještaljka možda bila otkazana. Međutim, utvrđeno je da su mafijaši u kladionicama ipak uplatili pozamašnu sumu novca na poraz Slavije. (Kliker.infgo-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku