hamburger-icon

Kliker.info

Kacin: Ovakva BiH ne može pregovarati o pristupanju EU-u

Kacin: Ovakva BiH ne može pregovarati o pristupanju EU-u

29 Septembra
15:51 2012

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je kako se Bosna i Hercegovina nalazi među onim zemljama balkanskog regiona u kojima “stvari jednostavno ne idu naprijed” kad je riječ o napredovanju na putu ka Evropskoj uniji.Kacin, koji boravi u Sarajevu na poziv Liberalno-demokratske stranke (LDS) BiH, odgovarao je na pitanja novinara agencije Anadolija.Izvjestilac EP-a, na upit o tome šta očekuje od narednog izvještaja o napretku zemalja regiona ka EU-u, kaže kako u nekim zemljama ima dosta pomaka, u nekim ima napretka ali nedovoljnog, dok u nekim zemljama "stvari jednostavno ne idu naprijed", dodavši da se BiH, nažalost, nalazi među tim zemljama.

"Najveći je napredak Hrvatske za koju postoji mogućnost ne samo da sljedeće godine postane članica EU-a, nego i da dobije svog prvog komesara i svoje stalne članove Evropskog parlamenta. Crna Gora također pregovara o poglavljima 23 i 24, dakle pravosuđe, ljudska prava, medijske slobode i borba protiv kriminala i korupcije. Srbija se uporno bori da dobije datum za početak pregovora, tako da i BiH mora da odradi dio posla za sebe", rekao je Kacin.Istaknuvši da građani BiH na predstojećim lokalnim izborima trebaju poslati jasnu poruku da im je dosta "nenapretka", Kacin je u razgovoru za agenciju Anadolija izjavio da se politička elita u BiH treba dobro zapitati šta i kako dalje ako ne žele da BiH ostane "slijepo crijevo Zapadnog Balkana".

O izjavi šefa delegacije EU-a u BiH Petera Sorensena o tome da će BiH ući u EU do 2020. godine, Kacin je kazao kako je Sorensen to mogao reći u ime EU-a, ali da nema ovlaštenje da govori u ime BiH. "Sve dok se BiH ne posveti tom ciljnom datumu i odradi ono što je potrebno, to ne može biti realnost. BiH može napraviti dosta toga, ali ne na ovaj način, sa potpunim urušavanjem i blokadom sistema. Iz te blokade treba izaći i treba nešto napraviti", poručio je.Kacin je dodao, ukoliko je Srbija posvećena političkom dijalogu sa Kosovom i pronalaženju održivog rješenja za odnose s Kosovom, i BiH može naći održivo rješenje za promjenu svog Ustava. "A, takva kakva jeste, BiH ne može krenuti sa pregovorima, i to svako treba da zna", ističe Kacin.

Parada ponosa u Beogradu treba biti održana

Kacin je, govoreći za agenciju Anadolija, pozvao srbijanske vlasti da omoguće održavanje "Parade ponosa" u Beogradu 6. oktobra, i da omoguće da se sve manjine bez ograničenja predstavljaju i izjašnjavaju o svojoj ulozi u društvu."Mislim da postoji velika mogućnost da dođe do te šetnje, i ako bude, ja ću u petak biti u Beogradu zajedno sa švedskom ministricom EU integracija i još dvojicom evropskih parlamentaraca. Vidite, ono što je prije bilo nezamislivo u Srbiji, sada se ostvaruje. Ta šetnja bi dokazala da je Srbija stvarno posvećena putu ka EU, da ona želi biti dio rješenja, a ne problema, da želi biti motor, a ne kočnica za Zapadni Balkan", kazao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Na pitanje o stavu srbijanskih zvaničnika o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Kacin je kazao da su u New Yorku, u UN-u, "po hodnicima istovremeno hodali Catherine Ashton, Tomislav Nikolić, kosovksa predsjednica Atifeta Jahjaga, premijer Hasim Thaci", i da se "u tom trouglu treba tražiti modalitete za dijalog i za rezultate tog dijaloga"."Treba sačekati da se svi vrate u svoje zemlje i obavijeste javnost, političke partnere i opoziciju o rezultatim dijaloga. Dosta se stvari događa paralelno, jer je Srbija, sada u 100 dana od formiranja vlasti, u situaciji da zaista napravi proboj, da se promoviše i otvori horizonte kojih do sada nije bilo", rekao je Kacin za agenciju Anadolija.Izvjestilac EP-a za Srbiju u četvrtak putuje u posjetu Kosovu, dok će tokom narednog vikenda boraviti u Srbiji. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku