hamburger-icon

Kliker.info

Joe Biden za prvo javno obraćanje nakon napuštanja Bijele kuće odabrao okupljanje Bosanaca u Washingtonu

Joe Biden za prvo javno obraćanje nakon napuštanja Bijele kuće odabrao okupljanje Bosanaca u Washingtonu

Februar 20
06:20 2017

Bivši američki podpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden) bit će gost ii kako se očekuje obratit će se na svečanoj gala večeri koju narednog vikenda (u nedjelju 25. februara) u Vašingtonu organizuje ACBH, Američko Savjetodavno Vijeće za BiH, saznaje Avaz iz izvora organizatora ovog događaja na kome se očekuje oko 130 gostiju.

Dženita Pašić, koja je u organizacionom odboru ovog događaja, podsjeća da će ovo će biti prvo Bajdenovo obraćanje od kada je 20.januara ove godine zajedno sa Barakom Obamom (Barack) napustio Bijelu kuću.

Bosanski prijatelj

Ujedno, ovo je i Bajdenovo prvo ozbiljnije osvrtanje na situaciju u BiH, od njegovog čuvenog obraćanja u bh. Parlamentu 19.maja 2009. Prošle godine Bajden je u svojstvu američkog potpredsjednika boravio u Beogradu i Prištini, ali je na toj oproštajnoj mini balkanskoj turneji zaobišao Sarajevo.

Bajdenov najavljeni dolazak medju Bosance i Hercegovce u Americi je više od simbolike, jer bivši će se potpredsjednik Bajden obratiti Amerikancima i svijetu upravo na jednom bosanskom skupu.

Ovu kako je organizatori nazivaju gala večeru, podržavaju mnogi ugledni američki intelektualci i poslovni ljudi porijeklom iz BiH. Oni su uglavnom okupljeni oko dvije nevladine udruge, pomenute ACBiH, ali i vrlo ugledne Bosansko-hercegovačko-američke Akademijee nauka i umjetnosti.

U isto vrijeme organizatori ističu, da je ova gala večera, prvenstveno dio napora Savjetodavnog vijeća, uključujući i poziv mnogim senatorima i kongresmenima.

Ugledni gosti

Iz Sarajeva dolazi i jedan od najpoznatijih TV voditelja Senad Hadžifejzović, kao i general Jovan Divjak. Od 130 učesnika večeri, medju gostima ce biti oko 50 zvanica – ambasadora, senatora, kongresmena, “staffera” (personala Kongresa) itd. i oni će biti gosti ACBH. Gala je inače, kaže organizatori — rasprodana do posljednjeg mjesta.

Pomenuta gala večera je organizovana kroz kupovinu ne tako jeftinih karata (od hiljadu dolara i naviše po jednom učesniku), u obliku donacija za rad ove organizacije, koja ima veliki broj volontera.

Organizacija je, kako kažu posebno ponosna na mlade ljude porijeklom iz BiH, koji svojim volonterskim angažmanom pomazu u radu ACBH širom Amerike.

Savjetodavno vijeće u Vašingtonu, kako ističu — nisu lobistička firma, ali se se u glavnom gradu SAD bori za ostvarivanje ciljeva jedinstvene i multinacionalne Bosne i Hercegovine; ova organizacija radi na promovisanju interesa BiH u Americkom Kongresu.

 Širenje istine

Inače, “ACBH je nezavisna, neprofitna, i volonterska organizacija koja ima jednu uposlenicu u svom ofisu u DC-ju” i, finansira se iz legalnih donacija kao američka non-profit organizacija, kaže Dženita Pašić u pisanom objašnjenju za Avaz.

“ACBH se bori za širenje istine o agresiji na BiH, protiv negiranja genocida u BiH i za jedinstvenu, multietnicku i demokratsku BiH. ACBH svojim radom utiče na američku politiku prema BiH i postizanju ovih ciljeva”, navodi Pašićeva, inače advokat u Luisvilu, u saveznoj američkoj državi Kentaki.

Erol Avdović (Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Harun
    Harun April 05, 17:26

    I da se podsjetimo nije na odmet agresije na BiH https://www.youtube.com/watch?v=3N3_tGKiaLA

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *