hamburger-icon

Kliker.info

Jakob Finci: Nismo ovdje protraćili 450 godina

Jakob Finci: Nismo ovdje protraćili 450 godina

05 Decembra
08:39 2015

Finci2U Berlinu su se prije nekoliko dana za Bosnu i Hercegovinu i Jevrejsku zajednicu BiH desila dva važna događaja. I jednom i drugom je prisustvovao ambasador Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, kojeg smo zamolili da nam objasni o čemu se tu, zapravo, radilo.

– Kao prvo, u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke otvorena je velika izložba ”Živjeti u Sarajevu”, a koju su i Sarajlije imale priliku vidjeti u okviru obilježavanja 450. godišnjice Jevrejske opštine u Sarajevu, pod naslovom ”Kada su prijatelji bili prijatelji”.

To je bila izložba o suživotu u Sarajevu, u kome su hrišćani, muslimani i Jevreji, pomažući jedni druge, uspjeli preživjeti sve strahote koje je donijela dugotrajna opsada grada. Izložba je privukla ogromnu pažnju, kako kulturne javnosti Berlina, tako i velikog broja naših sugrađana koji sada žive u tom kraju Savezne Republike Njemačke. No, sutradan je u Jevrejskom muzeju održana konferencija pod naslovom ”Sarajevo – evropski Jerusalem – život Jevreja i muslimana u Sarajevu”, na kojoj je osvijetljena duga historija koja traje preko 450 godina, historija zajedničkog života muslimana i Jevreja. Vijekovima  zajedno, a bez konflikata, živeći normalno, ljudski, oni su pokazali da sama religija, sama vjerska pripadnost ne pravi nikakvu smetnju za ljude spremne da podijele i dobro i zlo, pogotovo u trenucima kada je to bilo najteže.

Kakva je rasprava o tome vođena?

– Nekoliko učesnika iz Njemačke je s naučnog aspekta analiziralo teme koje mi znamo iz običnog života i dalo historijski pregled društveno-političke situacije u našim krajevima, od dolaska Osmanlija, pa nadalje. Jer, ne zaboravite, neposredno nakon dolaska Osmanlija, došli su i Jevreji koji su bili prognani iz Španije 1492. godine, tako da su se, maltene u isto vrijeme, ovdje našli i muslimani i Jevreji i starosjedioci, koji su bili, uglavnom, hrišćani.

Sve što se čulo na toj konferenciji išlo je u prilog mogućnosti harmoničnog života, što je izvrstan signal za Njemačku, koja je sada otvorila vrata za stotine hiljada izbjeglica, uglavnom muslimana, iz Sirije, Iraka i Afganistana, da bi na taj način pokazala kako se sasvim normalno može živjeti s muslimanima. Ako je to uspjelo prije 450 godina, zašto to da ne uspije u 21. vijeku!

Čini mi se da su rezultati ove konferencije bili ono što mi, koji u Sarajevu živimo, već odavno znamo. A to je da, kada se hoće, onda se može bez problema živjeti s drugima i drugačijim, uvijek cijeneći svoje ali i poštujući tuđe, misleći uvijek ne samo na sebe nego i o drugima, i držeći se one zapovjedi koja kaže ”kako želiš da drugi postupaju s tobom, tako i ti trebaš postupati s drugima”.

Edina Kamednica (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku