hamburger-icon

Kliker.info

Era dužničkog ropstva : U iduće četiri godine BiH mora vratiti 3,6 milijardi KM

Era dužničkog ropstva : U iduće četiri godine BiH mora vratiti 3,6 milijardi KM

20 Avgusta
20:32 2011

 Vanjska zaduženost BiH se u protekloj godini povećala za više od 1,01 milijardu maraka, a iako država još uvijek uspijeva uredno servisirati dugove, to bi se već sljedećih godina moglo promijeniti. Službene procjene državne vlade govore da bi obveze za vraćanje kredita posebno mogle narasti od 2012. do 2015. godine, kada će BiH morati vratiti čak 3,6 milijardi KM

Nije alarmantno              Prošlogodišnji rast vanjske zaduženosti ne smatra se alarmantnim, premda treba znati da je spomenuti iznos, veći od milijardu maraka samo djelomično posljedica povlačenja novih kreditnih sredstava. Čak 250 milijuna KM novog duga posljedica je oscilacija valutnih tečajeva, pa bi se pojednostavljeno moglo kazati da je to „izgubljen novac“, jer ništa od tih sredstava neće biti uloženo u izgradnju infrastrukture i pokrivanje proračunskih gubitaka, za što se BiH inače zaduživala u inozemstvu. Zaključno sa zadnjim danom prošle godine ukupna vanjska zaduženost BiH iznosila je 6,24 milijarde maraka, a taj iznos uključuje kredite čiji je nositelj obveza BiH, te kredite koje su izravno ugovorili entiteti i koji su izravni nositelji obveza po istima. Dvije trećine duga otpada na međunarodne financijske institucije, među kojima prednjači Svjetska banka. U prošloj godini se zaduženost povećala prvenstveno zahvaljujući povlačenju novih tranši stand-by aranžmana s MMF-om, te novih kredita Svjetske banke, EBRD-a i Europske investicijske banke. Prema podacima iz informacije o stanju javne zaduženosti BiH, na kraju prošle godine bilo je ugovoreno, a neangažirano još 2,3 milijarde KM kredita. Prošlogodišnji troškovi za neangažiranje kredita, tzv. commitment fee, koštali su nas 3,8 milijuna KM.

Servisiranje duga          Ono što zabrinjava je projicirani rast iznosa potrebnog za servisiranje vanjskog duga u godinama koje su pred nama. Ako BiH povuče sve preostale tranše po stand-by aranžmanu s MMF-om, već iduće godine će nam za servisiranje vanjskog duga biti potrebno 490 milijuna maraka, odnosno 183 milijuna maraka više nego prošle godine. No, pravi udar na državnu blagajnu slijedi u sljedećim godinama. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku