hamburger-icon

Kliker.info

Faris Vehabović, sudija Europskog suda za ljudska prava : Svi smo krivi za nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (Video)

Faris Vehabović, sudija Europskog suda za ljudska prava : Svi smo krivi za nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (Video)

28 Novembra
06:56 2015

FarisVehabovic2Činjenica da 89 odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine nije provedeno je skandalozna i niko u toj državi ne bi trebao da prihvati takvo stanje, rekao je za Al Jazeeru pravni stručnjak Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Vehabović je govorio za Al Jazeeru povodom Odluke Ustavnog suda da proglasi neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, a koju su odbacili političari u tom bh. entitetu.

Upitan o tome zašto se toleriše neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH, kada je to krivično djelo za koje su predviđene zatvorske kazne, Vehabović je rekao: ”To je pitanje za sve nas. Krivci za cijelu ovu situaciju, za nepoštivanje odluka Ustavnog suda smo svi mi, jer smo prihvatili stanje ovakvo kako jeste.

Nisam čuo nikakvu reakciju u prošlosti da je neko insistirao na tome da se provode odluke Ustavnog suda i da je to jedan od temeljnih oblika demokratskog društva. Naravno da je na Zapadu, u demokratskim državama, apsolutno neprihvatljivo da jedna odluka Ustavnog suda ostane neprovedena jedan dan duže nego što je to utvrđeno samom odlukom.

Ali, znamo u kakvom društvu živimo i kakva je situacija. Reakcije vezane za provođenje, odnosno neprovođenje odluka Ustavnog suda čujemo samo onda kada jednoj, drugoj ili trećoj… petoj, nije uopšte bitno kojoj strani u određenom momentu to politički odgovara  – da se tek tada počinje insistirati na provođenju odluka”, rekao je Vehabović.

Utjecaj politike

”Kada najviše zakonodavno tijelo ne provodi odluke Ustavnog suda, kada Tužiteljstvo ne poduzima zakonom propisane radnje koje može poduzimati …  svi smo mi pristali na jedno stanje koje je apsolutno neprihvatljivo. Posebna je odgovornost Tužiteljstva koje nije uradilo sve što je moglo jer nije sankcioniralo one koji su odgovorni”, dodao je on.

Vehabović je istaknuo da vršenje vlasti na određenom nivou ne podrazumijeva samo pravo, nego i obaveze.

”Ono što se mora uraditi je ono što je propisano Ustavom, zakonom i ono što utvrde sudovi jedne države”, rekao je.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku