hamburger-icon

Kliker.info

Jakobo Finci: Jednostavnim tehničkim potezom do izmjene Ustava BiH

Jakobo Finci: Jednostavnim tehničkim potezom do izmjene Ustava BiH

21 Marta
07:12 2010
S veleposlanikom BiH u Švicarskoj, Jakobom Fincijem, razgovarali smo o tomu kako bi se mogla provesti presuda koju je zajedno s Dervom Sejdićem dobio pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, a koja obvezuje BiH da izbaci diskriminirajuće odrednice iz Ustava i Izbornog zakona BiH. Finci smatra da se to može uraditi tehničkim potezom tako što će se jednostavno iz teksta Ustava BiH isključiti odrednica koja mogućnost kandidature za mjesto člana Predsjedništva BiH limitira samo na konstitutivne narode. Kada su u pitanju odnosi BiH i Švicarke Finci kaže da između dvije zemlje ne postoje neriješena pitanja, ali da bi ekonomska suradnja mogla biti bolja.

Dobili ste proces protiv BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu. Koji je prema Vašem mišljenju najbolji način da se Ustav izmjeni?
– To se može uraditi tehničkim potezom. Jednostavno iz teksta Ustava BiH treba isključiti odrednicu koja mogućnost kandidature za mjesto člana Predsjedništva limitira samo na konstitutivne narode. Dovoljno je reći da se bira jedan član Predsjedništva iz Republike Srpske, dva člana iz Federacije BiH, a da ne može biti više od jednog člana iz reda jednog konstitutivnog naroda odnosno reda “ostalih”. Time je stvar riješena. Time se otvaraju vrata i mogućnost za izbor svih građana BiH, a u isto vrijeme se omogućuje Hrvatima i Bošnjacima iz RS-a i Srbima iz FBiH da budu kandidati. Naravno, svi smo mi dovoljno realni da je teško povjerovati da će u prilikama kakve vladaju u BiH u Predsjedništvo biti izabran netko tko je Rom, Čeh, Talijan ili Židov, ali jednostavno to se neće više moći  braniti, posebice taj ekskluzivitet članstva u Predsjedništvo i Domu naroda BiH zadržati samo na pripadnicima konstitutivnih naroda. Ako to nismo promijenili nakon što smo primljeni u Vijeće Europe 2002. godine, ova sudska presuda je stavila točku na naš nemar u izvršavanju preuzetih međunarodnih obveza i natjerala nas da Ustav izmijenimo prije izbora. Vijeće Europe, a rekao bih preko njega i Europska unija, jasno su stavili do znanja da  naši izbori ako budu održani po aktualnom Ustavu neće biti priznati kao fer i legalni. 

Vjerujete li da će Ustav biti izmijenjen do raspisivanja izbora, odnosno do 6. svibnja?
– Znate, sve gori pa dogori. Mislim da nam je sada vatra došla do nokata i da bi bila velika bruka za BiH da se pokaže nesposobnom da tako, ipak, jednu relativno  jednostavnu stvar, realizira kad ima sve argumente, i rekao bih, sve naputke kako to treba napraviti. Naši parlamentarci, članovi Ustavnopravnog povjerenstva oba doma Parlamentarne skupštine su, kad je postupak pred sudom u Strasbourgu već krenuo, rekli da oni znaju i shvaćaju da je naš ustav diskriminirajući, ali da jednostavno neće oni to mijenjati jer oni nisu ni donijeli Ustav nego međunarodna zajednica te da ona ovakvom jednom presudom treba prihvati da je napravila pogrešku. Sad je međunarodna zajednica to naglas rekla, napisala crno po bijelu, ali ne možemo očekivati da nam opet pravi Ustav jer bi ponovno bili nezadovoljni. Ako se prisjetite kako je brzo usvojen amandman 1 na Ustav BiH koji se tiče Brčko Distrikta samo zato što je postojala puna politička volja, a nije bilo ni blizu takvog međunarodnog pritiska kao sada, ne vidim razloga da se izbori ne raspišu prema novom Ustavu. Uostalom, svakako su u tijeku promjene Izbornog zakona BiH u kojem piše da od raspisivanja do održavanja izbora treba proći 150 dana. Ne vidim veliku razliku da se taj rok smanji na 120 dana i da opet sva izborna tijela završe svoj posao na vrijeme. I pravo da vam kažem ne znam što ima da se radi 150 dana, a da se ne može završiti za 120 dana. Jedina stvar koja u cijelom ovom projektu smrdi je čudni nedostatak političke volje ili tjeranje prkosa neka ne bude po vašem, bit će po našem.

Kako ocjenjujete odnose BiH i Švicarske?
– Između BiH i Švicarske odnosi su izuzetno dobri. Nemamo nikakvih spornih pitanja. Ono što je trenutačno jedna od čestih tema rasprave s nadležnim tijelima u Švicarskoj je to što u ovom razdoblju ona predsjedava Vijećem Europe i u toj funkciji je vrlo zabrinuta na koji način će BiH provesti odluku Suda u Strasbourgu jer bi neprovođenje te odluke dovelo do diskvalifikacije ako ne i zamrzavanja mjesta BiH u Vijeću Europe, a Švicarska kao predsjedavajuća želi to izbjeći na svaki način. Mislim da uskoro možemo očekivati i posjet švicarske ministrice vanjskih poslova BiH kao predsjedateljice Vijeća Europe da na licu mjesta vidi u čemu su problemi u provođenju odluke.

Kako ocjenjujete ekonomsku suradnju BiH i Švicarske?
– Ekonomska suradnja postoji, ali mi nismo zadovoljni ni razinom našeg izvoza niti razinom švicarskih ulaganja u BiH, ali ne zaboravimo da je jedno od najvećih ulaganja u BiH Željezara Zenica odnosno Mittal Stil ušao u BiH pod švicarskom zastavom. To nije jedini projekt. Ima ih nekoliko primjerice na polju drvne industrije, kao i suradnja na razvoju određenih poljoprivrednih projekata. Također, sa švicarske strane postoji zanimanje za otkup naših vojnih viškova koje ćemo mi vjerojatno uništiti, a koje su švicarski trgovci naoružanjem i vojnom opremom spremni plasirati u treće zemlje. Suradnja uvijek može biti bolja i mi na tomu permanentno radimo.

Hoćete li se, ukoliko se Ustav BiH izmjeni, kandidirati za člana Predsjedništva BiH?
Ako bi se izmijenio Ustav BiH onda možemo o tomu razgovarati. O tom po tom. Ne možemo praviti ražanj dok je zec u šumi.   Mirela Zrno (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku