hamburger-icon

Kliker.info

Karadžić ostao pri tvrdnji da postoji dogovor sa američkim pregovaračem, Stejt department stao iza Holbruka

Karadžić ostao pri tvrdnji da postoji dogovor sa američkim pregovaračem, Stejt department stao iza Holbruka

01 Avgusta
19:45 2008

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić naveo je u podnesku Haškom sudu da njegov dolazak u Hag bio praæen brojnim drastiènim neregularnostima.U podnesku, koji je danas objavio Haški tribunal, Karadžić je kao prvu neregularnost istakao medijsku hajku koja je, kako je naveo, još prije početka oružanih sukoba zapoèeta u muslimanskim medijima, koji su ga proglasili za ratnog zloèinca u vrijeme kad su padale samo srpske žrtve.
"Svjetski mediji su nastavili sa tom medijskom hajkom, a da ja nisam bio u prilici da adekvatno odgovaram, tako da je sada mnogima nezamislivo da se u ovom sudu donese oslobađajuća presuda u mom sluèaju" – ističe Karadžić. On vjeruje da ova činjenica "ozbiljno ugrožava sam proces i isključuje mogućnost regularnosti".Karadžiæ se u podnesku ponovo osvrnuo na dogovor sa američkim diplomatom Rièardom Holbrukom. On je naveo da je 1996. godine Holburk, u ime SAD, njegovim opunomoæenim predstavnicima, državnicima i ministrima ponudio da se povuèe sa javnih i stranačkih funkcija, da se potpuno ukloni sa javne scene, ne daje intervjue, pa čak i da ne objavljuje književna djela, jednom rječju, da bude nevidljiv dovoljno dugo da se Dejtonski sporazum primjeni do kraja."Nema nikakve sumnje da je ponuda izneta u ime SAD, ne samo zato sto su ga (Holbruka) naši funkcioneri primali kao ovlašćenog predstavnika SAD, već i zato što je, u prethodnom direktnom susretu, sam gospodin Holbruk meni, pred vrlo kredibilnim svjedocima, kad sam mu prenosio svoje razgovore sa predsednikom /DŽimijem/ Karterom, rekao da on poštuje predsednika Kartera, ali da on sada radi za predsednika Klintona. Doslovno tako", kaže se u podnesku. Holbruk je u ime SAD preuzeo obavezu da SDS-u neće biti zabranjen izlazak na izbore, da više niko od funkcionera stranke neće biti skinut sa izborne liste, što se dešavalo tek na sljedeæim, a ne na prvim izborima održanim 1996. godine. "Što se tièe mene, gospodin Holbruk se u ime SAD obavezao da neæu biti procesuiran pred ovim Tribunalom i da treba da razumem da æe jedno vreme ostati oštra retorika protiv mene, da moje pristalice ne bi ometale primenu Dejtonskog sporazuma" – navodi
 Karadžić u podnesku Tribuinalu. On je naglasio da su prijedlozi koje je u ime SAD državni sekretar Medlin Olbrajt podnosila predsjednici RS Biljani Plavšiæ da se skloni u Rusiju, Grčku, Srbiju i otvori svoju kliniku, ili da se pomjeri makar u Bijeljinu, samo da ode sa Pala, potpuno su u skladu sa ovim sporazumom koji, kako tvrdi Karadžić, nije bio privatni Holbrukov posao, veæ državna stvar.

Karadžiæ kaže da je svoje obaveze iz sporazuma ispunio istog dana i toga se držao veoma dugo. "Nekoliko mjeseci nakon sporazuma sa SAD, bio sam oprezan u kretanju, ali ne zbog meðunarodnih snaga, pored kojih sam prolazio tiho i bez demontracije, već zbog mogućih avanturista i lovaca na slavu", dodao je Karadžić. On tvrdi da su domaæe obavještajne službe zapazile brojne agresivne aktivnosti meðunarodnih snaga na mjestima koja je neposredno prije toga napustio.
"Te akcije su bile jasno strukturirane da se neko munjevito likvidira, nikako da se uhapsi, a nakon neuspeha proglašavane su za vježbe, iako se vežbe uvek najavljuju unapred da se narod ne bi uznemirio. Namera da me likvidiraju bila je više nego oèigledna, što potvrđuju i aktuelne izjave Holbruka da žali što se ovde ne izrièe smrtna kazna, pa ni meni ne može biti izrečena, iako bi on to toliko želeo", naveo je Karadžić u podnesku Tribunalu. Inaèe, amerièki State Depratment negira da je sklopio ikakav dogovor sa bivšim liderom bosanskih Srba, Radovanom Karadžićem kojim bi mu se dao imunitet od optužbi za ratne zloèine. Karadžić kaže da su mu Sjedinjene Države 1996. godine ponudile imunitet tokom pregovora o okončanju rata u BiH.  Radovan Karadžić tvrdi da je sa tadaènjim specijalnim izaslanikom Richardom Holbrookom postigao dogovor da se povuèe iz javnog života u zamjenu za amerièko obeæanje da neće biti proganjan po optužbama za genocid.Gospodin Holbrooke, koji je bio jedan od kljuènih posrednika u postizanju Daytonskog mirovnog sporazuma, je za CNN izjavio da su takve Karadžićeve tvrdnje èista laž.Glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormick je jučer rekao da Holbrooke nikada nije sklopio sporazum kojim se Karadžiću garantuje imunitete od sudskog gonjena. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku