hamburger-icon

Kliker.info

Ikona ljevice ponovo u sedlu : Lula položio zakletvu i postao predsjednik Brazila, Bolsonaro pobjegao na Floridu

Ikona ljevice ponovo u sedlu : Lula položio zakletvu i postao predsjednik Brazila, Bolsonaro pobjegao na Floridu

02 Januara
07:29 2023

Ljevičarski veteran Luiz Inácio Lula da Silva položio je zakletvu u nedjelju za treći predsjednički mandat u prisustvu  desetak šefova država, obećavši “nadu i obnovu” narodu.

“Moja poruka danas je poruka nade i obnove”, rekao je Lula u inauguracijskom govoru. “Demokracija je bila velik pobjednik ovih izbora”.

Njegov prethodnik, krajnje desni nacionalist Jair Bolsonaro nije mu predao predsjedničku lentu što je inače tradicija jer je u petak otputovao s porodicom  na Floridu.

Ikona ljevice optužila je Bolsonara da je “iscrpio zdravstvo, razbio obrazovanje, kulturu, znanost i tehnologiju i uništio zaštitu okoliša”.

Među ostalim je ustvrdio da Brazil, velika poljoprivredna sila, “nema potrebu rušiti šume” kako bi se pomoglo poljoprivredi.

“Moći ćemo živjeti bez rušenja drveća, bez paljenja šuma”, rekao je, podsjetivši na svoj cilj “nulte deforestacije u Amazoni”.

Prije svečane zakletve, Lula se provezao glavnim gradom Brazilijom u otvorenom Rolls Royceu sa suprugom Janjom i novim potpredsjednikom Geraldom Alckminom i njegovom suprugom.

Nakon zakletve organiziran je velik muzički  festival s više od 40 umjetnika.

Lula je vladao Brazilom od 2003. do 2010. u vrijeme kada je brazilska vlada profitirala na ‘boomu’ sirovina što joj je omogućilo da milionene ljudi izvuče iz siromaštva velikim socijalnim programima.

No korupcija je bila jako raširena i sam Lula je bio osuđen na kaznu zatvora zbog korupcije i pranja novca premda mu je kazna kasnije poništena.

Lula je pobijedio Bolsonara u drugom krugu izbora u oktobru.

Najavio je planove za jačanje zaštite okoliša i klime te mjere za borbu protiv gladi koja se ponovno pojavila zbog gospodarske krize i inflacije.

No 77-godišnjeg predsjednika očekuju veliki izazovi, a glavni je jako polarizirana politička scena budući da Bolsonarovi saveznici kontroliraju oba doma Kongresa.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku