hamburger-icon

Kliker.info

Ejup Ganić : Srbija i u miru vrši agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Ejup Ganić : Srbija i u miru vrši agresiju na Bosnu i Hercegovinu

30 Jula
05:23 2011
 Konstatirajući da je oslobađanje generala Jovana Divjaka radosna vijest za sve one koji su branili BiH, akademik prof. dr. Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH, u izjavi za "Dnevni avaz" podsjetio je da je Divjak uhapšen na osnovu difuzne potjernice iz Srbije.
– Na njoj je nas 19 ljudi optuženih za 2. i 3. maj 1992. godine. Interpol je odbio te potjernice objaviti kao crvene. Međutim, Beograd koristi difuzne za koje ne treba saglasnost Interpola. Naša država, ono što imamo od države, odnosno Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti trebaju sjesti s komesarom Evropske unije za sigurnost i predstavnicima Interpola te im jednostavno obrazložiti da je za Srbiju svako ko je branio BiH zločinac – kaže prof. Ganić.

Potcrtava da što hitnije treba alarmirati Evropsku komisiju i upoznati zemlje članice EU s time da se radi o potjernicama koje "služe za destabilizaciju države BiH i koje su namijenjene teroriziranju naših građana". Cilj je, prema ocjeni prof. Ganića, i da građani BiH potpuno izgube povjerenje u svoju državu i njenu mogućnost da ih zaštiti.- Dakle, ovo je specijalni metod rata, koji Srbija koristi u miru. BiH priznaje sve sudove, i međunarodne, i Haški tribunal. Pa, zar sama činjenica da su sudovi u Londonu i Beču utvrdili da se radi o falsifikatima Beograda ne govori dovoljno međunarodnoj zajednici da zaustavi Beograd?

Tačno je da smo Divjak i ja oslobođeni, ali svi ostali koji su na srbijanskoj listi i dalje mogu biti hapšeni po svijetu – upozorava naš sagovornik.  Stoga prof. Ganić još jednom apelira na nadležne institucije BiH da se konačno obrate zemljama članicama EU, ali traži i reakciju visokog predstavnika u BiH.- On se treba umiješati, ne da zaštiti nekoga ko je počinio zločin, nego da spriječi agresiju koju Srbija i dalje vrši u miru – zaključuje prof. Ganić.Prof. Ganić podsjeća i da su neki bh. građani predlagali reciprocitet, odnosno da i BiH uzvrati istom mjerom Srbiji i tako, naprimjer, raspiše potjernicu za Dobricom Ćosićem.- Od toga se odustalo i ja mislim da svakodnevno našu vladu treba pitati zašto ništa ne čini, hoće li i kada će nešto učiniti da država BiH zaštiti svoje građane – poručuje Ganić. (Kliker.info-Dnevni avay)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku