hamburger-icon

Kliker.info

EU Beogradu i Prištini nudi dijalog, BiH dobija “bijeli šengen”

EU Beogradu i Prištini nudi dijalog, BiH dobija “bijeli šengen”

27 Jula
03:06 2010

Na posljednjem zasjedanju prije ljetnje pauze, a nakon objavljivanja mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu, šefovi diplomatija 27 zemalja-članica Evropske unije ponudili su posredničku ulogu u direktnim razgovorima između Beograda i Prištine u Briselu.U Evropskoj uniji je postignut i dogovor da se krajem godine ukinu vize za državljane Bosne i Hercegovine i ojača prisustvo Unije u toj zemlji tako što će Ured visokog predstavnika postati delegacija EU, izjavio je šef slovenačke diplomatije Samuel Žbogar. Prijedlog za ukidanje viza Evropska komisija će podnijeti  2. septembra, tako da ta mjera može stupiti na snagu već 19. decembra, a najkasnije 1. januara 2011.Kao što se i očekivalo, Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku, pokušala je da pronađe najmanji zajednički imenitelj između članica koje priznaju i onih koje ne priznaju Kosovo. Istakla je ono što su svi podržali: da i Beograd i Priština dijele evropsku budućnost i da u skladu sa tim treba da se opredjele za dijalog u čemu će im Evropska unija pomoći.

“Ono što sam ponudila Prištini i Beogradu, a razgovarala sam i sa predsjednikom Tadićem i sa premijerom Thacijem, jeste opredjeljenje za zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, kao i dijalog koji treba da otvori puteve ka budućnosti”, kazala je Ashton.Ona je  takođe naglasila da je mišljenje Međunarodnog suda pravde vrlo jasno, ali nije se izjasnila o tome da li bi razgovori između Beograda i Prištine doticali pitanje statusa Kosova. Dodala je da uprkos pozivima austrijskog i italijanskog šefa diplomatije, Franca Frattinija i Michaela Spindelegera, da se ubrza put Srbije ka Evropskoj uniji, na zasjedanju nije bilo diskusije o većoj brzini ili ičemu sličnom.Diplomati kažu da Evropska unija najprije  želi da sačeka sjednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru da vidi kako će biti sročen prijedlog rezolucije Srbije o Kosovu. Otuda je Frattini izjavio da očekuje da stav Beograda bude pomirljiv a ne konfrontirajući. Istovremeno je savjetovao Srbiji da ne gaji iluziju da se kosovska nezavisnost može dovesti u pitanje.

Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka ne mijenjaju svoj stav                         Evropski diplomati su još prije početka zasjedanja izjavljivali da je cilj EU da pomogne u procesu uspostavljanja dijaloga između Prištine i Beograda. Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Ahto Lobjakas kaže za naš program da je od briselskih diplomata dobio informacije o konkretnim koracima koje u tom smeru priprema visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku, Catherine Ashton. "Lako je zapaziti da je poruka Catherine Ashton gotovo identična njenoj reakciji odmah nakon izricanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu. Tada je naglasila da je nastupila nova faza u kojoj se treba okrenuti ka budućnosti, da budućnost i Srbije i Kosova leži u Evropskoj uniji i da će dijalog između Prištine i Beograda unaprediti saradnju i stabilnost u regionu, kao i napredak Srbije i Kosova na putu ka Evropskoj uniji," rekao je on.

Zanimljiva je i informacija koju je saopštio šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Rekao je da je posebni izaslanik srpskog predsjednika Borisa Tadića izložio ministrima spoljnih poslova Evropske unije stav Srbije o riješenju problema Kosova, da je taj stav pomirljiv i da izgleda otvara mogućnost za pregovore Beograda i Prištine. Kako se i očekivalo, pet zemalja-članica Unije koje nisu priznale Kosovo – Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka i na ovom zasjedanju ostale su u tom pogledu nepromenjenih stavova.Nijedna od pet država neće priznati Kosovo, rekao je španski šef diplomatije Miguel Angel Moratinos, sugerišući da takva podjela čak olakšava Evropskoj uniji da ostvari dijalog sa Srbijom.Evropski ministri su takođe diskutovali o situaciji u Bosni i Hercegovini i izrazili nadu da će uspjeti da unaprede saradnju lidera dva entiteta te zemlje tako što će uvesti striktnije uslove za dodjeljivanje ekonomske pomoći. Diplomati su takođe saopštili da Evropska unija razmatra i mogućnost zabrana putovanja u inostranstvo i drugih sankcija političarima Bosne i Hercegovine koji budu tražili rasparčavanje te zemlje. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku