hamburger-icon

Kliker.info

Istraživanje porijekla epidemije : Kineski naučnici izolirali dva soja korona virusa

Istraživanje porijekla epidemije : Kineski naučnici izolirali dva soja korona virusa

04 Marta
15:45 2020
epa08246746 A woman wearing a protective mask is waiting for arriving passengers at airport of Chisinau, Moldova, 25 February 2020. Moldova's government decided to increase border crossing control measures because of recent Coronavirus cases in Italy. EPA-EFE/DUMITRU DORU

Naučnici iz Kine koji proučavaju porijeklo epidemije novog korona virusa kažu da su otkrili dva glavna soja koja mogu uzrokovati zarazu.

Stručnjaci s Univerziteta u Pekingu i šangajskog Instituta Pasteur, koji djeluje pri Kineskoj akademiji nauka, upozorili su da su analizom obuhvatili tek ograničen raspon uzoraka te ističu da će morati provesti dodatna istraživanja na većem uzorku kako bi se razvoj virusa što bolje shvatio.

Preliminarno istraživanje upućuje na to da agresivniji soj novog korona virusa, koji se povezuje s izbijanjem bolesti u Wuhanu, čini 70 posto analiziranih uzoraka, dok ih je 30 posto povezano s manje agresivnim sojem.

Kazali su da je prevalencija agresivnijeg soja počela padati početkom januara.

Inkubacija pet do sedam dana

“Naše otkriće govori u prilog hitnoj potrebi za provođenjem novih sveobuhvatnih studija, u okviru kojih će se kombinirati genomski i epidemiološki podaci, uz grafičku evidenciju kliničkih simptoma bolesnika zaraženih novim korona virusom”, kazali su kineski naučnici.

Rezultati njihove analize objavljeni su u stručnom časopisu National Science Review Kineske akademije nauka. 

U Pekingu je objavljeno da su kineski stručnjaci utvrdili da je prosječno vrijeme inkubacije za novi korona virus pet do sedam, a najviše 14 dana.

To je objavio šef Odjela za intenzivnu njegu Kineskog ljekarskog zbora Du Bin na konferenciji za novinare.

Ranije se smatralo da prosječna inkubacija traje dva do 14 dana, a da može potrajati i do 27 dana. 

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku