hamburger-icon

Kliker.info

Ekonomisti su čuđenje u svijetu: Bernanke ne kuži zašto im ide na bolje!

Ekonomisti su čuđenje u svijetu: Bernanke ne kuži zašto im ide na bolje!

28 Marta
06:50 2012

Ben Bernanke, čelnik prilično ozloglašenih Federalnih rezervi, prilično se osramotio na sastanku udruge ekonomista. Naime, nije mu logičan pad nezaposlenosti u Americi jer se ne uklapa u njegove izračune.Na sastanku ekonomskih stratega, poduzetnika, akademika i kreatora gospodarskih politika, koji je u ponedjeljak organizirala udruga ekonomista, National Association for Business Economics, osramotio se čelnik Federalnih rezervi, ključne financijske institucije u SAD-u, Ben Bernanke, javlja The Atlantic Wire.Naime, nije mu logičan pad nezaposlenosti u Americi jer se ne uklapa u njegove izračune."Ovo poboljšanje na tržištu rada u minuloj godini – pogotovo pad stope nezaposlenosti s 9 na 8,3 posto – dogodilo se brže nego što se očekivalo, s obzirom da je ekonomija u vrijeme dok se to događalo rasla prilično skromnim tempom", izjavio je Bernanke, čelnik centralne banke. Nastavio je u začuđenom tonu."Kombinacija skromnog rasta BDP-a i značajnog poboljšanja na tržištu rada u prošloj godini je zagonetka", dodao je.

Ne slaže se s Obamom
 
Predsjednik SAD-a Barack Obama, napomenimo, često ističe povećanje broja zaposlenih u proizvodnim djelatnostima – porast od 429 tisuća radnih mjesta u posljednje dvije godine. Kako mu predstoje predsjednički izbori, obećava da će zaposlenost rasti. No, Bernanke, čelnik centralne banke u SAD-u, ne dijeli Obamino mišljenje, ističe Atlantic Wire, i daje prognozu "prilično slabog" napretka na tržištu rada."Ne možemo još biti sigurni da će se zadržati nedavne stope poboljšanja na tržištu rada. Broj ljudi koji radi i broj ostvarenih radnih sati su i dalje su značajno ispod onih prije krize", kaže čelnik Feda.
 

Ovi su dečki imenovali momka koji ih je izvukao
 
Podsjetimo, Federalne rezerve su institucija koja bi trebala nadzirati banke u SAD-u i mnogi ih smatraju krivcem za izbijanje krize puknućem financijskog balona. Ekonomisti koji su predvidjeli financijsku krizu, poput Josepha Stiglitza, upozoravali su da je je Fed u nevjerojatnom sukobu interesa. Naime, primarna mu je funkcija nadzor banaka, a upravo su dužnosnici tih banaka dio upravljačke strukture Federalnih rezervi!. Stiglitz je, kako je prenio Huffington Post, za primjer uzeo regionalni New York Fed u vrijeme saniranja financijskih giganata poput Citigroupa, JPMorgan Chasea, AIG-a i Goldman Sachsa stotinama milijardi dolara iz državnog budžeta, dakle novcem poreznih obveznika.U odboru direktora sjedi Jamie Dimon, čelnik JPMorgan Chasea, koji je došao umjesto bivšeg čelnika Citigroupa Stanforda Weilla.Ovi su dečki, dakle, imenovali momka koji ih je izvukao. Je li to sukob interesa? Oni bi rekli, ‘nema sukoba interesa, samo radimo svoj posao", kazao je Stiglitz prije dvije godine, zaključujući da upravljačka struktura Feda ugrožava povjerenje u američku demokraciju. (Kliker.info-Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku