hamburger-icon

Kliker.info

Jonathan Moore : “Uspješna revizija presude protiv Srbije pravda je za žrtve”

Jonathan Moore : “Uspješna revizija presude protiv Srbije pravda je za žrtve”

Februar 18
16:11 2017

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

“Naš je savjet da, ako niste uvjereni da će revizija biti uspješna, veoma je važno profesionalno i detaljno razmišljati o toj mogućnosti”, kazao je Moore novinarima danas u Mostaru, istakavši kako ima još puno otvorenih pitanja kao što su tko ima nadležnost i legitimitet za takvu odluku.

“Ako su uslovi za uspješnu reviziju ispunjeni i ako će se krenuti s revizijom do 26. februara, kao što je najavljeno, nadam se će na kraju biti više pravde, manje tuge i frustracije i za žrtve, i za preživjele i za BiH.

Hoće li to biti krajnji rezultat revizije vrijeme će pokazati”, kazao je Moore.

Na pitanje kako ocjenjuje političko stanje u BiH i gdje vodi rasprava o federalizmu, Moore je kazao kako je  Bosna i Hercegovina po Daytonu država dva entiteta i Brčko distrikta, te kako je činjenica da ne može biti u nekom drugom obliku bez konsenzusa.

“Teško je definirati samu federalizaciju u slučaju Bosne i Hercegovine, ali na koncu ništa nije moguće bez konsenzusa, kojega, nažalost nema, a primjer je i Grad Mostar”, kazao je.

Mostar je više od osam godina bez izbora, što je, po njegovim riječima, jako žalosno i nema nikakvog opravdanja.

“Jasno je svima da glavne političke stranke, HDZ i SDA, moraju naći konkretne prijedloge i promijeniti takvu situaciju što prije”, izjavio je Moore.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *