hamburger-icon

Kliker.info

Franjo Komarica : Odobravanje zločina je kažnjavanje žrtve

Franjo Komarica : Odobravanje zločina je kažnjavanje žrtve

14 Maja
14:10 2012

Banjalučki biskup Franjo Komarica, u razgovoru za agenciju Anadolija, kategorično odbacuje tvrdnje brojnih političara i medija da se Hrvati ne žele vratiti svojim kućama u Banjaluku i ostala mjesta današnje Republike Srpske. „Tvrditi da su se prognani Hrvati „snašli“ ili u Hrvatskoj ili trećim zemljama i da ne žele da se vrate nije istina“, poručio je Komarica i naglasio da, nakon niza godina nemara domaće vlasti i međunarodne zajednice, dolazi vrijeme kada će i za povratnike Hrvate biti osigurani uvjeti za povratak.„Ja sam kroz sve ove godine od vlasti, kako lokalne tako i međunarodne zajednice, tražio da nam pomognu i prekinu ovu dramu. Omogućiti svim ljudima koji žele da se vrate je temelj pravne države. Katolici se nažalost nisu vratili i oni su ovdje prepušteni nikome. Ja sam svjedok i činjenice da je Vatikan i sam papa izrazio zabrinutost zbog ponašanja ovdašnjih vlasti jer se oni ne brinu za položaj katolika“, kazao banjalučki biskup. Istakao je kako očekuje da će nakon prošlomjesečne Regionalne donatorske konferencije u Sarajevu, dio donatorskih sredstava doći i katolicima Hrvatima, koji su, kako je rekao, dobili najmanje donatorskih sredstava za povratak u BiH.
 
Biskup Komarica naveo je da su, prema službenim podacima, Hrvati dobili tri posto od međunarodnog „kolača „ pomoći, što je, kako je rekao, „tužno i ružno“.„Određenu nadu dali su mi predstavnici Vlade Hrvatske koji su obećali da će se odlučnije zauzeti za povratak. Ja sam im predočio pet stotina imena i prezimena obitelji koje su se meni obratile za pomoć za povratak. Prema onome što su kazali za te namjene mogla bi se izdvojiti sredstva na koje Hrvatska ima pravo iz predpristupnih fondova EU“, pojasnio je Komarica.Banjalučki biskup upozorio je da ništa manji problem nije ni činjenica da vlasti RS svih poratnih godina nisu ništa poduzele kako bi se sankcionisali odgovorni za zločine počinjene nad katolicima i sveštenstvom tokom proteklog rata.
„Mi smo žalosni što naši kompetentni sugrađani i suvremenici, koji predstavljaju službeni vlast, ništa do sada nisu učinili da se ovo nasilino uništavanja života i imovine katoličke crkve u nesretnom ratu, i to na području Banjaluke gdje nije bilo ratnih dejstava, sankcionira. Da se zna ko je to uradio i kakve su posljedice za onog ko je to uradio, ili na svoju ruku, ili po nečijem naređenju. Ko je taj ko je naredio da se ubijaju nevini ljudi, jer je na području banjalučke biskupije ubijeno osam svećenika i veliki broj vjernika katolika“ istakao je Komarica.
 
Podsjetio je da su ubijeni svećenici samo radili svoj posao – pomagali i duhovno i materijalno i katolike i nekatolike. „Ovdje je ubijana dobrota, ubijana je pravda, ubijana je istina i, nažalost, sedamnaest godina se ništa ne radi da se to popravi“, poručio je biskup Komarica u razgovoru za agenciju Anadolija.Na području banjalučke biskupije porušeno je dvadeset crkava, samostana, kapela i župnih kuća.„To je tragičnio ali je daleko dramatičnije da su ovdje ubijani ljudi. Na području Banjaluke ubijeno je 105 ljudi, civila, ubijani su u svojim kućama, na svojim kućnim pragovima. Ni krivi ni dužni. I nitko ne postavlja pitanje zašto su i po čijem nalogu ubijeni“, požalio se Komarica.Banjalučki biskup je dodao da vlast RS  o zločinima šuti i ne distancira se od zločinaca.
„To je zabrinjavajuće i ja se stalno pitam kada će se početi ovdje graditi pravna država. Ovdje su počinjeni zločini. Ja, kao građanin i vjerski službenik, imam pravo pitati vlast, koja je tu, imam li ja pravo na istinu. Jer bez toga, sutra na red da budu ubijeni mogu doći neki drugi. Ta država neće uspjeti, ta država ne valja. Odobravanje zločina je kažnjavanje žrtve“, zaključio je biskup Franjo Komarica. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku