hamburger-icon

Kliker.info

Emir Ramić : Današnja država BiH mora braniti i odbraniti Tvrtkove osnovne vrijednosti

Emir Ramić : Današnja država BiH mora braniti i odbraniti Tvrtkove osnovne vrijednosti

10 Marta
06:38 2018

 

Na današnji dan, 10.marta daleke 1391.godine umro je jedan od najvećih bosanskih vladara, Tvrtko I Kotromanić. Ovim povodom izjavom za javnost se oglasio direktor  Instituta za istraživanje genocida, Kanada,dr.  Emir Ramić , koji u izjavi za javnost ističe da  je Tvrtko I Kotromanić – Bosanski kralj – oličenje nesalomljivosti povijesnog duha BiH.

Tvrtko I Kotromanić je jedan od najbolji povijesnih dokaza trajnosti povijesne države BiH i njezinih povijesnih granica, njenog političkog, ekonomskog, kulturnog, duhovnog i historijskog značaja, njene trajne baštine oličene u povijesnoj Ideji Bosne i povijesnom Bosanskom duhu.

Na taj povijesni komad planete Zemlje udarali su mnogi, ubijali mnogi, komadali mnogi, ali nikda nisu i neće uništiti trajnu Tvrtkovu baštinu – Bosansku zemlju, državu, društvo, Bosanskog čovjeka, Bosansku ženu, Bosansku djecu  i Bosansku civilizaciju koji su branik odbrane današnje internacionalno priznate države BiH.

Današnja država BiH mora braniti i odbraniti Tvrtkove osnovne vrijednosti, suverenitet, nezavisnost, politički subjektivitet i kontinuitet na cijeloj svojoj povjesnoj teritoriji. Država BiH se mora izboriti za Trvrtkove vrijednosti jer su one ispit kapaciteta odbrane bosanskohercegovačke države i društva. Bosanskohercegovački patrioti bilo gdje se nalazili u svijetu nisu zaboravili kralja Tvrtka I i njegovu moć koja se ogledala u kraljevom protivnapadu na susjedne zemlje nakon što je BiH godinama bila meta njihovih napada.

BiH je tada važila za silu. BiH jeste žrtva stravične agresije prvih susjeda, Miloševićevog i Tuđmanovog režima. To je povijesna činjenica i iskustvo. Ali, ona ne može ostati na naraciji o žrtvama, jer će izgubiti osjećaj za povijesnu orijentaciju i osloboditi se odgovornosti za vlastito stanje. Razvoj bosanskohercegovačke svijesti provodi se preko Trvrtkovih vrijednosti na profiliranju bosanskohercegovačkog identiteta koji je izraz suočavanja s izazovima vremena u kojem se živi.

BiH je ostala BiH kroz dugu svoju povijest, jedina koja je uvijek bila i cjelovita, kao teritorij, i jedinstvena kao historijsko trajanje. BiH je uvijek uspjevala probuditi zaključane potencijale. Zato da BiH nebi šutke pala, da bi bila tu i postojana, da nas dočeka iza ugla, pravo, istina i pravda o agresiji i genocidu moraju pobjediti kao najvažniji uslovi pobjede povijesne Tvrtkove Ideje Bosne, kaže u izjavi za javnost  direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada, profesor Emir Ramić.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku