hamburger-icon

Kliker.info

Intrigantna analiza: Ko će se prvi od bivših “bošnjačkih političkih teškaša” vratiti u politiku?

Intrigantna analiza: Ko će se prvi od bivših “bošnjačkih političkih teškaša” vratiti u politiku?

Februar 13
15:46 2017

Odlazak Bakir Izetbegovića sa funkcije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kraju ovog, drugog mandata, uveliko je izvor snažnih turbulencija unutar bošnjačkog političkog faktora.

Ambicije nadolazećih političara ponajviše iz Stranke demokratske akcije koji se vide na Izetbegovićevoj poziciji uzrok su žestokih političkih sukoba, tajnih i javnih, ne samo u SDA već i na široj političkoj sceni.

Izetbegović je fokusiran na to da odlaskom iz Predsjedništva BiH ne izgubi i poziciju predsjednika SDA te je pod velikim pristiskom, ne samo izvana nego i iz svoje stranke.

S druge strane, drugi najjači bošnjački lider Fahrudin Radončić otvoreno najavljuje novu kandidaturu za Predsjedništvo BiH te postaje prvi favorit, uprkos montiranom političkom procesu sa kojim se suočava u BiH i na Kosovu. Obojica se drže političkog centra i dok su god u koaliciji prostora za ostale je premalo.

Međutim, drugi politički centri u BiH ne miruju, posebno oni na ljevici i desnici. Kao možda,  najsnažniji adut takve političke snage vide vraćanje na scenu nekih od „bošnjačkih političkih teškaša“ koji su se formalno povukli, ali i dalje vuku konce i kriju ambicije da zasjednu na kormilo najbrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH.

Novi.ba analizira, prema dostupnim podacima i razgovorima sa političkim aktivistima, ko bi se od ranijih političkih lidera i funkcionera prvi mogao vratiti u političku arenu.

lagumdzija-22

  1. Zlatko Lagumdžija – bivši čelnik Socijaldemokratske partije (SDP), njen dugogodišnji neprikosnoveni lider i zaštitni znak je nakon poraza na proteklim općim izborima otišao sa političke scene. Danas djeluje kao univerzitetski profesor, ali je kako tvrde njemu bliski izvori, blizu povratku u politiku. Njegov SDP je sa Nerminom Nikšićem na čelu slabo prošao na lokalnim izborima i stisnut je između ostalih stranaka ljevice, u prvom redu Naše stranke, Građnskog saveza i DF-a. Često se u SDP-u čuju glasovi kako ovoj stranci Lagumdžija još uvijek treba te da bez njega nema dovoljno snage ni ljevica niti sam SDP. On o tome javno ne govori, ali u posljednje vrijeme je sve češće u medijima.

hasan-cengic-2

  1. Hasan Čengić – nekadašnji ministar odbrane BiH, jedan od najbližih saradnika rahmetli Alije Izetbegovića i aktuelni predsjednik Sabora Islamske zajednice nikada nije do kraja realizirao svoje političke kapacitete. Čengić je bez sumnje i danas politički moćan i utjecajan, ali pitanje je da li je zadovoljan da cijeli život bude siva eminencija. Čengić navodno direktno kontrolira i Al Jazeeru Balkans, a putem Sabora i veliki dio Islamske zajednice. Unutar same SDA je Čengić oduvjek bio aktivan, ali godinama je bez bilo kakve formalne funkcije. Njegov odnos sa Izetbegovićem je aktivan, no po svemu sudeći, oni djeluju autonomno, a nerijetko nisu u saglasnosti. Čengić je i dalje na crnoj listi SAD i to bi mu mogao biti ključni problem ukoliko se odluči vratiti u politiku na velika vrata.

 

haris-silajdzic

  1. Haris Silajdžić – bivši lider i osnivač Stranke za BiH, koja je njegov odlaskog otišla na političku marginu je u penziji. Silajdžić je odradio jedan mandat u Predsjedništvu BiH i, formalno, ima još jednu priliku za to. No, male su šanse da Silajdžić putem SBiH vrati u politiku, ali njegovi fanovi ističu da bi on mogao biti i kandidat SDA, te da bi ga Izetbegović mogao isturiti kao „asa iz rukava“, obzirom da se u posljednje vrijeme aktivno konsultiraju. Pitanje je samo da li to Silajdžić želi. Nakon što se prije više od godinu oženio Selmom Muhedinović, nekada poznatom pjevačicom, građani Silajdžića, koji se posvetio autorskom radu, mogu često vidjeti u Begovoj džamiji u Sarajevu petkom na džumi. Na neformalnim druženjima bošnjačke političke kreme Silajdžićevoj riječi se i dalje daje na značaju.

nedzad-brankovic

  1. Nedžad Branković – za one koji duže vrijeme prate bošnjačku političku scenu ovaj bivši federalni premijer je poznat kao jedan od najperspektivnijih političara SDA, koji je nekada važio i za mogućeg nasljednika Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića. No, Brankovića je karijere koštao mandat premijera FBiH na koji ga je lansirao Tihić. Međutim, afera sa privatizacijom „Energopetrola“ zbog koje se Brankoviću i danas sudi udaljila ga je sa scene. Danas se bavi privatnim biznisom, ali se uveliko približio aktuelnom rukovodstvo SDA, a ponajviše Izetbegoviću. Njegov povratak u politiku je najizvjesniji, ali prije bi se reklo da bi mogao krenuti sa neke od pozicija u vladama bilo entitetskoj bilo državnoj.
  2. (Kliker.info-Novi)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *