hamburger-icon

Kliker.info

Emir Suljagić : Više se nikad s brda neće pucati u našu djecu

Emir Suljagić : Više se nikad s brda neće pucati u našu djecu

17 Oktobra
18:08 2021

Bosna i Hercegovina suočena je s nevoljama. Ne kao država, jer je njen pravi temelj međunarodno priznat i nastavlja se učvršćivati ​​u godinama nakon rata. Iako je istina da su četvrt stoljeća međunarodnih napora u izgradnji države često rezultirali slabim institucijama, oni su i dalje dovoljni da spriječe raspad države. Međutim, na bosanskom se horizontu spremaju nove nevolje.

Piše : Emir Suljagić 

Jugoslovenska kriza počela je prije tačno 30 godina. 

U oktobru 1991. Hrvatska je bila u plamenu. Trupe Jugoslovenske narodne armije, jedinice državne sigurnosti iz Srbije koje su se maskirale u „paravojske“, i Srbi regrutirani iz Srbije i Bosne i Hercegovine pržili su zemlju, a vrhunac je bio u istrebljivačkom masakru hrvatskih ratnih zarobljenika i civila na Ovčari, gradu nadomak Vukovara koji je pao nakon dugotrajne opsade u novembru 1991. godine.

Sada, trideset godina kasnije, oživljeni nacionalizam u Beogradu i njegov klonirani režim u Banjoj Luci u središtu su krize koja prijeti da razori mir ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. 

Zemlja je blokirana. Zarazno nacionalistički nastrojeni Milorad Dodik – sklon čestim i vulgarnim islamofobičnim napadima – spreman je izvući sve Srbe iz vojnih, pravosudnih, obavještajnih, sigurnosnih i finansijskih institucija Bosne i Hercegovine. Namjerava ih ponovo uspostaviti kao institucije samo za Srbe u entitetu Republika Srpska. On tvrdi da će ove promjene stupiti na snagu najkasnije do kraja novembra ove godine, tako što će ih usvojiti parlament bosanskih Srba.

Dodik koristi izraze i metode direktno iz knjiga Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. Ovi ljudi su devedesetih godina predvodili udružene zločinačke poduhvate koji su rezultirali raspadom države, odvratnim zločinima protiv čovječnosti i genocidom. Ovog puta Dodikove prijetnje su konkretnije: na nedavnoj konferenciji za novinare otvoreno je i detaljno pričao o blokadi kasarni i vojnih objekata Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Gledam i slušam Milorada Dodika kako razmišlja o kraju 1991. i početku 1992. godine iz perspektive protekle tri decenije. Jasno je da je kombinacija nevjerice i poricanja Bosanaca i Hercegovaca i međunarodnog cinizma i dvoličnosti dovela do genocida ovdje devedesetih.

Ali ovaj put znamo stvari koje nismo znali 1991.

Prvo, ako se ove prijetnje nastave i međunarodna zajednica odbije poštovati svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, morat ćemo ih zamoliti da nam se maknu s puta. Nikada se više zločinci neće popeti na sarajevska brda i pucati u našu djecu. Počevši od Berlinskog kongresa, svaka velika kriza u Bosni i Hercegovini i svaki regionalni politički aranžman rezultirali su sistematskom diskriminacijom i ugnjetavanjem Bošnjaka. Za nas je raspad Jugoslavije značio genocid. Scenarij kojem se  Dodik sada nada-scenarij u kojem uspostavlja nepriznati, de-facto entitet u kojem dominiraju Srbi, sličan Pridnjestrovlju-egzistencijalna je prijetnja.

Drugo, znamo cijenu. Monoetničke institucije poput onih koje Dodik planira ponovo stvoriti bile su sredstva za genocid devedesetih godina. Policija, vojska, obavještajne i sigurnosne službe bile su u centru. Ove institucije su postojanje Bošnjaka smatrale egzistencijalnom prijetnjom. Standardno, mi  bismo im bili neprijatelji.

Treće, u ovome na dugi rok. Bosna kao država postoji već duže vrijeme. Devedesetih godina prošlog stoljeća bila je pod opsadom kao nijedna u modernoj historiji, ali se ipak ophrvala. Vratila se 1992. godine s ruba uništenja a 1995. godine lišena je vojne pobjede. Sve glavne centralne institucije odlučivanja nalaze se u glavnom gradu ili se lako i sigurno mogu premjestiti u Sarajevo. Bosna također ima lako odbranjivu teritoriju u kontinuitetu, s dva velika aerodroma i nekoliko vojnih objekata koji će ostati čvrsto pod kontrolom Sarajeva u slučaju otvorene pobune.

Dakle, tu smo. To je trenutno stanje. I, što je najvažnije, ovaj put znamo još nešto: ako ne uspijemo spriječiti ove prijetnje, krajnja cijena koju ćemo platiti je još jedna Srebrenica.

(Tekst je izvorno napisan na engleskom jeziku za tursku novinsku agenciju Anadolija)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku