hamburger-icon

Kliker.info

Grčka tone u haos : Štrajk paralisao zemlju,troje poginulih u neredima

Grčka tone u haos : Štrajk paralisao zemlju,troje poginulih u neredima

05 Maja
18:02 2010

  Grčka je paralizovana generalnim štrajkom u znak protesta zbog vladinih, u nedjelju odobrenih, mjera štednje koje će početi da se sprovode kako bi se sprečio bankrot zemlje.Demonstranti su se sukobili sa policijom koja je upotrijebila suzavac da bi ih spriječila da provale u Parlament. Demonstranti su zapalili jednu z banku u centru Atine u kojoj je poginulo troje ljudi.I dok se iz Brisela najavljuju da će prva tranša pomoći stići do polovine mjeseca, pad na evropskim berzama prelio se i na Ameriku i Aziju, gdje su berzanski indeksi Dow Jones i Nasdaq zabilježili najveći pad u poslednje vrijeme.

Svi avionski letovi su prekinuti od ponoći, a ne rade ni vozovi ni trajekti. Zatvorene su škole, bolnice, poreske uprave kao i turistička mesta uključujući i Akropolj. Mediji ne prenose vijesti, a vlasnici prodavnica su pozvani da zatvore radnje dok traju okupljanja demonstranata. Sindikati iz državnog i privatnog sektora priznaju da je vlada bila primorana da drastično smanji potrošnju da bi dobila paket pomo'i od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od 110 miliona eura neophodan da se izbavi iz dužničke krize, no upozoravaju da smanjenje plata i penzija, kao i novi porezi, najviše pogađaju one sa najmanjim primanjima."Vlada može da uradi i druge stvari prije nego što uzme pare od penzionera koji zarađuje 500 eura mjesečno", rekao je Spiros Papaspiros, vođa sindikata zaposlenih u javnom sektoru Adedi.

Španija, Portugal, srednja Evropa…                                     U međuvremenu je kancelarka Njemačke Merkel, obraćajući se Bundestagu,  rekla da je neophodno promijeniti Pakt sabilnosti koji povezuje zemlje iz eurozone, jer je to lekcija iz grčke krize.“On mora biti izmijenjen na takav način da se više ne može kršiti," rekla je Merkel naglasivši posebenu odgovornost Njemačke u tom procesu reforme.Indeksi na evropskim berzama završili su u utorak padom. Iz straha od prelivanja krize kao i da paket pomoći od 110 milijadri eura neće biti dovoljan za Grčku u minusu su završile i američke i azijske berze.U Srednjoj Evropi jača strah da će i ona osjetiti grčku dužničku krizu a da nikako neće moći da izbegne da izdvoji sredstva za pomoć, ako se kriza proširi na Protugaliju ili Španiju.
Bivši savjetnik Evropske komisije, za evropsku i monetarnu uniju, Danijel Gros procjenjuje da bi Portugalija mogla biti druga zemlja eurozone kojoj će nakon Grčke trebati finasijska pomoć. Prema njegovom mišljenju, Španija bi mogla imati problema sa likvidnošću ali ne bi trebalo da doživi slom, dok je Italija relativno sigurna.Gros, jedan od vodećih evropskih ekonomskih stručnjaka, uvjeren je da je stanje u Portugaliji veoma slično Grčkoj i da će joj trebati pomoć u vrijednosti od 100 milijardi eura.A premijer Šapnije, Hose Luis Sapatero, danas je saopštio da njegova zemlja neće tražiti nikakvu pomoć od MMF.Evropska komisija kaže da kašnjenje nekih zemalja eurozone sa parlamentarnim odobravanjem pomoći za Grčku neće predstavljati problem da prvu tranšu pomoći Grci dobiju polovinom ovog mjeseca. (Kliker.info-RSE)
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku