hamburger-icon

Kliker.info

Katastrofalne posljedice: BP će morati da plati najmanje 20 milijardi

Katastrofalne posljedice: BP će morati da plati najmanje 20 milijardi

18 Jula
20:35 2010

"British  petroleum će platiti sve neophodne radove za saniranje posljedica katastrofe", rekao je Lamar McKay, predsjednik američkog ogranka BP, u maju pred američkim Kongresom. "Takođe ćemo izaći u susret svim legalnim zahtjevima za nadoknadom štete", dodao je McKay.Koliko će to da košta? On  ne zna. U stvari niko ne zna, čak i u slučaju da narednih mjeseci zaista bude zastavljeno izlijevanje nafte. Oblast je zagađena i svi pokušaji da se umanji dramatična situacija, biće skupi.

BP plaća turističke reklame               Oko 940 kilometara američke obale je zaprljano naftom, nekoliko nacionalnih parkova je ugroženo, baš kao i tursitička branša. U mjestima na Floridi u udarnim terminima, puštaju se reklamni spotovi na CNN-u. Svi očajno pokušavaju da prenesu istu poruku: Ovdje je još uvek lijepo. Dobar dio spotova finansira BP.Trenutno je zabranjen ribolov na mnogim mjestima. Ribari ostaju bez posla, a nekima je potrebna i pomoć psihologa. Vlasti u Lousiani poslale su dva pisma BP za zahtjevom da pomognu ribarima sa sumom od 10 miliona dolara. Naftni koncern još nije ništa platio.

20 milijardi je dovoljno?                         BP je već potrošio oko 3,5 milijarde dolara – za zapušivanje rupe, čišćenje voda i odštetu stanovnicima. Bijela kuća je u Wasingtonu uspjela da navede BP da prihvati stvaranje fonda od 20 milijardi dolara. Zvuči kao mnogo novca, ali suma će biti raspoređena tokom četiri godine. Prema procjenama mnogih posmatrača, BP tim fondom želi da izdejstvuje bolju pregovaračku poziciju i spriječi preskupe sudske presude.Istovremeno se ne zna da li je 20 milijardi dovoljno, ni da li će BP morati još više da plati.Za BP bi mogao da bude koban američki zakon o čistim vodama. SAD bi mogle da zahtjevaju od BP odštetu za svaki litar izlivene nafte – do 27 dolara po litru. To bi uvećalo troškove za još nekoliko milijardi. Uprkos svom očaju i ljutnji na BP, niko ne želi da britanski koncern bankrotira. Uostalom tada bi Fond za pružanje pomoći bio ugrožen. Mnogi strahuju da bi BP mogao da se povuče iz regiona i ispred obala drugih kontinenata buši naftu. To bi ugrozilo radna mjesta u zemljama zaliva, a troškovi katastrofe bi još jednom porasli.(Kliker.info.VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku