hamburger-icon

Kliker.info

Jelko Kacin: U Sloveniji bankrotiraju i biskupije, pa može i SCT

Jelko Kacin: U Sloveniji bankrotiraju i biskupije, pa može i SCT

10 Februara
06:56 2011

Pitanje je koliko će građani Bosne i Hercegovine trpjeti ovo čekanje u mjestu dok njihovi politički lideri guraju prst u oko međunarodnoj zajednici, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" Jelko Kacin, član Parlamenta Evropske unije. Prema njegovim riječima, formiranje vlasti nakon izbora predugo traje, a svaka koalicija je bolja od nikakve.
– Izgleda da je sadašnja politička elita, iako su izborni rezultati obećavali drukčije, još u grču. Jednostavno, oni nisu u stanju ponuditi operativna rješenja i biti u stanju aktivirati institucije države, zbog čega je država u blokadi – kaže Kacin.

Prst u oko

Prema nekim mišljenjima, dugotrajan proces uspostavljanja vlasti je očekivan, neki spominju Belgiju, koja već mjesecima nema vlasti. Kako to komentirate?

– Ovo, svakako, predugo traje. Takva blokada nije isti problem kao u Belgiji, jer ekonomska situacija s onom u vašoj zemlji nije usporediva. Većina birača i stanovništvo očekivali su da će nakon izbora uslijediti ubrzana konsolidacija, nadali se većem interesiranju za strana ulaganja i novim radnim mjestima. Zbog toga građane, ali i Evropsku uniju, najviše zabrinjava činjenica da vlast još nije formirana.

Koga smatrate najviše odgovornim za takvu situaciju?

– Ne mogu birati strane i podržavati jednu ili drugu, ali sve dok BiH nema novih koalicija, neće biti ni novih vlasti.

Koliko, prema Vašem mišljenju, međunarodna zajednica u svemu igra konstruktivnu ulogu i dijeli li odgovornost s liderima za blokadu formiranja vlasti?

– Međunarodna zajednica nije izašla na izbore i ne formira vlast. Može pomoći, kao što je uradio visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), koji je toliko puta napadan, a faktički spriječio bankrot Federacije BiH. Međunarodna zajednica koristi se, u pravilu, za prenošenje odgovornosti lidera zbog nepostizanja dogovora i onda joj se gurne prst u oko. Ona nije ta koja pravi dogovor, ali će pozdraviti svaki do kojeg se dođe unutar BiH.

Smatrate li da velika koalicija šest ili sedam stranaka na državnom nivou, mahom onih iz prethodnog mandata, a koja se da naslutiti, može efikasno funkcionirati?

– Bez koalicije nema vlasti i država ne funkcionira. Svaka koalicija je bolja od nikakve.

Pitanje legitimiteta

Kako komentirate diskusiju o učešću dva HDZ-a u vladajućoj koaliciji i legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda?

– Na jednoj strani, tu se radi o pitanju legitimiteta. Ali, ono što građani najviše očekuju jeste operativna sposobnost vlasti. Mislim da bi oni pozdravili svakoga ko je sposoban formirati vladajuću koaliciju.

Kako gledate na izvještaj bivšeg slovenskog predsjednika Milana Kučana o BiH, koji je dostavljen najvišim evropskim zvaničnicima?

– Razgovarao sam s Kučanom dok je on radio na tom izvještaju, ali nisam ovlašten da govorim u njegovo ime. Kučan je dao svoj doprinos. On se zauzima za veće angažiranje međunarodne zajednice u BiH. Ali, ako pogledate šta kaže predsjednik Vijeća EU Herman van Rompej (Van Rompuy), on traži veću odgovornost i involviranost političara iz BiH. To su dva suprotna pogleda. Ko će prevladati i koliko dugo će ljudi u Bosni još podnositi ovo čekanje u mjestu, to je pitanje za njih.

U Sloveniji bankrotiraju i biskupije, pa može i SCT

Kako komentirate činjenicu da je slovenska kompanija SCT propala, a s njom dugotrajno odgođena izgradnja sarajevske zaobilaznice koju je gradila ta kompanija? Mnogim bh. firmama ostali su i dužni.

– Sve kompanije koje su se prijavile i dobile tender, a sada ne mogu uraditi posao, moraju se suočiti s posljedicama. U Sloveniji više nema svetih krava. Oni koji ne mogu preživjeti, i neće. Ako kod nas bankrotiraju i biskupije, normalno je da to rade i firme. Nadam se da će se na osnovu tih iskustava i institucije BiH osposobiti da dodatno provjere ko ispunjava uvjete i ko je u stanju ispuniti ugovor.
(Tarik Lazović, "Dnevni avaz")

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku