hamburger-icon

Kliker.info

Gadafijev optimizam bez poktrića : Nećemo se predati. Nećemo prepustiti Tripoli okupatorima

Gadafijev optimizam bez poktrića : Nećemo se predati. Nećemo prepustiti Tripoli okupatorima

21 Avgusta
17:37 2011
Foto REUTERSSkupine pobunjenika koje su ušle u libijsku prijestolnicu s mora u nedjelju su silovito napale Tripoli, računajući da će to režimsko uporište pasti u idućim satima, ali je Moamer Gadafi, i dalje borbena duha, obećao da će odbiti napad i izaći iz bitke kao pobjednik. Pošto su režimske snage ovih dana izgubile više gradova, a pobunjenici trenutačno vode ofenzivu na Tripoli, zapadne zemlje, među kojima i Sjedinjene Države, ocijenile su da se Gadafijevu režimu primiče kraj nakon više od šest mjeseci sukoba.

Bijela kuća je rekla da su Gadafiju, kao vođi, dani "odbrojeni". Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy  ga je pozvao da se "odmah odrekne onoga što mu je još ostalo od vlasti" i rekao da "više ne sumnja u ishod". "Tragedija" sukoba "primiče se kraju", komentirao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini , a britanski državni tajnik za vanjske poslove Alistair Bur t kazao je da je stanje pred "prekretnicom"."Nadamo se da će Tripoli do sutra biti u našim rukama", prognozirao je vojni zapovjednik pobunjenika Abdelhakim Belhadž."Noćas očekujemo pobjedu", rekao je pak predstavnik libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (CNT) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Aref Ali Najad,  dodavši da su pobunjenici "službeno zatražili od NATO-a" veće sudjelovanje jurišnih helikoptera Apache u borbama.Usprkos neočekivanom napredovanju pobunjenika Gadafi je poručio da se neće predati i da će iz bitke za Tripoli izaći kao "pobjednik", u novoj audiosnimci objavljenoj na televiziji. Riječ je o drugoj Gadafijevoj poruci u nepuna 24 sata.

"Nećemo se predati. Nećemo prepustiti Tripoli okupatorima i njihovim agentima", upozorio je, pozivajući pristaše da "desetcima tisuća krenu na Tadžuru i očiste je od agenata kolonizatora".U nedjelju predvečer bilo je žestokih okršaja lakim oružjem pokraj hotela u kojemu su odsjeli novinari u središtu Tripolija, po izvješću novinara France Pressea na licu mjesta.Ljudi pukovnika Gadafija, naoružani kalašnjikovima, bili su raspoređeni ispred hotela Rixosa i pucali prema istoku, vjerojatno prema pobunjenicima, ali novinar te agencije nije mogao vidjeti njihove mete.Novinari su istaknuli bijele zastave na kojima je pisalo "TV" kako bi upozorili na svoju prisutnost u hotelu i kako ne bi bili meta napada.Uprava hotela i direktor su napustili zgradu hotela, a manji broj naoružanih zaštitara i zaposlenika je ostao u njoj.Tijekom poslijepodneva, direktor libijskih obavještajaca Abdalah Senusi došao je u Rixos, gdje je razgovarao s novinarima i optužio "zapadne obavještajne službe i NATO da surađuju s Al Kaidom na uništenju  Libije".Dodao je da Libijom "neće vladati terorističke bande".

NATO : Gadafijev režim pada

Režim Moamera Gadafija se "urušava" ove nedjeljne večeri, ocijenio je NATO koji tvrdi da nikako ne sudjeluje u ofenzivi libijskih pobunjenika na Tripoli.  "Večeras smo svjedoci pada režima", rekla je glasnogovornica Sjeveroatlantskog saveza Oana Lungescu. "Što prije Gadafi shvati da nema nikakvih izgleda za pobjedu, to će biti bolje za sve", dodala je. "Režim je očito pred svojim krajem", ocijenila je Lungescu. " Vidimo ljude koji se pakiraju, tri osobe na visokom položaju prešle su ovih dana na stranu pobunjenika, a teritorij pod Gadafijevom kontrolom naočigled se smanjuje", kazala je. "Ne sudjelujemo ni u kakvoj službenoj koordinaciji na terenu", rekla je. "To nije mandat (NATO-a), nismo dolje kako bismo osiguravali neposrednu pomoć ili pokrivanje, ako hoćete", dodala je. Lungescu je usto demantirala informacije koje su se pojavile ovog tjedna, nakon povlačenja nosača zrakoplova, da NATO-ovi resursi presušuju. "Francuzi su primjerice stacionirali svoje zrakoplove bliže bojišnici, a Sjedinjene Države su dale još bespilotnih letjelica", istaknula je, tumačeći zašto Savezu treba manje nosača zrakoplova za operacije u Libiji.  (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku