hamburger-icon

Kliker.info

Fahrudin Radončić : . Mi se ne bojimo pobune naroda

Fahrudin Radončić : . Mi se ne bojimo pobune naroda

30 Januara
13:46 2012

Za vrlo kratko vrijeme Savez za bolju budućnost (SBB) BiH postao je respektabilna politička snaga u zemlji. Najzaslužniji za to svakako je utemeljitelj ove stranke i za mnoge kontroverzni medijski magnat Fahrudin Radončić. Čovjek čija su moć i utjecaj bili nesporni i prije službenog ulaska u politiku za Večernjak govori o stanju u BiH, odnosima s Hrvatima, Dodikom, SDA i SDP-om, ali i rješavanju velikih bh. problema.

Kako komentirate rezultate federalne vlasti u proteklih skoro godinu dana? Koliko je ostvareno od onoga što je obećano?

Mi kao aposlutni lideri oporbe možemo reći da nismo zadovoljni. Nema plana zapošljavanja, plana smanjivanja siromaštva, kao ni ideja kako da se pokrenu veliki razvojni radovi. Očito je da federalna Vlada plaća cijenu ekonomske i personalne nekompetencije.

Je li u pitanju samo ekonomska i personalna nekompetencija ili razloge za ovakvo stanje možemo tražiti u činjenici da je riječ o koaliciji stranaka različite ideološke, političke, pa i svake druge orijentacije?

Problem federalne Vlade je što nije poštivana izborna volja unutar hrvatskog naroda. To znači da je Vlada zbog tog defekta bila okrenuta političkim pitanjima, a ne ekonomskom razvoju. Drugi njen problem je što ona ni Parlamentu FBiH, a ni javnosti nije ponudila ozbiljan i komptentan ekonomsko-razvojni program. Oni, kao Platforma, očito imaju neke ideje, ali za sada je sve to vrlo neuspješno.

Ako se realizira sporazum šest lidera o uspostavi vlasti na razini BiH, doći ćemo u situaciju da različite koalicije vladaju na državnoj i entitetskoj razini. Kako će država funkcionirati u takvoj situaciji?

U BiH je sve moguće, pa i takav recept različitih koalicija. Sada imate situaciju da su svi, osim SBB-a, na vlasti. To samo govori da su se koalicije pravile oko raspodjele fotelja, a ne na osnovi principa. Državna Vlada još nije profunkcionirala i mi ne znamo hoće li se ponovno pojaviti neki remetilački čimbenik prije nego što Vijeće ministara bude potvrđeno. Mi ne isključujemo socijalne nemire i pobunu kakva se dogodila u mnogim europskim zemljama. Vidite što se događa u Grčkoj, gdje je stopa nezaposlenosti 17 posto. U BiH je ta stopa više od 50 posto. U Europi je već palo šest koalicijskih vlada i taj val će se prije ili kasnije preliti u BiH.

Ako ipak bude potvrđeno, što možemo očekivati od novog Vijeća ministara u iduće tri godine?

Dobra je stvar što možemo od njih očekivati da budu neka vrsta legitimacije državnog kontinuiteta BiH, da nas skinu sa stupaca svjetskog tiska kao države koja nije u stanju provesti izborne rezultate. Sve drugo, a to je ekonomski napredak, popravljanje međunacionalnih odnosa i drugi pozitivni procesi, nije realno očekivati.

Ako dođe do socijalnih nemira većih razmjera, nama, prema logici stvari, prijeti kaos jer ne postoji mogućnost raspisivanja prijevremenih ili izvanrednih izbora. Što je rješenje u takvoj situaciji?

Građani svake države koji čuvaju i štite tu državu imaju pravo i da ju mijenjaju. Nitko nema pravo plašiti ih kaosom. BiH je, zahvaljujući dvadesetogodišnjoj vladavini SDA, prva u Europi po nezaposlenosti, korupciji, državnoj mafiji, kriminalu. Građanima to prekipi i iziđu na ulicu. Zašto bi se mi plašili što će biti nakon toga. Tada s vlasti trebaju otići oni koji su uništili dva desetljeća da ne bi uništili još četiri godine. Nama vrijeme nenadoknadivo curi. Ako su Gadafi i drugi totalitarni režimi morali otići s vlasti, zašto ne bi otišle s vlasti i neke stranke u BiH koje personificiraju jedan gadafizirani sustav vladanja koji je jedino opstao u BiH. Samo kod nas imate situaciju da jedna stranka vlada 20 godina svojim narodom na tako katastrofalan način. Mi se kao lideri oporbe uopće ne bojimo pobune naroda. Naprotiv, mi ju s radošću očekujemo. Ne vjerujemo da će to biti anarhija, već posljednje zvono da se nešto promijeni na bolje u BiH.

Ima li SBB ambicije ući u vlast na bilo kojoj razini prije idućih izbora 2014. godine, i je li moguća situacija u kojoj bi došlo do rekompozicije vlasti koja bi uključivala i Vašu stranku?

Dopustite da Vas podsjetim da su nas na državnoj razini, odmah nakon priopćavanja izbornih rezultata, gospoda iz SNSD-a, SDS-a i dva HDZ-a molili da zajedno napravimo državnu vladu. Mi smo to kao ozbiljni ljudi odbili, jer nije plan SBB-a da u ovoj konstelaciji odnosa bude u vlasti. Mi smo građanima nudili ugovor s narodom na rok od dvije godine, tijekom kojih bi od BiH napravili najveće gradilište. Ne bismo mogli ispuniti takvo obećanje ako nismo lideri vlasti. Da ulazimo u vlast kao neka vrsta privjeska SDP-a, umjesto SDA, nije nam na kraj pameti. Čekat ćemo, kao legalisti, iduće izbore i po sadašnjem stanju mi smo favoriti tih izbora. Kao pobjednici izbora želimo biti ti koji će birati svog koalicijskog partnera, a ne obratno.

Treba li prije tih izbora promijeniti izborna pravila? Dva HDZ-a se snažno zalažu za promjenu Izbornog zakona u smislu zaštite izborne volje konstitutivnih naroda. Hoće li SBB podržati takve prijedloge u parlamentarnoj proceduri?

SBB i ja osobno imali smo mnogo problema jer smo bili protiv toga da Bošnjaci u izbornom procesu majoriziraju Hrvate i da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Smatramo da hrvatskog člana Predsjedništva u ovakvim izbornim rješenjima treba birati hrvatski narod. Kada je u pitanju promjena Izbornog zakona, mi se i iz drugih razloga zalažemo za promjene. Bio sam žrtva brutalne izborne krađe. Kao kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović i mafija iz SDA poništili su mi, odnosno ukrali svaki treći glas. Ispada da samo moji glasači nisu znali ispravno glasovati pa su dodavali znakove ili imena na glasačke listiće. Nama treba promjena Izbornog zakona da bi imali i nacionalno pravedne i izborno poštene rezultate.

Je li realno očekivati neke ozbiljnije ustavne promjene u ovakvom političkom ambijentu kakav danas imamo?

Naš je koncept da se svi mi prvenstveno trebamo okrenuti ekonomiji, a da sve ustavne promjene, rasprave bilo kojeg tipa, nacionalne oligarhije koriste da skrenu pozornost svojih birača s bijede i siromaštva, da svoj narod ili entitet plaše drugim narodom ili entitetom. Ovoj zemlji treba jedna vrsta političkog mira iduće tri godine kako bi se posvetila ekonomskom kaosu koji vlada unutar BiH. Prema tome, mi nismo neki veliki zagovaratelji bilo kakvih ozbiljnih rasprava o promjeni Ustava. Stav SBB-a je vrlo jednostavan – BiH kao država treba se uređivati, sistematizirati sukladno ispunjavanju europskih uvjeta za priključenje EU. Dakle, da to bude jedan dugoročan proces, a ne neke spektakularne mirovne konferencije, sporazumi i slično.

Jeste li zadovoljni onim što u BiH rade EU i SAD? Koliko je njihova uloga ovdje stabilizirajuća ili destabilizirajuća?

Njihova uloga je vrlo stabilizirajuća i mi moramo biti vrlo zahvalni i SAD-u i EU, jer su dali ogromna financijska sredstva za stabilizaciju situacije u BiH. Oni su uglavnom slali svoje najbolje kadrove kako bi nama pomogli. Druga je stvar što mi, a posebno bošnjačka politika, očekujemo da međunarodna zajednica rješava neke naše unutarnje nesporazume i probleme onako kako to nekoj od strana u BiH odgovara. Ključ stabilnosti BiH je dogovor tri naroda, gdje bi stranci bili samo pokretači tih procesa ili dobronamjerni promatrači, a ne arbitri. Prošlo je vrijeme spektakularnih naredbi OHR-a, kazni, suspenzija i slično.

Vi ste u proteklom razdoblju ušli u otvorenu konfrontaciju s Bakirom Izetbegovićem i iznosite ozbiljne optužbe na račun njegove ratne i poratne uloge u BiH. Logično je pitanje zašto tek sada progovarate o tome? Zar niste na kriminal ili druge devijacije koje sada vezujete uz njegovo ime trebali ukazivati prije pet ili deset godina?

Ako ste vi nečiji sin, ako ste u političkom podrumu i ako ste potpuno zatajili svoje političko djelovanje, niste zbog više razloga predmetom kritike oporbe i javnosti. Onog trenutka kada službeno uđete u politiku i postanete nominalno šef države i nastavite s ponašanjem koje nije dobro za ovu državu, naravno da će se i mediji i oporba uključiti i reći da ova zemlja ima dvije mogućnosti. Prvu, da ju anakronične ratne strukture iranskim vezama vuku prema tome da njome upravljaju dvije feudalne obitelji i drugu, da se poštuje volja 99 posto Bošnjaka da ova zemlja ide putem europskih integracija, EU i prozapadne civilizacije. Taj sukob između nas u koncepcijskom smislu je mnogo ozbiljniji nego što izgleda. Član Predsjedništva BiH se mora truditi da se razriješe politička ubojstva koja su se dogodila za vrijeme vladavine njegove stranke. Netko je ubio doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara ili direktora AID-a Nedžada Ugljena. Mi inzistiramo da se otkriju politička ubojstva i tenderske namještaljke. Inzistiramo da ako je netko bio ravnatelj Zavoda za izgradnju u Sarajevu i u bescjenje davao lokacije sumnjivim arapskim investitorima, da se o tome otvori transparentna rasprava. Ako će netko to smatrati našim retroaktivnim ili prekasnim sukobom, mi se oko toga nećemo previše uzbuđivati. Preko institucija i parlamentarnih inicijativa ćemo to razjasniti.

Svojedobno ste žestoko kritizirali i SDP, a sada se stječe dojam da ste vrlo otvoreni za suradnju s tom strankom. Što se to dogodilo? Jeste li se promijenili Vi, SDP ili okolnosti?

Nismo se mi promijenili, promijenio se SDP. Kada je prije 10 ili 12 godina SDP preuzeo BiH mi smo očekivali da će se oni posvetiti ekonomiji, razvoju, europskim integracijama. Međutim, u te dvije godine vladanja SDP-a oni su se uglavnom koncentrirali na pravne kategorije, obračune s “Alžirskom grupom” i slično. Činjenica je da je SDP s osam godina oporbenog statusa i s ogromnim kadrovskim promjenama, etabliranjem cijele jedne generacije novih mladih političara, postao značajno drukčija stranka i makar manifestacijski, sa znatno drukčijim ciljevima. Vi vidite da je SDP danas u mnogim stvarima blizak SBB-u, a ne obratno. Mi smo predložili zakon da se otkriju porezni dužnici. SDP je prije nekoliko dana glasovao za takav zakon. U predizbornoj kampanji smo mi govorili da će trebati donijeti zakon o lustraciji. SDP danas predlaže takav zakon. Moje je uvjerenje da je SDP danas jedna moderna stranka koja za prioritet ima ekonomiju i europske integracije. U tom kontekstu mi ćemo kao oporba biti vrlo kritički raspoloženi i prema njima, ali zabuna nastaje kada mi govorimo o korupciji i o preko pola milijuna nezaposlenih. Ne možete to fakturirati SDP-u koji je manje od godinu dana na vlasti, a amnestirati SDA koja je u raznim koalicijama duže od 20 godina u vlasti. Tu se stvara prostor za neke priče po kojima SBB vidi samo ono što radi SDA, a ne i ono što radi SDP. Moramo im dati malo vremena da vidimo kakav će rezultat napraviti.

Kakav je Vaš stav prema SNSD-u i Miloradu Dodiku? Jeste li spremni na suradnju s institucijama i političarima u Republici Srpskoj?

Bošnjački političari vode jednu vrstu populističkog rata s Dodikom, gdje oni kao brane BiH od Dodika, a zapravo plašenjem naroda Dodikom prikrivaju svoje kardinalne ekonomske pogreške i korupciju. S druge strane, imate Dodika kome taj rat sa Sarajevom odgovara iz više razloga, jer kroz taj rat etablira RS kao poseban entitet i drži Srbe mobilizirane da ga se ne pita za ekonomske rezultate. To je jedan, u mnogim elementima, dogovoren rat, gdje će Bošnjaci, zahvaljujući svojim licemjernim liderima, izvući deblji kraj. Što je više svađa na relaciji Sarajevo – Banja Luka, to je više argumenata da je BiH manje moguća. Haris Silajdžić je četiri godine bacao kamenje na Banja Luku, a nije imao hrabrosti niti jednom otići tamo. Dodik se poigrava sa Sulejmanom Tihićem, Bakira Izetbegovića i ne primjećuje, a njih dvojica kao ratuju s njim.

Dobro, ali i SDP je vrlo oštar u napadima na Dodika. Čak se čini kako je trenutačno najveći sukob na relaciji Lagumdžija – Dodik?

Drug Mićo i drug Zlaja se stalno svađaju, a pokazat će se da su sve te svađe bile samo zbog podjele fotelja u Vijeću ministara. Te svađe će vjerojatno splasnuti kada Lagumdžija zasjedne u fotelju ministra vanjskih poslova. Neovisno od toga tko je od Bošnjaka u pitanju, mi moramo naći načina da zaustavimo Dodika, a ne da mu popuštamo. Njegov jezik je otrovan. Dodik negira genocid u Srebrenici, služi se nedopustivim provokacijama na račun Bošnjaka kao najvećih žrtava proteklog rata. S druge strane, vi s takvim Dodikom morate praviti BiH, jer je on legitimni predstavnik srpskog naroda.

U bošnjačkom dijelu javnosti stvara se strah od navodnog hrvatsko-srpskog saveza, koji se najčešće personalizira kroz suradnju Dragana Čovića i Milorada Dodika. Vjerujete li u takvu zavjeru dva protiv jednog, i gdje vidite uzroke tog približavanja Srba i Hrvata u BiH?

Ja se uopće ne bojim da će se RS izdvojiti iz BiH. U nekoj srbijanskoj provinciji ni Dodik, ni Špirić ni bilo koji drugi političar iz RS-a ne bi bili to što jesu. Duboko vjerujem da njima bh. kišobran odgovara i da ga se neće odreći. U tom trokutu bošnjačko-srpsko-hrvatskih odnosa treba znati da su Bošnjaci i Hrvati, usprkos svim nesporazuma, bili povijesni saveznici, što najbolje potvrđuje referendum za neovisnost BiH. Kako je bošnjačka politika izgubila hrvatski čimbenik i prepustila ga Dodiku, strateško je pitanje. Vjerojatno razloge treba tražiti u majorizaciji, isključivanjem njihovih legitimnih predstavnika iz vlasti i nepotrebnim tenzijama. Bošnjaci moraju naći toleranciju, demokratski kapacitet da redefiniraju svoje odnose s Hrvatima, i to na način da poštivaju izbornu volju hrvatskog naroda. Time bi došli u situaciju da trčanja hrvatskih lidera ka Banja Luci i Dodiku bude znatno manje.

Vaši politički protivnici tvrde da je SBB radikalna bošnjačka stranka kojoj vjetar u leđa daje Islamska zajednica i reis Mustafa Cerić. Kako odgovarate na takve tvrdnje?

Tamo gdje je utjecaj na izborima imala Islamska zajednica pobijedili su SDA i Bakir Izetbegović. On je jedini kandidat za člana Predsjedništva BiH kojeg je službeno primio reis Cerić. Mi sa svojim višenacionalnim klubovima zastupnika na svim razinama možemo biti sve samo ne radikalna stranka. Nismo mi petljali ni s mudžahedinima, ni s vehabijama, ni s Iranom. To je zamjena identiteta koju su nam pokušali poturiti Bakir Izetbegović i SDA.

Kada ste osnivali stranku, mnogi su se pitali zašto Vam to treba jer ste i kao vlasnik Avaza imali ogroman utjecaj i moć. Jeste li se pokajali zbog ulaska u politiku?

Kada je u pitanju Avazov medijski status i naše investicije, već godinama ja tu nemam što raditi. Da nisam ušao u politiku bilo bi mi dosadno, jer bih smetao ljudima da rade svoj posao. Poanta je u tome da ako ste ni od čega napravili jednu od najuspješnijih kompanija u regiji, na mom mjestu smatrate da i od države možete napraviti jednu vrstu superuspješne kompanije. Zbog toga mogu reći da se niti jednog trenutka nisam pokajao zbog ulaska u politiku. SBB je svojim prisustvom dao puno toga kvalitetnog političkoj sceni u BiH.   Dejan Jazvić (Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku