hamburger-icon

Kliker.info

Iran na rubu totalnog haosa : U novogodišnjoj noći u Iranu ubijeno 10 demonstanata (Video)

Iran na rubu totalnog haosa : U novogodišnjoj noći u Iranu ubijeno 10 demonstanata (Video)

Januar 01
16:16 2018

Protesti protiv vjerskih vođa u Iranu ne prestaju – baš naprotiv. Četiri dana protesta u Iranu predstavljaju dosad najsnažniji izazov vjerskom vodstvu zemlje od proreformskih nemira 2009.

Tokom novogodišnje noći u Iranu je u protuvladinim protestma ubijeno deset osoba i broj stradalih narastao je na ukupno 12, prenose svjetski mediji.

“U događajima protekle noći, nažalost, ukupno oko deset osoba ubijeno je u nekoliko gradova”, objavila je iranska državna televizija prikazujući snimke protuvladinih protesta.

Protesti  su započeli u četvrtak i nastavljaju se unatoč pozivima predsjednika Hasana Rohanija Irancima da mirno protestuju . On je u nedjelju upozorio da se nasilje neće tolerirati. Rohani je pokazao razumijevanje za poruke protestanata zbog ekonomske situacije u Iranu, pomanjkanja transparentnosti i korupcije no stao je u obranu rada vlasti.

Iranski predsjednik kazao je kako su građani “potpuno slobodni kritizirati vlast ili protsovati  na način koji će voditi poboljšanju uslova u zemlji”, no upozorio je protiv nasilnih djela.Protestanti testi palili automobile

Unatoč njegovim porukama protesti  su se nastavili tokom noći i policija je koristila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala protestante  s teheranskog trga Engheleb. Prema inozemnim medijima dio protestanata pribjegao je nasilju paleći automobile i izazivajući štetu.

Mediji izvještavaju i o prtestima i u Kermanšahu i Horamabadu na zapadu zemlje, Šahinšaru na sjeverozapadu te Zandžanu na sjeveru zemlje. Prema nepotvrđenim informacijama na društvenim mrežama uhapšeno  je između 100 i 800 osoba.

Iranski dužnosnici trebali bi se tokom dana okupiti na hitnom sastanku na kojem će razmotriti sigurnosno stanje u zemlji.

(Kliker.info-Hina)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *