hamburger-icon

Kliker.info

Federalni dom naroda : Kantoni završili posao, na potezu CIK

Federalni dom naroda : Kantoni završili posao, na potezu CIK

03 Decembra
06:27 2022

Rok skupštinama kantona da izaberu delegate za Federalni dom naroda istječe u ponoć. Kantoni su završili svoj dio posla, onoliko koliko su mogli. Žrijebanje će odlučiti o onim kandidatima koji su imali isti broj glasova, a kako neke skupštine nisu imale kandidate za određene klubove naroda, doći će i do posudbe.

Trenutno je najinteresantnije stanje u bošnjačkom klubu u kojem SDA sa DF-om ima prednost u odnosu na stranke Osmorke i konačno bi trebao presuditi žrijeb u Kantonu 10.

Skupština Unsko-sanskog kantona izabrala je delegate za Dom naroda Federalnog parlamenta. Bilo je predviđeno da budu izabrana tri delegata iz reda bošnjačkog naroda, a izabrani su predstavnici SDP-a, NiP-a i NES-a, također tri delegata iz srpskog naroda, ali je samo jedno mjesto pripalo SDP-u. Mjesto delegata iz hrvatskog naroda pripalo je NES-u, a iz reda ostalih DF-u.

U Posavkom kantonu mjesto delegata iz reda bošnjačkog naroda pripalo je SDA, hrvatskog HDZ-u te srpskog također HDZ-u. Od pet delegata iz reda bošnjačkog naroda, u Tuzlanskom kantonu dva su iz SDA, te po jedan iz NiP-a, PDA i SDP-a. Tri iz reda srpskog naroda DF-u i SDP-u te jedan nedostaje, mjesto delegata iz reda hrvatskog naroda pripalo je NiP-u, a iz reda ostalih DF-u. Od četiri delegata iz reda bošnjačkog naroda u Zeničko-dobojskom kantonu dva su SDA-ova te po jedan delegat iz NiP-a i NES-a. Delegati iz reda hrvatskog naroda su zastupnici HDZ-a i SDP-a, a iz reda srpskog naroda izabrani su predstavnici SDP-a i DF-a.

U Bosansko-podrinjskom kantonu izabrani su delegati iz reda bošnjačkog naroda i to je mjesto pripalo NiP-u te hrvatskog naroda BNS-u, o kandidatima iz reda srpskog naroda odlučit će žrijebanje. Iz reda hrvatskog naroda u Srednjobosanskom kantonu za sada od predviđena četiri mjesta, jedno je pripalo HDZ-u BiH, drugo HDZ-u 1990, a žrijeb će odlučiti za dalje. SDA i DF su dobili po jednog delegata iz reda bošnjačkog naroda, iz reda srpskog naroda mjesto je pripalo SDP-u, a ostalih nema.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu tri mjesta su pripala HDZ-u, a jedno HDZ-u 1990 dok će žrijebanje odlučiti da li će peti delegat iz reda hrvatskog naroda biti iz HDZ-a ili HRS-a. Dva mjesta su predviđena za predstavnike srpskog naroda, a žrijeb će odlučiti da li će to biti predstavnici HDZ-a, SDA ili SDP-a, iako je izgledno da zbog manjka u drugim kandidatima prođu sva tri kandidata. Izabrani su i po jedan delegat iz reda bošnjačkog naroda iz SDA te jedan ostali iz SDP-a.

U Zapadnohercegovačkom kantonu četiri mjesta iz reda hrvatskog naroda pripala su HDZ-u, a HDZ-ov predstavnik će biti delegat i iz reda srpskog naroda. Kandidata iz reda bošnjačkog naroda i ostalih nije ni bilo.

U Kantonu Sarajevo izabrani su svi delegati. Iz reda Bošnjaka mjesta delegata pripala su SDA, NiP-u, SDP-u te Stranci za BiH-u, iz reda srpskog naroda dva delegata su iz SDP-a te po jedan pripada SDA, DF-u i Našoj stranci. Iz reda Hrvata delegat će biti iz stranke Za nove generacije te iz reda ostalih Naša stranka i DF, no zbog činjenice da pojedini kantoni nemaju kandidate za delegate iz reda Ostalih, izgledno je da će i kandidat SDP-a te dva Naše stranke biti delegati.

U Kantonu 10 delegati iz reda hrvatskog naroda pripadaju HDZ-u BiH, HDZ 1990 te HNP-u. Iz reda srpskog naroda dva delegata su iz SNSD-a, jedan Srpsko jedinstvo te jedan iz Srpske sloge, bošnjački kandidati iz SDA i SDP-a idu na žrijeb, dok Ostalih u ovom kantonu također nema.

Tako, za sada od ukupno 80 delegata poznata su imena 64 delegata. Iz reda bošnjačkog naroda od 23 poznato je 21 ime – i to devet delegata SDA, jedan DF-a, Osmorka 10 te jedan nezavisni.

Iz reda hrvatskog naroda, poznato je 20 delegata. HDZ-a BiH 11, iz HDZ-a 1990 tri, po jedan iz Pomaka, SDP-a, Za nove generacije, NES-a, NiP-a i BNS-a Goražde.

Iz reda srpskog, 17 od čega šest iz SDP-a, SNSD-a dva, DF-a tri, dva iz HDZ-a i njih, i po jedan iz Srpske snage i Srpskog jedinstva, SDA i Naše stranke. Za sada je od 11 predviđenih izabrano samo pet Ostalih. Kanton Sarajevo moći će delegirati još tri, ali očigledno je da će još tri nedostajati.

(Kliker.info-FTV )

Podijeli

Jedan komentar

  1. Pisanje uz vjetar
    Pisanje uz vjetar 03 Decembra, 15:44

    Smith hrvatima Valheri srbima a bosnjacima i ostalims u pomoc k…ina.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku