hamburger-icon

Kliker.info

Emil Karamatić : Pustite Ljubića i Čovića, nitko ih više ne shvaća ozbiljno

Emil Karamatić : Pustite Ljubića i Čovića, nitko ih više ne shvaća ozbiljno

04 Aprila
02:16 2011
  Pokretač i urednik portala neznase.ba i dugogodišnji novinar BH Radija 1 Emil Karamatić  pripada malobrojnoj grupi novinara u BiH koji uvijek i na svakom mjestu otvoreno iznosi svoje vlastito mišljenje, bez obzira o kakvim se događajima i ljudima radilo. Zbog činjenice da je bez dlake na jeziku, od donedavnog  kolumniste  Klikera,   u Hercegovini zaziru javne ličnosti, pogotovo političke, pošto Karamatićevi zajedljivi i šaljivi komentari  pogađaju baš u sridu.Bije ga glas i izvrsnog poznavaoca svih političkih prilika u cijeloj Hercegovini, što je i povod, da upravo sa njim, razgovaramo o postizbornoj krizi u BiH , koja je na određeni način , počela u i oko Mostara.

Kliker : Nakon formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, koju dva HDZ-a nazivaju nelegalnom i nelegitimnom, stvorena je svojevrsna pat pozicija koju mnogi nazivaju jednim od najdradramatičnijih momenata u novijoj istoriji BiH. I dok jedni smatraju da je ovo početak kraja BiH, drugi misle da smo na početku stvaranja normalne države Bosne i Hercegovine. Kakvo je tvoje viđenje cijele ove priče? 
 
Karamatić:
Ja ipak pripadam ovim drugim i tvrdim da smo definitivno na dobrom putu stvaranja normalne države. Moramo se vratiti na devedesete. Naprosto je politika Franje Tuđmana postavljena na takav način da i danas imamo posljedice totalitarnog ambijenta i ambicija jedne osobe. Prije svega to da samo pripadnici HDZ-a imaju pravo postavljati standarde o Hrvatstvu, što je u Hrvatskoj skoro izgubljeno, međutim u BiH, pogotovo u Hercegovini to je  standard koji trenutno forsiraju izoglavljeno Božo Ljubić, koji uzgred glumata Mandelu, i Dragan Čović jer mu je nestalo drugih argumenata. Oni i slični njima, ljudi na zalasku političke karijere, prije svega nemaju što ponuditi, a onda i zbog kaznenih prijava koje im vise nad glavom, žele da se BiH raspadne.

Ma uostalom željeli bi oni to svakoj državi koja im još jedino može osigurati pristojnu kaznionicu. Meni na kraju nije čudo što dva HDZ-a novo formiranu i legalnu vlast nazivaju nelegalnom. Uostalom, Dragan Čović bi svaku bez njega nazavao nelegalnom. I zapamtite, samo onaj tko ne razumije politiku EU, misli da je u pitanju početak kraja BiH. Evo zanemarit ćemo čak i politiku EU i američku politiku i činjenicu da je upravo u Sarajevu najveće veleposlanstvo, ali politiku i stav Vatikana ne možemo zanemariti. Taj stav je jasan, ovih dana je satkan u imenovanju, odnosno ređenju prvog vojnog ordinarija u BiH Tome Vukšića. Pa tko to misli da Vatikan imenuje vojne ordinarije u državama kojima se sprema kraj? 
 
Kliker :  Prateći ovih dana pojedine medije iz Hercegovine stiče se utisak da su potezi SDP-a BiH i Visokopg predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, ujedinili Hrvate u BiH više nego ijedan događaj do sada. Ako je to tačno, kako je onda moguće da Jurišić i Lijanovići i dalje podržavaju i učestvuju u novoj aktuelnoj vlasti a koliko znam ,nisu ni zatražili "azil " u Sarajevu ? 
 
Karamatić:
Pojedinih medija iz Hercegovine postidio bi se i Gebels. Poglavito mislim na Hrvatski radio HB kojeg vodi Željko Raguž i na Večernji list zahvaljujući Jozi Pavkoviću kao bruku i sramotu hrvatskog novinarstva u BiH. Portale poput Dnevnika.ba i Poskoka.info treba pokazivati studentima da razumiju moderni oblik medijskog fašizma. Prije nekoliko dana iz propagandne radionice HDZ-a BiH iskočilo’ je jedno priopćenje u kojem pozivaju Hrvate na mir. Iskreno, ničemu se nisam smijao kao toj notornoj gluposti. Vidjeli ste prosvijede koje su organizirali i kako su iskoristili rektora mostarskog Sveučilišta Vladu Majstorovića i dekanicu Filozofskog falulteta u Mostaru Slavicu Juku. Bez stida i srama i dalje obnašaju svoje funkcije. O čemu dalje pričati? Uvijek sam mislio da je Bog na nebu a filozofski fakultet na zemlji, međutim naš hrvatski je ispod zemlje, u septičkoj jami.

Naprosto HDZ-e mora otići jer ovoliko bruke i sramote koju nam sustavno godinama donose normalan čovjek ne može podnijeti. Dok je njihovom članstvu ovo i dalje zabava u kojoj će koliko je god moguće koketirati sa nacionalsocijalizmom. U takvom ambijentu svoju publiku će imati mediji koje sam spomenuo, međutim na štetu velikog broja Hrvata, nažalost to ne vide. Što se tiče jedinstva Hrvata i dalje ću se zalagati za nejedinstvo jer jedino tako Hrvati mogu sačuvati zdrav razum. Da pojednostavim, pričam o slobodi i demokratizaciji Hrvata kojima to u Hercegovini slabo ide od ruke. Zvonko Jurišić je napravio prvi korak i treba mu čestitati na hrabrosti. Nažalost, Hercegovina još vjeruje u čopor i čoporativno mišljenje, međutim vrijeme pojedinaca tek dolazi. Samo ćemo morati profesionalizirati medije i sveučilište, a ne da nam se i dalje događa da kad netko na Filozofskom fakultetu zovne; baba, strina, ujna, tetka, kumo, itd uvijek imate okret goluba u liku i djelu dekanice Juke. Nepotizam nas uništi.

 Kliker:  Čović i Ljubić stalno ponavljaju da su na osnovu izbornih rezultata oni jedini legitimni predstavnici Hrvata u BiH i da su samo zbog toga odbili ponudu SDP-a da učestvuju u vlasti na nivou Federacije. Sa druge strane, plasiraju se informacije da je pomenuti dvojac istrajavao na čvrstom stajalištu kako bi ishodio sadašnju situaciju koja miriše na događaje od prije deset godina unazad?
 
Kamamatić:
Prije svega ljudski gledano Božo Ljubić je izigrao Zvonku Jurišića i naokolo je počeo mahnitati i uvjeravati mase kako su svi glasovi iz koalicije sa HSP-om njegovi, što je notorna laž. Druga stvar da nije bio u koaliciji sa HSP-om izgubio bi mu se svaki trag. Znam, bio sam blizu. Njegova koalicija sa Čovićem na kraju je uništila i njega i Čovića, puno više Čovića nego njega. U razgovorima sa SDP-om, Lagumdžija im je ponudio i previše, bila je to velika prilika koju bi garant Čović kao stari drug i prevarant prihvatio jer u noj je bilo sve. Međutim, cijela priča je pala kad Božo Ljubić kao polupijani idot počne nekim stranim diplomatima objašnjavati tko je Hrvat a tko nije. Tako Ljubić jednom izgovori kako ne može biti Hrvat onaj čija je majka recimo muslimanka ili pravoslavka.

Takvo što ne bi izgovorio ni seljak sa Uzarića, a kamo li netko sa titulom  doktora. To nisu riječi ni za kafanu u pijanom društvu ,a kamo li u diplomatskim krugovima. Na kraju, mišljenja sam da čovjek sa takvim stavom nema što tražiti u politici. Sramotno je da Božo Ljubić određuje tko je Hrvat a tko nije. Evo ja tvrdim da on nije moralan čovjek ,a Hrvat može biti koliki god hoće. Takvog prevaranta i lažova odavno nisam sreo. A njihov legalitet me podsjeća na onu staru: Tko o čemu: kurva o poštenju, vojnik o skraćenju i zastavnik o unapređenju. U politici postoji jedino 51 posto, sve ostalo je priča koja dolazi od onih koji ni sami u nju ne vjeruju. A među njima su i Jadranka Kosor i Ivo Josipović, i masa medija u Hrvatskoj koja je skoro pohmanitala, slično kao 91. Prije svih mislim na HRT. Međutim hlađenje slijedi, čak je i  primjetno.

Kliker : Kao odgovor na aktuelnu situaciju, dva HDZ-a pripremaju Hrvatski sabor u Mostaru koji je najavljen za sredinu ovog mjeseca. Šta će prema vašim informacijama organizatori ponuditi delegatima i da li će BiH i nakon ovog skupa biti ista?
 
Karamatić:
Nisam siguran da će ga organizirati. A ako ga organiziraju, bit će to po drugi put zabava za one koji srkaju dugogodišnju čorbu HDZ-a. Što misliti o ljudima koje lokalni moćnici trpaju u autobuse i silom dovode na zabavu koju nazivaju Saborom? Naprosto mi ih je žao, ali jebiga, i to su Hrvati. Sabor je smješnija ideja od priopćenja u kojem pozivaju Hrvate da ostanu mirni. Mislim da Hrvati u ovom trenutku ekonomske krize i brige za ekonomski opstanak, imaju puno pametnijeg posla od zajebancija Bože Ljubića i Dragana Čovića. Šteta što u ovakvoj poziciji nisu bili prije. 
 
Kliker : Nakon svega, vidiš li izlaz iz ove situacije i ima li nade da se u bliskoj budućnosti ponudi riješenje na osnovu kojeg će svi narodi i građano ove zemlje konačno živjeti normalno ?

Karamatić:Treba riješiti pitanje Ustava na dobrobit svih naroda u BiH ali prije svega svakog čovjeka. Na svu sreću, Božo Ljubić je imao i dobrih izdanja, jedno od njih ću citirati za kraj: Hrvati u BiH nikad nisu bolje živjeli kao danas – rekao je Božo Ljubić na predizbornom skupu u Čapljini. To je jedina istina koju je izgovorio u posljednjih godinu dana. I na kraju, iz ovakve situacije ne treba izlaziti, iskreno Boga sam molio dvadeset godina da u nju dođemo. Ovo je početak normaliziranja stanja, dvadeset godina smo živjeli u nenormalnom. Pustite Božu Ljubića i Dragana Čovića, nitko ih više ne shvaća ozbiljno.Halil Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku