hamburger-icon

Kliker.info

Evropska očekivanja : Šta 2011. donosi Zapadnom Balkanu??

Evropska očekivanja : Šta 2011. donosi Zapadnom Balkanu??

26 Decembra
15:21 2010

 BiH je potrebna vlada sposobna da upravlja zemljom i primjeni neophodne reforme, Zagreb mora da nastavi da se bori protiv korupcije, a put Albanije u EU je “beznadežan” ocjenjuje internet portal Vac.euobzerver.Analizirajući situaciju u BiH, Vac-euobzerver (WAZ.euobserver.com) kaže da će njeni glavni ciljevi u 2011. biti ispunjavanje svih uslova za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i očekivano podnošenje molbe za prijem u EU. "Da bi postigla te ciljeve, Bosni i Hercegovini je potrebna vlada sposobna da upravlja zemljom i primjeni neophodne reforme. Nažalost, skoro tri mjeseca poslije posljednjih poslaničkih izbora, nema znaka da će takva vlada biti formirana u bliskoj budućnosti", ocjenjuje se u analizi.

Srbiji status kandidata za EU do kraja 2011?

Srbija bi u najboljem slučaju u 2011. godini mogla da dobije status kandidata za prijem u EU, ali nije realno da će tada biti utvrđen i datum početka pregovora o tome čemu se nada Beograd, ocenjuje portal Vac-euobzerver koji analizira šta će iduća godina donijeti zemljama Zapadnog Balkana. U analizi se navodi da bi Srbija mogla da dobije status kandidata do kraja 2011. ukoliko uhapsi haškog optuženika Ratka Mladića. Dodaje se, međutim, da bi eventualni neuspjeh Beograda da postane kandidat, kao i pogoršanje životnog standarada u 2011, mogli da stvore novu napetost u odnosu sa Kosovom prije poslaničkih izbora u Srbiji koji se predviđaju za proljeće 2012.

Kosovo kao crna rupa zapadnog Balkana                     Kada se radi o Kosovu, u analizi se ocenjuje da će "najmlađa evropska država" započeti dijalog sa Srbijom, "ali to ništa neće promijeniti". “Kosovo je postalo upravo ono što EU nije željela – crna rupa na Zapadnom Balkanu”, piše u analizi gdje se dodaje da će u 2011. policijsko-pravna misija EU – Euleks biti pod velikim pritiskom "da pokaže konkretne rezultate".Suočeno sa sve većim nevoljama na domaćem terenu: korupcija, organizovani kriminal, Kosovo ne napreduje ka EU i nijedna od pet članica Unije koje ga ne priznaju kao nezavisno, neće promijeniti taj stav ni 2011. godine.
Hrvatska i ubjedljive optužnice                                       Hrvatska je, piše Vac-euobzerver, jedna od zemalja regiona koja ispunjava ono što EU želi: ubjedljive optužnice za korupciju na najvišem nivou. U analizi se predviđa da će Zagreb u 2011. zaključiti pregovore sa EU i potpisati pristupni sporazum. Da bi stigao do toga, Zagreb mora da zatvori preostalih pet poglavlja i da nastavi da se bori protiv korupcije na svim nivoima. "EU je jasno stavila do znanja da ne želi još slučajeva poput Bugarske i Rumunije. Nova EU mantra je: Samo oni koji su 100 odsto spremni, mogu da uđu", piše u analizi.
Ima li Crna Gora hrabrosti?                                            Imajući u vidu da je Crna Gora nedavno dobila status kandidata, njen glavni cilj u 2011. biće dobijanje datuma početka pregovora sa EU, piše Vac-euobzerver. U analizi se ukazuje da će, međutim, Podgorica morati da se efikasnije bori protiv korupcije i da radi na jačanju civilnog društva i slobode medija. "Država je mnogo više od šoua jednog čovjeka – (Mila) Đukanovića", navodi Vac-euobzerver. Dodaje se da iako je Milo Đukanović podnio ostavku na mjesto premijera, "postavlja se pitanje da li će Crna Gora imati hrabrosti da sprovede istragu protiv njega i njegovog klana".

Približavanje Albanije EU “beznadežno”                      Kada se radi o Albaniji, Vac-euobzerver ističe da će njeni građani od 2011. godine prvi put u istoriji moći slobodno da putuju u zemlje EU – bez viza što će vjerovatno većina Albanaca i činiti, ali će se, kako se ocjenjuje u analizi, većina njih i vratiti kući. Približavanje Albanije EU se ocjenjuje kao "beznadežno" i podsjeća da je to jedina zemlja koja je dobila negativno mišljenje Evropske komisije, a novu šansu će imati u jesen iduće godine.

Osjetljivo vrijeme za Makedoniju                                      Glavni problem Makedonije i dalje će biti rješavanje spora oko naziva države sa Grčkom, a u analizi se predviđa da se to neće desiti ni iduće godine. Tako "Makedonija rizikuje da ostane kandidat za EU, ali bez datuma početka pristupnih pregovora" i zato će "nestati iz rokovnika EU… što može destabilizovati tu zemlju čijih 25 odsto stanovnika čini albanska manjina". Zato je za Makedoniju april 2011. "osjetljivo vrijeme" jer će se tada održati popis na kojem će se utvrditi stvarna veličina albanske manjine, a od njenog odnosa sa većinom "zavisi čitava politička arhitektura i međunacionalna stabilnost", piše u analizi.

Rumunske i bugarske nade na Šengen                             Rumunija i Bugarska će se u 2011. i dalje nadati da će postati dio "šengenskog prostora", što može biti, kako procjenjuje Vac-euobzerver, najranije u proljeće. Te dvije zemlje su nedavno odbijene da nadziru istočnu granicu EU, zbog protivljenja Francuske, Njemačke i Belgije. Bugarsku očekuju i neizvjesni predsjednički izbori, piše internet portal Vac-euobzerver.  (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku