hamburger-icon

Kliker.info

Kardinal Vinka Puljić : Vjera je uporište nade i života

Kardinal Vinka Puljić : Vjera je uporište nade i života

25 Decembra
03:53 2010

Vjernici bi iz vjere trebalo da doživljavaju i proživljavaju stvarnost, pa će u vjeri uvijek imati uporište nade i izvor životne radosti, poručio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, povodom Božića, jednog od dva najveća katolička blagdana.Puljić kaže kako bi vjernici Božić, odnosno rođenje Isusa Krista, trebalo da proslave u pomirenju s Bogom i obitelji, bez pomodarstva i komercijalizacije ovog vjerskog praznika."Puno toga pretvorilo se u komercijalizam, te je u tom kićenju, šarenilu i trgovanju izostao Isus koji se rodio i koga slavimo", istakao je Puljić.Kao vjerski poglavar katolika u BiH osvrnuo se i na neravnopravan položaj Hrvata u ovoj zemlji, ocijenivši kako je uzrok tome Dejtonski sporazum, ali i neumjesna politika Hrvata.

NN: Koja je ovogodišnja poruka Božića?

PULJIĆ: Evo već dvadesti put upućujem svoju božićnu poruku, koju najčešće župnici čitaju ili svojim riječima prepričaju vjernicima na sam dan Božića. Ove godine uzeo sam citat iz svetog Evanđelja po Ivanu, koji u malo riječi jasno kaže što na Božić slavimo: ‘I Riječ tijelom postade i nastani se među nama’. Tu zbilju, da je Bog postao čovjekom i udomio se među nama, pokušao sam uprisutniti u stvarnost koju proživljavamo. Iz vjere valja doživljavati i proživljavati našu svagdanju stvarnost pa ćemo u vjeri uvijek imati uporište nade i izvor radosti životne.

NN: Kako su se vjernici pripremali za ovaj blagdan?

PULJIĆ: Posebna draž priprave za Božić kod katolika jest sudjelovanje na svetim misama koje nazivamo Mise zornice, a slave se u rane jutarnje sate, odnosno u zoru tijekom cijelog vremena Došašća. Na tim misama okupljaju se vjernici i s radošću mole, pjevaju i ostvaruju onu proročku: ‘budni budite’. Ta budnost u ranim jutarnjim satima odražava radost iščekivanja Božića. Prije Božića redovno se u župama organiziraju tzv. velike ispovijedi kako bi svaki vjernik pristupio sakramentu pomirenja, te pomiren s Bogom i s bližnjima dočekao Božić. Naglašavam potrebu da se vjernici prije Božića svakako pomire među sobom i s drugima. Božić je dan mira, pa se valja izmiriti i s Bogom i s ljudima.

NN: Šta simbolizira obilježavanje Božića?

PULJIĆ: Mi kršćani, slaveći Božić, slavimo rođenje Isusa Krista od Djevice Marije u betlehemskim jaslicama. Bog nam se tako približio rodivši se kao malo dijete, te donosi radost čovjeku da se smije Bogu približiti i Božju ljubav doživjeti i tako sebe prepoznati u svom dostojanstvu kao dijete Božje.

NN: Šta simboliziraju jaslice, koje su neizostavan dio božićnog slavlja u svakom domaćinstvu?

PULJIĆ: Kako bismo što bolje približili događaj rođenja Isusa Krista u betlehemskim jaslicama, običaj je da budu napravljene jaslice u kućama, te da se s malim figurama dočarava taj božićni događaj. Posebno je to radost djeci, a starijima čini radost da svojoj djeci zorno prikažu radost Božića. Uz to je u kući i kićenje jelke ili bora što označava radost života. Kako je Bog ljubav, te nam se daruje kao malo dijete, i mi jedni druge nastojimo darivati i kroz to pokazivati Božju ljubav.

NN: Kako bi vjernici trebalo da obilježe ovaj blagdan?

PULJIĆ: Drevna je tradicija da se vjernik pripravi za slavlje Božića u srcu i obitelji. U srcu se pripravlja pomirenjem s Bogom i s ljudima, te pokorom koja se odražava slobodnom žrtvom, a najčešće je to post i nemrs na Badnji dan. Izraz zajedništva obitelji jest zajedničko okupljanje cijele obitelji, molitva, blagovanje i radovanje u slavlju Božića. Središte slavlja je sudjelovanje na Svetoj misi. Najčešće je mnogima radost poći na Polnoćku, a ako ne mogu po noći, vjernici će doći na dnevnu misu na Božić nakon čega slijedi radost obiteljskog zajedništva.

NN: Da li je slavlje Božića poprimilo oblike pomodarstva?     

PULJIĆ: Papa često naglašava da je u posljednje vrijeme agresivni relativizam obeščastio slavlje Božića. Puno toga pretvorilo se u komercijalizam, te je u tom kićenju, šarenilu i trgovanju izostao Isus koji se rodio i koga slavimo. Nije se lako oduprijeti tom agresivnom propagandnom nametanju u javnom mnjenju i konzumerizmu. Izostao je onaj jednostavni pristup gdje se kroz jednostavnost i srdačnost dublje doživi radost Božića.

NN: Kakav je, po Vašem mišljenju, položaj Hrvata u BiH?

PULJIĆ: Nažalost, Dejtonskim sporazumom Hrvati su došli u neravnopravan položaj, a dalje promjene išle su još više na štetu Hrvata. Neumjesna politika Hrvata također nosi dio odgovornosti, te se sada nije lako izboriti za jednaka prava. Iz poteza mnogih međunarodnih predstavnika dobije se dojam da imaju negativan stav prema Hrvatima zato što su katolici. Vrlo su vidljiva dvostruka mjerila kod nemalog broja predstavnika međunarodne zajednice. Međutim, to nas ne smije obeshrabriti. Valja nam i ovo preživjeti i opstati u onom što jesmo na svome, zajedno s drugima i drugačijima.

NN: U kojim segmentima su Hrvati posebno ugroženi?

PULJIĆ: Posebno je pitanje održivog povratka, izgradnja infrastrukture povratnicima, te administrativna jednaka prava, zaposlenje itd. Međutim, ne bih htio o tome previše govoriti da ne pokvarim ozračje Božića. Također sam uvjeren da to ne bi ništa koristilo jer domaći i strani političara u velikoj većini za to nimalo ne mare.

NN: Koliko se stranke s hrvatskim predznakom zaista zalažu za jednakopravnost Hrvata u BiH i da li je ideja o trećem entitetu zaista pohvalna i neophodna u BiH?

PULJIĆ: Nažalost, stranke s hrvatskim predznakom nisu se jednako zauzimale za Hrvate na svim prostorima. Također nije bilo ujednačene strategije niti interesa za Hrvate na svim prostorima BiH. U posljednje vrijeme nas raduje nastojanje da se usuglase stavovi i traži političko rješenje. Živo se nadam da će složno uspjeti u tome. Selma Velić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku