hamburger-icon

Kliker.info

Enrique San Martín : Butmirski proces biće nastavljen

Enrique San Martín : Butmirski proces biće nastavljen

29 Decembra
05:57 2009

Pregovori bh. lidera započeti u Butmiru pod pokroviteljstvom EU i SAD, uprkos dosadašnjem neuspjehu, nisu završena  priča."Kad govorimo o butmirskom procesu, svima mora biti jasno da je ovo proces i on, što se tiče Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, nije završen. Bit će nastavljen", tvrdi Alejandro Enrique Alvargonzález San Martín, ambasador Kraljevine Španije u BiH.Njegova zemlja 1. januara preuzima predsjedavanje EU. San Martin kaže da će tokom šestomjesečnog predsjedavanja Španija biti snažno angažirana u BiH."Imamo nekoliko ideja kako da podstaknemo napredak. Vidjet ćete brzo o čemu se radi", kaže San Martin.

NN: Koji su prioriteti španskog predsjedavanja EU?

SAN MARTIN: Prva stvar kojoj se moramo posvetiti jeste Lisabonski ugovor, koji predviđa nove instrumente koje moramo implementirati i u tom kontekstu naše predsjedništvo će imati neku vrstu tranzicijske uloge. Svi ti novi mehanizmi moraju biti u potpunosti primijenjeni i uspostavljeni prije kraja našeg predsjedavanja EU. Postoji i niz stvari koje su izvan EU kojima se želimo pozabaviti. Jedna od novina jeste i funkcija visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, što znači da želimo snažnije međunarodno prisustvo. Dosad smo imali 27 mišljenja i neku vrstu koordinacije, a sad želimo napraviti jedinstveni stav i mišljenje EU u važnim svjetskim problemima. Izuzetno je važno i da se posvetimo problemu globalne ekonomsko-finansijske krize. Imamo i druge probleme poput klimatskih promjena, jer znate da samit u Kopenhagenu o klimatskim promjenama nije baš uspješno okončan. Želimo i pitanje imigracija riješiti na pozitivan način.

NN: Gdje se BiH nalazi na listi prioriteta španskog predsjedništva EU?

SAN MARTIN: Zemlja koja preuzima predsjedavanje nastavlja s realizacijom prioriteta prethodne predsjedavajuće. BiH je uvijek bila važan prioritet EU i to se neće promijeniti niti tokom našeg predsjedavanja EU. Španija će biti veoma posvećena BiH jer vjerujemo da BiH ne treba ostati u stražnjem dvorištu EU, nego da treba biti dio kluba, naravno, ako to građani ove zemlje žele. A svi pokazatelji govore da žele. U svakom slučaju, želimo da ova zemlja bude stabilna država. Smatramo da je uspostava stabilnih i funkcionalnih institucija jedini put za prosperitet građana, za ekonomsku i socijalnu stabilnost zemlje. Španija će biti snažno angažirana u BiH tokom svog predsjedavanja EU i imamo nekoliko ideja kako da podstaknemo napredak.

NN: O kakvim idejama govorite?

SAN MARTIN: Ne mogu govoriti o detaljima jer još razrađujemo konkretne planove. Vidjet ćete brzo o čemu se radi. EU je snažno angažirana pa mi imamo obavezu da budemo također snažno prisutni. U protekih 14 godina Španija je donirala BiH oko 500 miliona eura pomoći, što je za našu zemlju veoma veliki iznos. Tome treba dodati i naše vojno prisustvo kroz mirovne misije u BiH.

NN: Govorite o snažnoj potpori BiH da ostavari napredak, što je bio i cilj butmirskog procesa. Jeste li razočarani neuspjehom butmirskog procesa?

SAN MARTIN: Razočaran sam činjenicom da se lokalni politički lideri nisu mogli dogovoriti da postignu sporazum o nekim važnim pitanjima. Mislim da razočarenje EU naspram propasti ovih pregovora treba biti mnogo manje od razočarenja građana BiH. Ovo nije nešto što gledamo kao beneficiju EU, nego je ovo važno za stabilnost i prosperitet zemlje koja mora imati funkcionalne institucije.

NN: Ključni dio butmirskog paketa bili su ustavni amandmani. Očekujete li da politički lideri u BiH u godini koja je pred nama postignu dogovor o promjeni Ustava?

SAN MARTIN: Nadam se da će to napraviti. Mnogi političari danas mnogo više razmišljaju o predstojećim izborima nego o ustavnim promjenama i drugim važnim pitanjima. Neki od njih smatraju da bi ih dogovor o ovom pitanju učinio slabijim u očima birača, te da treba da imaju tvrde i radikalne stavove. Mislim da griješe, jer građani ove zemlje više gledaju u budućnost nego što to političari misle.

NN: Ko je odgovoran za blokadu reformi u BiH?

SAN MARTIN: Odgovornost je na svim političkim liderima. Ne želim izdvojiti niti jednog od njih kao najodgovornijeg, jer mislim da svaki od njih ima svoj dio odgovornosti za situaciju u kojoj se zemlja trenutno nalazi. Imamo, naravno, političare koji su fleksibilniji i one koji to nisu. Ne mislim da bi bilo dobro izdvajati pojedince jer, ipak, moramo nastaviti pregovarati kako bi proces u konačnici donio rezultat. Znam da ulazimo u predizborni period i da će to biti dodatni problem.

NN: Kako komentarišete mogućnost da Narodna skupština RS donese odluku o referendumu povodom odluka visokog predstavnika?

SAN MARTIN: Ne želim spekulisati o tome jer odluka još nije donesena. Ipak, ako to i učini, onda će to biti ogromna greška.

NN: Ima li međunarodna zajednica spreman odgovor ukoliko RS donese ovu odluku?

SAN MARTIN: Sačekajmo odluku parlamenta, ali kao što sam rekao, bila bi to užasna pogreška. Slažem se sa visokim predstavnikom da bi to bila antidejtonska odluka u skladu s kojom bi onda visoki predstavnik, bez ikakve sumnje, poduzeo potrebne mjere. Španija, kao i ostatak međunarodne zajednice, podržava visokog predstavnika.

Bezvizni režim moguć od sredine 2010. godine

NN: Možemo li očekivati da vize za građane BiH budu ukinute do kraja španskog predsjedavanja EU, polovinom 2010. godine?

SAN MARTIN: Vjerujem da stvari idu u veoma dobrom smjeru i da sad imamo veoma dobre rezultate. Ovo je jedan od primjera kako se može postići napredak. U proljeće ove godine imali smo veoma negativne izvještaje, ali onda je uslijedila veoma snažna reakcija javnosti koja je natjerala političare da urade svoj dio posla. Političari mogu raditi kako treba kad ih građani pritisnu. Danas imamo situaciju u kojoj je potrebno završiti još nekoliko stvari s liste prioriteta i vjerujem da će to biti napravljeno. U tom slučaju, vjerujem da će do kraja našeg predsjedništva vize za građane biti ukinute.  Mirza Čubro (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku