hamburger-icon

Kliker.info

Esma Palić : Niko od bh. političara u ova dva dana nije nazvao da pita kako sam

Esma Palić : Niko od bh. političara u ova dva dana nije nazvao da pita kako sam

07 Augusta
05:50 2009

– Ne mogu da sredim misli, da shvatim šta se dešava. Nakon toliko godina potrage i borbe, uslijedio je šok iz kojeg se teško čovjek može iščupati. Borim se sama sa sobom. Borim se i govorim sebi da moram biti jaka, da moram izdržati ovu bol koja me razdire. Moram, zbog svog Avde. Ubice mogu supruga moraju biti uhapšene i stavljene iza rešeteka – priča za «San» Esma Palić, supruga ubijenog pukovnika Armije RBiH Avde Palića, čije su kosti nakon 14 godina potrage konačno pronađene.

Skrivanje ubica                            Priča nam da se neće smiriti dok zločinci ne budu uhapšeni, ali i naglašava da vlasti RS znaju ko je ubio Avdu, ali da ni, nakon svega kroz šta ona i njena porodica prolaze, ne žele reći istinu.- Oni sve znaju, ali šute. Ne žele da govore, uživaju u mojoj patnji, ali i patnji hiljade majki širom ove namučene države. Vlasti RS je odgovorna za sva ova dešavanja. Oni su trebali sprovesti kompletnu istragu, ali nisu. Oni su i dalje najveći krivci. Oni sve znaju. Znali su gdje je tijelo i čekali su samo da se ovo desi, jer je ova podvala urađena u njihovoj režiji kako bi sprali ljagu sa sebe. Međutim, idemo dalje.Tužilaštvo valjda zna svoj posao, znaju šta im je raditi. Imaju sada sve crni na bijelo, neka nešto poduzmu. Ti ljudi se moraju uhapsiti – kaže Palić. Za ponovnu identifikaciju, kako kaže, odlučila se jer sto posto želi biti sigurna da je konačno pronašla svog Avdu. – Moram biti sigurna kako bi se ova agonija više okončala. Osim toga, moram priznati da se neke stvari ne poklapaju. Vidjela sam lobanju, ali ne mogu na njoj ništa da prepoznam što je Avdino. Raspored zuba donje vilice nije mi isti kao u mog Avde. Nešto je tu čudno. Osim toga, uvijek su mi govorili da mu je glava odvojena od tijela – ističe ona. Kaže da je ogorčena radom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Ogorčena ICMP-om              – Naravno da sam ogorčena. Ne mogu nikako da shvatim da je prije osam godina eshumiran i da mi sad govore – „našli smo Avdu“. Je li to normalno? Meni nije. Moram biti ogorčena, jer sam se u 14 godina, koliko traje moja borba, nagledala svega. Ogorčena sam jer u ICMP-u vlada veliki javašluk, a ovo je najbolje potvrda, kako se i šta radi – ističe ona. Kako priča Esma, tvrdnje da je Vlast FBiH znala da je Avdo eshumiran još 2001 godje, te da su sve krili, „smiješne su iz prostog razloga što je ona u ovoj borbi uvijek bila sama“.- Ovi iz RS ne znaju šta pričaju. Ne znaju, jer da znaju, da su se zanimali, vidjeli bi da mi vlasti FBiH nikada nisu pomagale. Jedina pomoć dolazila je od OHR – a. To je istina i svi je znaju. Vjerujte da me niko od bh. političara u ova dva dana nije nazvao da pita kako sam. To dovoljno sve govori – napominje Esma Palić. Da li će se i kada ostavriti želja Esme Palić da oni koji su ubili njenog supruga – Dragomir Pećanac i Željko Mijatović, konačno odgovaraju pred licem pravde, za sada je neizvjesno. U državnom tužilaštvu nam o tome ništa nisu mogli reći „jer su osobe zadužene za odnose sa javnošću na godišnjem odmoru“, dok oni koji ih mjenjaju, ne znaju ni gdje su im tužioci, ni šta rade…  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku