hamburger-icon

Kliker.info

Fed obuzdava rastuće potrošačke cijene : Jačanje dolara zbog nagovještaja rasta kamata

Fed obuzdava rastuće potrošačke cijene : Jačanje dolara zbog nagovještaja rasta kamata

03 Marta
06:13 2023

Američki dolar je ojačao u četvrtak, 2. marta, nakon što je smanjenje za naknadama za nezaposlenost ukazivalo na još uvijek snažno tržište rada.

To, kao i rastuće cijene rada ukazuju da Federalne rezerve (Fed) moraju da dalje dižu kamatne stope u cilju obuzdavanja inflacije.

Prinos na dvogodišnje trezorske zapise, koji su osjetljivi na kretanje kamatnih stopa, dostigao je nivoe posljednji put viđene u julu 2007. pošto tržište smatra da će Fed dalje povećavati troškove zaduživanja kako bi obuzdao rastuće potrošačke cijene.

Predsjednik ogranka Fed-a za Atlantu Raphael Bostic rekao je u četvrtak da je američka centralna banka spremna da zadrži stope na višim stopama ako inflacija ne uspori i još uvijek razmišlja o tome kako bi nedavni, snažniji indikatori o inflaciji od očekivanih mogli oblikovati politiku Fed-a.

Uticaj viših stopa na ekonomiju mogao bi tek ovog proljeća početi da se ozbiljno osjeća, što je argument za američku Centralnu banku da se drži “stabilnog” povećanja stope od četvrtine poena, rekao je Bostic.

“Postoji sve veća zabrinutost da dolazeći podaci otkrivaju da bi Fed mogao biti malo iza krivulje nego što su možda očekivali ove godine”, rekao je Bipan Rai, šef FKS strategije za Severnu Ameriku u CIBC Capital Markets u Torontu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku