hamburger-icon

Kliker.info

Joseph Stiglitz priznao : Ideja slobodnog tržišta je mit

Joseph Stiglitz priznao : Ideja slobodnog tržišta je mit

09 Juna
18:11 2012

Američki ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz je u intervjuu za časopis Time izjavio kako vjeruje u kapitalizam, ali ne i u slobodno tržište. Dao je svoju prognozu o krizi eurozone, ali je i otkrio što je učinio s novcem kojeg je dobio za Nobelovu nagradu
 – Ideja slobodnog tržišta je mit. Sva su tržišta oblikovana prema zakonima i odredbama, a naši zakoni i odredbe su nažalost formirani da bi stvorili više nejednakosti, a manje mogućnosti, rekao je poznati Nobelovac Joseph Stiglitz za Time.U intervjuu za Time je također rekao kako se Amerika vara ako se smatra zemljom mogućnosti.
– U terminima osnovne statistike, SAD su sve manje zemlja mogućnosti, u odnosu na druge napredne industrijske zemlje, smatra Stglitz.
 
Ukratko je prokomentirao i krizu eurozone uz nezaobilaznu Grčku.
– Mnogo turbulencije se dogodilo na financijskom tržištu zato što nitko nije znao tko drži grčki dug, smatra Stiglitz.
 
– Ono što će se dogoditi Europi je u jednakoj mjeri političke prirode koliko i ekonomske. Okvir za euro kakav je dizajniran prije 10 godina je fundamentalno bio pun nedostataka. Nije stvoren da bi mogao reagirati na krizu. Nisam baš optimističan, ali može se dogoditi da u nekom kritičnom trenutku Njemačka pogleda prema naprijed i kaže kako ima izbor uništiti Europu ili učiniti nešto više, i da će onda odlučiti između toga, smatra Stiglitz.Na pitanje što je učinio s novcem koji je dobio za Nobelovu nagradu, Stiglitz je kazao kako mu nije puno toga ostalo s obzirom da je državi morao dati 50 posto, no s ostatkom je učinio ono što mu ekonomska teorija nalaže da treba učiniti – staviti na štednju. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku