hamburger-icon

Kliker.info

institut HIK : Od Drugog svjetskog rata najviše ratova bilo u 2011.

institut HIK : Od Drugog svjetskog rata najviše ratova bilo u 2011.

26 Februara
09:27 2012

Politolozi njemačkog instituta HIK, koji se bavi sitraživanjem konflikta, imali su dosta posla protekle godine. Za razliku od 2010. godine, kada su pobrojali šest ratova u svijetu, taj broj je u 2011. skočio na vrlo zabrinjavajućih dvadeset! Još gore, HIIK je istraživao čak 338 konfliktnih situacija u zemljama diljem svijeta, od čega se njih 38 svrstava u kategoriju ‘visokonasilnih konflikata’, koji se definiraju kao ‘sukobi s masovnim korištenjem organizirane sile’, a među njima je, dakle, dvadeset koji su narasli na stupanj ratnog stanja.Šest ratova iz 2010. nastavilo se i u godini koja je iza nas. Pakistanska ofenziva protiv Talibana na zapadu zemlje prošle je godine odnijela više od četiri tisuće života, a pogoršao se i rat u Somaliji između vlade i islamskih pobunjenika, zbog čega je nekih 300 tisuća ljudi izgubilo svoje domove i spas potražilo u izbjeglištvu.

 U Iraku je, pak, u oružanim sukobima poginulo 4000 ljudi, dok se ni stanje u Darfuru nije pretjerano poboljšalo, unatoč odvajanju juga Sudana od islamističke vlade u Kartumu.Specifičan je naročito sukob u Meksiku, koji se vodi između narko-kartela i države, a u međuvremenu je već toliko eskalirao da se pretvorio u pravi ratni sukob, smatraju hajdelberški politolozi. Naročito je zabrinjavajuće što se ovaj sukob proširio na skoro sve regije Meksika, te u njemu svakodnevno stradavaju civili, ali i pripadnici snaga sigurnosti te novinari čije se pisanje ne sviđa narko-kartelima.Svježi ratni sukobi nastali su u arapskom svijetu zbog pobune naroda protiv diktatorskih režima, pa se u 2011. ratovalo u Libiji, Jemenu i Siriji, u kojoj se stanje svakodnevno pogoršava. Ni u subsaharskoj Africi sigurnosna situacija nije postala bolja te se ratuje u Obali bjelokosti, ali i u naoko stabilnoj Nigeriji, čiji su pojedini dijelovi ratne zone u borbi između vlade i raznolikih pobunjenika.

Politologinja iz HIIK-a Natalie Hoffman smatra kako se ‘ne pokazuju tendencije koje bi dovele do mirnijeg svijeta’, ali i da bi se u ovoj godini ratni sukobi naročito mogli proširiti u Africi. HIIK se međunarodnim istraživanjem konflikta i izdavanjem godišnjeg izvještaja bavi još od 1991. godine te svake godine izdaje i tzv. Barometar konflikta, koji je ove godine očito vrlo zabrinjavajući. Prema kriterijima HIIK-a, računa se pet ključnih elemenata za procjenjivanje stupnjevanja oružanog sukoba, između ostalog broj poginulih, kakvo se oružje i u kojoj količini upotrijebljava, iznos materijalnih šteta, broj izbjeglih usljed ratnih zbivanja i slično.U izradi HIIK-ova izvještaja sudjeluje čak 120 znanstvenika iz cijelog svijeta, od kojih su neki i tzv. ‘direktni promatrači konflikta’. Zaključak hajdelberškog instituta je poražavajući te svjedoči o tome da je danas svijet ispunjen s mnogo više nasilja, ubijanja i rata nego prije dvije godine, pa ne čudi i strašna statistika od 20 ratova. (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku