hamburger-icon

Kliker.info

Eksplozija kamiona bombe : Gori ključni most koji povezuje Krim i Rusiju

Eksplozija kamiona bombe : Gori ključni most koji povezuje Krim i Rusiju

08 Oktobra
12:24 2022

i požar obustavili su saobraćaj i oštetili ključni most koji povezuje Rusiju sa okupiranim poluostrvom Krim rano 8. oktobra u, kako su moskovske vlasti navele da je bombaški napad, što je izazvalo spekulacije da ukrajinske snage ponovo ciljaju na operativnu podršku moskovskoj sedmomjesečnoj invaziji.

Video objavljen na proukrajinskim društvenim mrežama prikazuje bijesan požar na željezničkoj dionici dvostrukog cestovnog i željezničkog mosta i urušeni raspon na obližnjem dijelu puta.

“Danas u 6:07 sati na drumskom saobraćaju na Krimskom mostu… eksplodirala je auto-bomba, zapalivši sedam cisterni za naftu koji su se željeznicom prevozili na Krim”, prenijele su ruske novinske agencije riječi Nacionalnog antiterorističkog komiteta.

U međuvremenu, Kijev je zabilježio dobitke u svojim tekućim kontraofanzivama u istočnoj i južnoj Ukrajini tokom protekle nedelje, dok su proruske snage ostvarile prve uspehe u više od mjesec dana u istočnoj oblasti Donjecka oko Bahmuta.

Izvještaji o intenzivnim borbama u mnogim područjima nastavljeni su, dan nakon što je Nobelova nagrada za mir dodijeljena aktivistima za ljudska prava u Bjelorusiji, Rusiji i Ukrajini u pozadini oštrih obračuna Moskve i njenih saveznika u Minsku na neslaganje i rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski mediji i Telegram kanali javili su da je saobraćaj na Kerčkom mostu obustavljen nakon ukrajinskih izvještaja o ogromnoj eksploziji tamo oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Kasnije slike pokazuju da je najmanje jedna cisterna zapaljena na željezničkom dijelu mosta.

Ruski TASS citirao je glasnogovornicu uprave Taman federalnih autoputeva Ruske Federalne agencije za puteve (Avtodor) koja je rekla da “osoblje ruskog Ministarstva za vanredne situacije i službe za puteve rade na licu mjesta kako bi suzbili požar.”

Zajedničke slike prikazuju crni dim koji suklja iz ogromnog požara na jednom kraju 19-kilometarskog cestovnog i željezničkog mosta preko Kerčkog moreuza, koji je završen 2019.

Kerčki most je najduži u Evropi i imao je za cilj da konsoliduje rusku kontrolu nad Krimom, koji je napala i anektirala 2014.

“Prema preliminarnim informacijama gori rezervoar goriva na jednoj od dionica Krimskog mosta; brodski lukovi nisu oštećeni”, objavile su Ria-Novosti, citirajući lokalnog zvaničnika.

Nije bilo početnih naznaka šta je izazvalo eksploziju, a ukrajinski zvaničnici nisu preuzeli nikakvu odgovornost.

Nekoliko sati ranije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom obraćanju kasno 7. oktobra da su ukrajinske snage vratile više od 770 kvadratnih kilometara i 29 opština u protekloj sedmici od ruskih “lažnih” referenduma u četiri regiona Ukrajine.

Ali proruske snage rekle su preko noći 7. i 8. oktobra da su ponovo zauzele teren u oblasti oko strateškog grada Bahmuta u Donjeckoj oblasti u prvom ruskom polaganju prava na teritorijalni dobitak od početka kontraofanzive Kijeva prije više od mjesec dana.

Separatisti koje podržava Rusija u Donjecku rekli su 7. oktobra da su ponovo zauzeli nekoliko sela u blizini Bakhmuta, uključujući Otradovku i Veselu Dolinu.

Ruske snage su također pokrenule još jedan pokušaj napada na Bakhmut, ključni strateški grad od oko 70.000 stanovnika prije rata koji su Moskva i njeni separatistički saveznici granatirali sedmicama.

Dopisnik Current Timea na linijama fronta u sjevernom Donjecku rekao je kasno 7. oktobra da se činilo da su ukrajinski borci odbili ruske snage koje su pokušavale probiti odbrambenu liniju u pravcu Bakhmuta.

RSE ne može nezavisno provjeriti tvrdnje bilo koje strane u područjima intenzivnih borbi.

Dan ranije, granatiranje je oštetilo dalekovod koji je opskrbljivao strujom jedan od reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kada je objavila da će njen direktor otputovati u Moskvu početkom sljedeće sedmice.

Granatiranje je primoralo reaktor da se privremeno osloni na svoje hitne dizel generatore za rad rashladnih sistema, saopštila je IAEA 7. oktobra u saopštenju za javnost.

Ukrajinski zvaničnici su kasnije saopštili da je broj mrtvih u ruskom zračnom napadu na stambene zgrade u Zaporožju za koji se okrivljuju dronovi “kamikaze” popeo na 11.

Šef vojne administracije u regionu Donjecka rekao je da su zvaničnici sada svjesni dva područja u oslobođenom gradu Liman u kojima se nalaze žrtve ruske okupacije.

Pavlo Kyrilenko je rekao da se na jednoj od lokacija nalaze posmrtni ostaci oko 200 ljudi koji su pojedinačno pokopani za koje se vjeruje da su civilne žrtve.

Druga je masovna grobnica sa vojnim i civilnim ostacima. Tačan broj tijela koje sadrži još nije jasan.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku