hamburger-icon

Kliker.info

Ispovijest 15-godišnjaka koji je pretučen zbog toga što nije znao izmoliti Očenaš

Ispovijest 15-godišnjaka koji je pretučen zbog toga što nije znao izmoliti Očenaš

29 Aprila
13:40 2011

Premlaćivanje 15-godišnjeg učenika Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru Ezedina Gagule, koje se desilo 25. aprila, na drugi dan Uskrsa, izazvalo je veliku gorčinu među stanovnicima ovog grada.Tim više jer su dvojica maloljetnih delinkvenata, koje policija još nije uspjela identificirati, prije premlaćivanja od spomenutog učenika tražila da izmoli Očenaš, čime je ovaj napad okarakteriziran kao međunacionalni incident.Pretučeni dječak ispričao nam je da je toga dana autobusom iz Čapljine došao u Mostar. Krenuo je u pravcu škole, kada su ga presreli nepoznati mladići, za koje tvrdi da su mu vršnjaci.- Pitali su me kako se zovem, a ja sam rekao Stjepan, jer sam osjetio da su druge nacionalnosti i da mi se sprema belaj. Međutim, onda su mi rekli da izmolim Očenaš, što sam odbio.

Jedan me udario šakom u glavu, nakon čega sam pao, a onda su me obojica počela udarati nogama – priča nam Ezedin. Pomoć je potražio u obližnjem kafiću, nakon čega ga je jedan čovjek odveo do škole.Direktor Mašinsko-saobraćajne škole Ahmed Pelko kazao nam je da je škola učeniku iz Čapljine, djetetu bez jednog roditelja, odmah ponudila pedagošku pomoć.- Razgovarali smo s dječakom i uvjerili ga da se ničega ne treba plašiti, jer je to bio pojedinačni incident. Ohrabrili smo ga da uči kao i do sada. Na raspolaganju su nam i socijalni radnici koje šalje policija. Nažalost, ovakvih pojava ima i teško im je stati ukraj – kaže Pelko.On ističe da ova škola, koja radi po bosanskom planu i programu, djeluje pod istim krovom s Prometnom školom, koja radi po hrvatskom planu i programu. Za 15 godina, koliko ova ustanova postoji, naglašava on, u krugu dvorišta nije se desio nijedan incident.

Policija reagira na svaki slučaj                   Portparol Uprave policije MUP-a HNK Srećko Bošnjak kaže da policija radi na otkrivanju i procesuiranju dvojice koji su pretukli dječaka.- Oduzimanje novca, zatim mobitela obično su motivi napada na učenike. Ovoga puta nije bilo tako, međutim, moram naglasiti da maloljetnička delinkvencija u Mostaru ipak nije u zabrinjavajućem obimu. Mostar nije po tome specifičan. Policija reagira na svaki slučaj, ali potrebno je da se u rješavanje ovog problema uključi cijela društvena zajednica, od roditelja, preko pedagoga, psihologa i škola. Samo na taj način ovakvi incidenti se neće pretvoriti u opću pojavu – kazao je Bošnjak. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku