hamburger-icon

Kliker.info

Guardian: Dodikova želja za raspadom BiH mogla bi dovesti do novog rata

Guardian: Dodikova želja za raspadom BiH mogla bi dovesti do novog rata

28 Aprila
19:32 2011

"Bosni zbog Milorada Dodika prijeti najveća kriza od završetka rata", upozorio je Valentin Inzko u intervjuu za britanski Guardian. Austrijski diplomat Inzko, koji je delegiran za visokog međunarodnog predstavnika u BiH, kaže da će Dodikova politika koja teži odcijepljenju Republike Srpske paralizirati BiH. Inzko je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio Dodikov referendum o odbacivanju suda za ratne zločine i ureda specijalnog tužitelja, koji je međunarodnom odredbom utemeljen 2005. godine. Dodik je ranije ovog tjedna prkosno poručio da neće odustati od referenduma. Inzko ga, međutim, upozorava da Republici Srpskoj u tom slučaju prijete ozbiljne sankcije iz Europske unije.

"Dodik bi mogao izazvati novi rat"

"Ovo je svakako najveća kriza od Daytona. Cilj Dodikovog referenduma je poništiti sva postignuća. To je direktni napad na mene i na Daytonski sporazum. Neću to dopustiti", kazao je Inzko, koji odbacuje Dodikovu retoriku da je sud za ratne zločine pristran, odnosno nepravedan prema osobama srpske nacionalnosti. Svoje čitatelje koji nisu upućeni u političke prilike na Balkanu, novinar Guardiana Ian Traynor uputio je u Dodikov modus operandi. Šerifa Republike Srpske opisao je kao destabilizirajući element, koji već godinama otvoreno provocira međunarodne predstavnike, ne priznaje legitimitet Bosne i Hercegovine kao države i zagovara njen raspad. "Ovaj referendum je Dodikov najopasniji korak prema destabilizaciji Bosne. To bi moglo dovesti do raspada BiH, što bi mogao biti okidač za novi rat", piše Guardian.

Šef američkih tajnih službi: Bosna je najveći problem Europe

Uvriježeno je to mišljenje u međunarodnoj zajednici, koja se angažirala protiv Dodikovog referenduma. U Banju Luku idućeg tjedna dolazi Miroslav Lajčak, europski povjerenik za Balkan, koji će Dodiku otvoreno narediti da otkaže referendum. "Nadam se da će ga međunarodna zajednica urazumjeti, inače ću morati djelovati i poništiti zakonsku odredbu o referendumu", kaže Inzko. Ukoliko Dodik bude ustrajao u referendumu, međunarodna zajednica zaprijetit će mu ozbiljnim sankcijama koje uključuju zabranu napuštanja države i zamrzavanje sve imovine i bankovnih računa. "Obračun s Dodikom sprema se već godinama", piše Guardian koji se poziva na izjavu Jamesa Clappera, šefa američkih tajnih službi: "Bosna je glavni izazov europskoj stabilnosti. Ta zemlja je u rasulu".

Dodik podržava Hrvate kako bi ubrzao raspad zemlje

Dodik i njegovo raspaljivanje nacionalističkih strasti najveći su problem Bosne i Hercegovine. No, to ne znači da je Federacija puno stabilnija od Republike Srpske, upozorava Guardian, te ističe kako predstavnici Hrvata bojkotiraju federalnu vladu nakon koalicijskih trzavica. Hrvati, ističe Guardian, zahtijevaju osnivanje trećeg entiteta, a u tome imaju i podršku Dodika, koji ne propušta niti jednu šansu da dodatno destabilizira BiH. "Ukoliko Dodik uspije i Bosna se po etničkim linijama podijeli na tri dijela, bit će to uspjeh politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića", tvrde Guardianovi diplomatski izvori u Sarajevu, uz dodatak da međunarodna zajednica to nikako ne smije prihvatiti: "To bi, primjerice, značilo da bi Srebrenica za bosanske muslimane bila u inozemstvu. To nije prihvatljivo". (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku